DOCUMENT Ghinea a prezentat o listă  cu firmele controlate de Sebastian Ghiţă care au câştigat licitaţii în perioada Guvernului Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea şi Sebastian Ghiţă. FOTO Colaj Adevărul
Cristian Ghinea şi Sebastian Ghiţă. FOTO Colaj Adevărul

Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor l-a audiat luni pe Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene. Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, unul dintre politicienii care a avut schimburi de replici mai dure cu actualul ministru al Fondurilor Europene, a fost prezent la audierea lui Ghinea.

UPDATE Ghinea a dat nişte documente în care a arătat că toate firmele apropiate de Ghiţă au primit fonduri europene.

UPDATE Cristian Ghinea îi răspunde lui Sebastian Ghiţă: Sistemul informatic se administrează prin resurse interne ale Ministerului pentru a se evita achiziţiile publice pe care dumneavoastra le fraudaţi prin firmele pe care le controlaţi.

image
image
image

UPDATE Teodorovici insistă să puna întrebari, dar nu are voie. După ce Birchall i-a spus de mai multe ori să-i dea ei intrebările pe care vrea să le pună,Teodorovici insistă sa vorbească, ceea ce l-a făcut pe Alexandru Nazare să iasă din sală. "Aţi făcut un circ din audierea asta. Gata, eu zic sa renunţăm" a spus înainte de a ieşi din sală.

UPDATE Alexandru Nazare, deputat PNL: Înainte eram mai drăgălaşi. Acum, suntem, aşa, pe un ton războinic. E o confruntare PSD-anti-PSD sau între Ghinea şi Birchall? Cu cât politizăm mai mult discuţia, cu atât de îndepărtăm de scopul întâlnirii. 

UPDATE Deputatul PSD Cătălin Rădulescu susţine că Ghinea nu avea ce să găsească pentru că la minister era grad de absorbţie zero, Acesta susţine că la fel cum ministrul Aura Răducu a fost un ministru zero, la fel e şi el. În timp ce Rădulescu îl atacă pe Ghinea, Teodorovici se amuză. „Puteţi să ne atacaţi cât vreţi. Uitaţi cum a votat lumea. Uitaţi cât de mult îi iubeşte lumea pe tehnocraţi şi cât iubeşte PSD-ul“, a punctat Rădulescu.

UPDATE Sebastian Ghiţă, deputat care potrivit lui Birchall este înlocuitorul unui alt parlamentar PSD din Comisia de afaceri europene: O mică menţiune. Urmărind hârtiile puse la dispoziţie acum, cei 57 de milioane pe care  i-aţi prezentat, din păcate pentru societatea românească se vede că sunt pe dezvoltare rurală.

Întrebările mele o să se lege de cum vedeţi dvs. dezvoltarea sistemelor informatice astfel încât să îndeplinim ceea ce ne-am angajat la Bruxelles, nu cu Excelul sau cu pixul. Aveţi o situaţie a sistemlor informatice din minister?

Aţi părut destul de refractar la a adopta anumite tehnologii în diferite AM-uri. Nu am venit aici să vă cert, ci să vă spun că ar trebui să începeţi dezvoltarea acestor sisteme (n.r.informatice). 

UPDATE Birchall îl acuză că minciunile spuse în faţa deputaţilor reprezintă infracţiune.Ghinea i-a replicat să nu-l calomnieze. Dreputatul PSD continuă să prezinte faptul că în timpul guvernării PSD absorbţia fondurilor europene a mers foarte bine, în timp ce acum ar fi una care nu a reuşit aproape mai nimic.

UPDATE Ghinea, către Ana Birchall: V-am pus la dispoziţie scrisoarea care arată că au fost trimişi spre România 57 de milioane. Nu aveţi nicio legătură cu aritmetica.  

UPDATE Pe lângă Sebastian Ghiţă, deputat invitat la şedinţă deşi nu e membru al comisiei, la audierea lui Ghinea a venit şi Eugen Teodorovici, senator, nu deputat. 

UPDATE Cristian Ghinea: Mă refer acum la comunicatul dvs de ieri. Spuneţi dumneavoastră că gradul de absorbţie e zero. Eu am fost elegant când am spus declaraţie prematură, ca să nu spun că e minciună. 

Am aici o scrisoare în care suntem informaţi de plăţi. Sunt plăţile interimare: Bulgaria - 2 milioane, România - 57 de milioane de euro din exerciţiul bugetar 2014-2020. Aşadar, nu avem cum să avem gradul de absorţie zero. 57 de milioane nu înseamnă zero. 

A doua declaraţie prematură, planul Juncker. Acest Guvern are 5 planuri preliminare trecute de Comisia Juncker. Nu Ministerul Fondurilor Europene e responsabil de Planul Juncker. Probabil ştiaţi asta

UPDATE Ana Birchall, preşedintele Comisiei de afaceri europene: A„ceastă audiere e un exerciţiu instituţional, normal într-o democraţie.

Comisia a avut regula de a stabili o audiere a ministrului şi de a avea o întâlnire lunară, cu ministrul. Această întâlnire, mai precis corespondenţa a fost începută în 16 mai.

Am văzut postarea dumneavoastră, cea referitoare la declaraţiile premature. Spuneţi punctual ce declaraţii premature“, a început Birchall.

„Colegele şi colegii mei vom sta până se vor epuiza toate întrebările. Nu ne vom grăbi. Putem sta oricât. Am fost neplăcut surprinsă de postarea dumneavoastră“, a completat aceasta.


La solicitarea PSD, ministrul Fondurilor Europene va fi audiat, luni, în Parlament, pentru a explica motivele pentru care gradul de absorbţie al fondurilor europene este zero. Cererea PSD vine după ce Ghinea a vorbit despre neregulile găsite după guvernarea Ponta.

„Mă aştept ca domnul ministru să explice de ce gradul de absorbţie a fondurilor europene pe anul 2016 este zero. Mă aştept, în egală măsură, ca ministrul să ofere răspunsuri cât mai exacte cu privire la strategia proprie pentru stimularea unei mai bune absorbţii a banilor europeni şi pentru urmărirea alocărilor pe axele de finanţare, precum şi cu privire la viziunea asupra rolului MFE în identificarea pe parcurs a nevoilor reale din domeniile programelor operaţionale, mai ales modalitatea în care se va asigura adaptarea acestora la solicitările beneficiarilor“, a arătat deputatul PSD Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

Cristian Ghinea a venit foarte devreme la audiere, fiind însoţit de grup numeros de consilieri. Din partea reprezentanţilor primul sosit a fost deputatul Sebastian Ghiţă. Ghiţă şi Ghinea au avut săptămâna trecută mai multe schimburi de replici tăioase, prin intermediul Facebook-ului sau al presei, subectele fiind legate de contractele avute de anumite firme cu statul sau gradul de absorbţie scăzut al fondurilor europene.

Şefa Comisiei a mai spus că un alt subiect se referă la planul Juncker. „De asemenea, comisia noastră va readuce în discuţie măsurile vizate de MFE în ceea ce priveşte Planul Juncker, în condiţiile în care este o prioritate ca proiectele cu care vine România în cadrul Planului Juncker să fie foarte bine ţintite pentru a creşte şansele lor de finanţare", a mai spus Birchall.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite