CULISE Cerberul lui Dragnea din Guvern, îndepărtat de Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Anca Alexandrescu Foto: Mediafax
Viorica Dăncilă şi Anca Alexandrescu Foto: Mediafax

Viorica Dăncilă încearcă să iasă de sub tutela Ancăi Alexandrescu, cerberul trimis de Liviu Dragnea la Palatul Victoria pentru a sufoca, din faşă, orice gând de răzvrătire al premierului, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Tensiunile dintre Dăncilă şi garda sa impusă de Dragnea vin în contextul în care premierul refuză să adopte ordonanţa de urgenţă care l-ar salva pe liderul PSD de emoţiile unei noi condamnări.

Premierul Viorica Dăncilă dă semne că şi-ar putea câştiga independenţa politică, după 14 luni în care activitatea sa a fost controlată total de Anca Alexandrescu, „gardianul“ instalat de Liviu Dragnea la Guvern, cu un mandat clar: să împiedice orice încercare de revoltă a premierului, ca urmare a disputelor provocate de Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.

Din  ziua în care a fost învestită ca prim-ministru, Viorica Dăncilă a ascultat cu sfinţenie de Anca Alexandrescu, percepută ca extensie a liderului PSD. „În Guvern ştie toată lumea că prin vocea Ancăi Alexandrescu vorbeşte, de fapt, Liviu Dragnea. Anca Alexandrescu este umbra lui Dragnea la Palatul Victoria“, susţin surse guvernamentale pentru „Adevărul“.

Numai că, săptămâna trecută, umbra a dispărut, subit, din clădirea Executivului. Miercuri la amiază a avut loc şedinţa săptămânală de Guvern, unde presa are acces câteva minute, la început. De obicei, înainte ca Viorica Dăncilă să citească mesajul politic de pe foaie, Anca Alexandrescu avea grijă să apară în cadru, lăsând o mapă, o foaie sau un pix pe locul rezervat premierului. „De cele mai multe ori, Anca Alexandrescu mergea să-i şoptească ceva la ureche Vioricăi Dăncilă doar pentru a-şi da importanţă în faţa presei şi a miniştrilor. De fapt, nu avea nimic de transmis. Pur şi simplu e obsedată să arate că e factotum“, susţin surse din Palatul Victoria care interacţionează zilnic cu Anca Alexandrescu.

Însă la şedinţa de miercuri a Guvernului, Anca Alexandrescu nu a mai apărut nici în cadru, nici în clădire. Câteva ore mai târziu, consiliera premierului şi-a făcut apariţia într-o localitate din Giurgiu, unde Liviu Dragnea, patronul său politic, gusta roşii româneşti în cadrul programului de tomate. Intersectându-se cu jurnaliştii acreditaţi pe PSD, Anca Alexandrescu a ţinut să-şi mai dea puţină importanţă. „Mă sună miniştrii să mă întrebe de ce nu sunt la Guvern“, a spus Anca Alexandrescu, fără să fie întrebată, după cum a povestit, pentru „Adevărul“, unul dintre reporterii prezenţi la Giurgiu. În realitate, Anca Alexandrescu avea timp să fie prezentă şi la Palatul Victoria, şi la Giurgiu, în condiţiile în care cele două evenimente au fost programate la trei ore distanţă.

De ce s-a răzvrătit Viorica Dăncilă

Surse din Guvern susţin că mai mulţi miniştri s-au plâns că Anca Alexandrescu le blochează întâlnirile cu premierul Viorica Dăncilă. Şi nu doar miniştrii. „Primari, şefi de Consilii Judeţene sau diverşi funcţionari pur şi simplu n-au fost primiţi la Guvern pentru că aşa a hotărât Anca Alexandrescu, fără să se consulte cu Viorica Dăncilă. Premierul a primit apoi critici de la oameni din partid fără să ştie motivul“, susţin sursele citate.

Sunt tensiuni şi din cauza comunicării. „Premierul le-a reproşat mai multor miniştri că nu vorbesc despre realizările programului de guvernare, însă cea care filtrează comunicatele e tot consiliera sa. Fiecare ministru trebuie să primească acceptul Ancăi Alexandrescu pentru comunicatele de presă, iar tot Anca Alexandrescu hotărăşte, cu de la sine putere, ce comunicate sunt postate pe grupurile jurnaliştilor acreditaţi pe Guvern şi pe PSD. Deci întreaga comunicare a Guvernului, până în cele mai mici detalii, e la mâna Ancăi Alexandrescu“, susţin surse guvernamentale.

Un exemplu concret: în octombrie anul trecut, Anca Alexandrescu i-a transmis lui Victor Negrescu, ministru pentru Afaceri Europene la acea vreme, să nu mai vorbească despre „subiecte care nu-l privesc“. Negrescu anunţase că PSD va susţine o lege a parteneriatului civil, proiect criticat în interiorul partidului, în contextul în care PSD a susţinut referendumul pentru familia tradiţională.

Nu doar sforile trase pe sub masă, ci şi atitudinea agresivă a Ancăi Alexandrescu au deranjat-o pe Viorica Dăncilă, neconflictuală de felul său. „Anca este una dintre cele mai rele persoane pe care le-am întâlnit în viaţă“, s-ar fi plâns Viorica Dăncilă unor apropiaţi din Guvern. De asemenea, premierul o suspectează pe Anca Alexandrescu că i-ar fi inserat în mod intenţionat greşeli în discursuri tocmai pentru a-i distruge imaginea, astfel încât să nu devină o ameninţare pentru Liviu Dragnea. 

A făcut prima victimă în PSD

Cu influenţa diminuată la Guvern, Anca Alexandrescu a revenit în forţă la partid, unde l-a trecut pe linie moartă pe unul dintre aghiotanţii lui Liviu Dragnea. Angajat pe post de consilier-lacheu, Paul Ionescu era omul de încredere al liderului PSD: îi căra geanta, îi cumpăra eugenii şi îl escorta. „De fiecare dată când Dragnea venea la Parlament, Paul cobora din birou şi îl aştepta la intrarea în clădire. Apoi urcau amândoi cu liftul. De când s-a întors Anca Alexandrescu lângă Dragnea, Paul a dispărut din peisaj“, susţin sursele citate.

Sfetnic de meserie

Anca Alexandrescu (stânga) a fost mai bine de un an interfaţa perfectă între Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă FOTO Inquam / Octav Ganea

Anca Alexandrescu este fiica jurnalistului Horia Alexandrescu, aprig susţinător al lui Ion Iliescu în anii ’90. Anca Alexandrescu s-a mai intersectat cu jurnalismul prin căsătoria cu Dan Andronic, patronul EVZ, unul dintre aliaţii lui Liviu Dragnea împotriva statului paralel. La începutul anilor 2000, a fost consiliera premierului Adrian Năstase, apoi a trecut în echipa fostului primar general Sorin Oprescu. S-a întors la Palatul Victoria alături de premierul Victor Ponta, ca să ajungă ulterior în tabăra lui Liviu Dragnea.

214.634 de lei a încasat Abis Media SRL, firma Ancăi Alexandrescu, de la PSD. Banii provin din subvenţia oferită de stat, aşadar din bani publici.

Dragnea şi Dăncilă, probleme de comunicare

Liderul PSD Liviu Dragnea a recunoscut că nu mai discută atât de des cu premierul Viorica Dăncilă. „Acuma e mai stăpână pe Guvern, e firesc. În primele zile era, totuşi, o meserie nouă, o funcţie nouă, o poziţie nouă, nu mai fusese în vreun guvern până atunci, cu atât mai puţin prim-ministru. Discutam mai mult. În ultimele luni, şi eu am zis să vorbim mai puţin pentru că a început să se implice mai mult în activitatea Guvernului. De la 1 ianuarie nici nu mai este acelaşi timp la dispoziţie pentru a purta discuţii, sunt tot felul de întâlniri, deplasări şi acum e plecată, la Dubrovnik, am înţeles. Deci numai e acelaşi timp disponibil de discuţie, dar relaţia e bună“,  a afirmat Liviu Dragnea. Întrebat dacă PSD ia în calcul schimbarea premierului, liderul social-democraţilor a răspuns: „Nu văd de ce. Chiar nu văd de ce“. Răceala dintre Dragnea şi Dăncilă vine în contextul în care premierul refuză să-şi asume ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale, care l-ar salva pe Liviu Dragnea de închisoare.

Udrea, mesaj cu tâlc pentru Dragnea

Fostul ministru Elena Udrea afirmă, într-o postare pe Facebook, că nu ar mira-o dacă Viorica Dăncilă l-ar trăda pe Dragnea pentru Ponta.  „Situaţia lui Dragnea din zilele acestea mi-a prilejuit o constatare. Odată cu femeile susţinute de el în diverse funcţii publice importante, a căzut şi povestea că femeile ar fi mai loiale şi mai devotate decât bărbaţii“, scrie fostul ministru. „Nu m-ar miră dacă, după Grindeanu şi Tudose, şi Viorica Dăncilă ar trece la Pro România“, susţine Udrea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite