Crin Antonescu: „Băsescu speră ca privatizarea CFR Marfă să eşueze, stă la pândă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a comentat marţi, la Realitatea TV, poziţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la privatizarea CFR Marfă, subliniind că, în opinia sa, şeful statului speră ca privatizarea să eşueze.

Într-o intervenţie telefonică, Antonescu şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la declaraţiile făcute de şeful statului al căror scop, potrivit acestuia, este câştigarea de capital electoral. 

De asemenea, liderul liberalilor este convins că propunerea formaţiunii sale pentru Ministerul Transporturilor, respectiv Ovidiu Silaghi, va fi în cele din urmă acceptată de Traian Băsescu. 

Despre declaraţiile preşedintelui Băsescu referitoare la pactul de coabitare: Aş putea spune, înainte de toate, că ştiam ce se va întâmpla. Nu sunt surprins de evoluţia lucrurilor. Coabitarea i-a adus câştiguri de natură politică internă exclusiv lui Traian Băsescu. Asta nu priveşte cu nimic România. România, dacă a câştigat ceva, e o majoritate solidă, un guvern foarte stabil. Toate lucrurile astea nu au fost oferite de pactul de coabitare care, din punctul meu de vedere, nu i-a folosit decât lui Traian Băsescu. 

Nu am semnat niciun pact, nu am fost de acord cu semnarea pactului, i-am spus convingerea mea lui Victor Ponta. Rămân solidar cu Victor Ponta şi pot să îmi explic motivele care l-au făcut să facă acest gest politic. Din păcate, am avut dreptate. Mergem mai departe, însă, în deplină solidaritate cu Victor Ponta şi Guvernul. 

Despre proiectele USL: Probabil, în cursul anului viitor, vor fi puse în practică. Nu sunt în aer, sunt amânate. Ne-am fi dorit mai ales regionalizarea, dar cred că e limpede pentru oricine că nu USL, nu noi, ca lideri, am decis să amânăm îndeplinirea acestor proiecte pentru că am fi nehotărâţi. Noi, din prima zi în care am intrat în noile mandate, am tratat aceste proiecte cu prioritate. Pur şi simplu, Curtea Constituţională a decis, în mod aberant, că Legea referendumului este constituţională, dar nu se poate aplica decât anul viitor. 

Cele două proiecte nu sunt subsumate candidaturii prezidenţiale. Sunt necesare vieţii româneşti, indiferent cine ar fi preşedinte, indiferent de situaţia mea. În al doilea rând, e mai bine şi dacă pierzi o bătălie, dar s-o dai. Am angajat destule bătălii şi am participat la destule bătălii pierdute. Proiectul modificării Constituţiei, al regionalizării sunt legate ca mecanism. Odată căzute, aşa cum a fost tratată demiterea lui Băsescu pentru câteva sute de mii de voturi, în condiţiile unei aritmetici extrem de discutabile, cred că aşa ceva nu ne putem permite. Constituţia trebuie modificată, regionalizarea trebuie făcută, chiar dacă mai târziu. 

Cel puţin deocamdată, decizia noastră e să amânăm. Sunt absolut de acord că Liviu Dragnea a făcut un efort spectaculos, sunt alături de Dragnea. Nu l-am lăsat singur. 

Despre destinaţia sa de vacanţă: Mă aflu sufleteşte şi politic alături de premier, dar nu la Miami. Sunt mult mai aproape. Măcar în vacanţă, să fim alături de familii. La Neptun, nici cu trupul, nici cu gândul. 

Despre privatizarea CFR Marfă: Preşedintele trebuia să se pronunţe cu privire la propunere. Că decizia CCR îi dă dreptul în mod abuziv să o respingă, e una, dar ideea e că natural era să avem un ministru titular şi dedicat exclusiv acestui domeniu. Victor Ponta nu are ce face altceva decât ce a făcut. Declaraţiile domnului Băsescu au generat această polemică. Mi se pare trist ca o temă de importanţă majoră, privatizarea unei companii, să prilejuiască un fel de joc în care cine câştigă? Băsescu speră ca privatizarea să eşueze, să mai câştige nişte puncte. Se pierde timpul, se stă la pândă pentru câteva nenorocite de puncte electorale care nu ştiu cui ar putea folosi. 

Despre candidatura sa la prezidenţiale: Se cunoaşte clar poziţia mea în raport cu exerciţiul prezidenţial al lui Băsescu. Eu voi intra într-un an de candidatură la modul cel mai solid, nu acesta va fi terenul... Eu am continuat şi continui obiectivele şi angajamentele USL, alături de Victor Ponta. Nu am ce schimba în această chestiune. Pe subiectul fierbinte al verii, demisia lui Fenechiu, am acţionat. Am luat o decizie. Pe subiectul CFR Marfă mi-am spus părerea foarte clar. Când vom decide şi vom vedea care este evoluţia proiectului constituţional, pe aceste teme îmi voi face simţită prezenţa. Nu cred că pe acest comentariu al lui Băsescu trebuie să dăm amândoi declaraţii. Nu s-a schimbat nimic, toată lumea preocupată de politică ştie despre mine şi Victor Ponta. 

Despre Victor Ponta: Nu am vorbit în ultima săptămână, se pregătea să plece în concediu.Nu ştiu dacă la Miami sau în altă parte. Vom vedea decizia domnului Băsescu în jurul datei de 23 august, când expiră interimatul domnului Ponta şi vom acţiona. Lucrurile dintre mine şi Victor Ponta sunt mai clare, aşezate şi, aş spune, mai bune ca niciodată.

Despre Traian Băsescu: În cadrul conducerii USL a existat un singur lucru major pe care nu ne-am înţeles şi acela este coabitarea. Lucrurile sunt deja istorie. Nu e un reproş, vremea reproşurilor a trecut. Mergem mai departe, mai aproape ca niciodată de Victor Ponta. Coabitarea nu i-a dat nimic lui Victor Ponta. Ce să-i dea? Recunoaştere internaţională? Păi un om care e în fruntea unei coaliţii are recunoaştere internaţională. Dimpotrivă, a avut de suferit şi suspiciuni, critici. Băsescu a avut de câştigat, a fost resuscitat, spălat şi, apropo de tactică, urmăriţi cum a aşteptat ca efectele coabitării să fie benefice, să lucreze pentru el, după care acum să treacă la ofensivă. Eu nu am niciun fel de îndoială, USL ş coeziunea internă pe aceste proiecte sunt prea puternice. 

Despre miniştrii liberali din Cabinetul Ponta: Dacă nu aş fi mulţumit, aş deschide problema unei remanieri. Sigur, nu toţi strălucesc 24 din 24, există şi poticneli, dar Guvernul a punctat bine şi din punctul meu de vedere nu se pune problema unei remanieri. 

Despre propunerea la MT: Ministerul e asumat de PNL şi rămâne aşa. Avem şi alte variante, dar până să spunem noi pe cine punem, Băsescu trebuie să refuze motivat. Nu cred că va fi refuzat Ovidiu Silaghi. Cred că decretul de numire va fi semnat. 

Despre Liviu Dragnea: Marea nenorocire a tuturor acestor ani, cu care trebuie să ne luptăm şi care a început în vremea lui Tăriceanu este că Băsescu şi Macovei, oamenii săi, au politizat, au transformat în instrumente politice ANI, DNA şi s-au făcut credibili ca luptători pentru independenţa justiţiei. Dragnea nu e singur. Nu e singur, numai că trebuie să înţelegem. 

Ovidiu Silaghi a obţinut un verdict care îl dezincriminează şi totuşi e tratat ca un infractor. Nu putem să îl cercetăm pe domnul Baconschi, nu putem interveni nici în celelalte dosare, în al lui Dragnea.

Despre declaraţiile lui Roşca Stănescu privind ordonanţele de urgenţă: Sorin Roşca Stănescu nu e subordonatul meu, e un coleg. Îl apreciez, chiar dacă nu am avut mereu aceleaşi păreri. Sigur că problema ordonanţelor de urgenţă este delicată şi nu întâmplător, în proiectul de revizuire a Constituţiei a existat o preocupare de a limita la nivel constituţional posibilitatea de a se abuza de ordonanţele de urgenţă. Nu e de apreciat că Parlamentul s-a transformat într-o anexă.  

Aceste ordonanţe sunt asumate nu doar de premier, sunt decizii pe care le asumăm politic. Sunt de acord că în această privinţă trebuie să fim cât se poate de parcimonioşi. 

Despre torţionarul Vişinescu: Sunt foarte aproape de subiect. Simplu, ca să înţeleagă toată lumea: admir maniera în care comunitatea mondială evreiască a luptat pentru a impune tema Holocaustului, legislaţie privitoare la aşa ceva şi pentru a-i găsi pe toţi acei oameni care au participat la ororile acelea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite