Crin Antonescu: „Trebuie să fie o prioritate pentru România închiderea MCV“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat vineri într-o conferinţă de presă că în perioadă următoare prioritar pentru România ar trebui să fie închiderea Mecanismului de Verificare şi Cooperare pe Justiţie (MCV).

„Este important să avem o perspectivă de ansamblu. Eu consider că trebuie să fie o prioritate pentru România închiderea MCV. Evident închiderea MCV nu înseamnă întreruperea raportului cu CE, ci clarificări şi măsuri cât de repede posibil pentru ca această procedură să se încheie“, a explicat Antonescu, avansând ca termen finele anului 2013.

Liderul liberal a afirmat că uneori raportul MCV este folosit pentru decizii de cu altă natură şi a dat exemplu aderarea României la Schengen. Antonescu mai atrage atenţia că acest mecanism a fost creat pentru a funcţiona trei ani din momentul aderării României la Uniunea Europeană.

„MCV a avut o durată stabilită, din momentul aderării, de trei ani. Trei ani au trecut încă din 2010. Chiar dacă s-a prelungi nu avem o viziune foarte clară a liniei de sosire. Unde trebuie să ajungem şi când ajungem? Nu avem un orizont clar: ce trebuie să facem, când trebuie să facem pentru ca această condiţie de ţară monitorizată să înceteze?“, a mai precizat Antonescu.

Referitor la modificarea din textul raportului MCV privind numărul miniştrilor cercetaţi penal, Antonescu a afirmat că este „o gravă eroare“ a Comisiei Europene.

„Putem să ne închipuim că cineva ţi-a dat o cifră şi nu ai numărat tu însuţi. Dacă eşti acuzat de corupţie nu înseamnă că eşti corupt“, a precizat liderul liberal.

 În context, Antonescu a subliniat că vicepremierul Liviu Dragnea nu stă, în prezent, sub vreo acuzaţie de corupţie, fiind vorba, în cazul acestuia, de aspecte care ţin de organizarea referendumului. În ceea ce-l priveşte pe Relu Fenechiu, Antonescu a ţinut să precizeze că nici el nu ar putea fi încadrat la el „acuzaţii de corupţie“.

În privinţa referirilor despre reglementarea presei din raportul MCV, Antonescu a susţinut că acestea sunt vagi şi nu sunt compatibile cu valorile europene.

"Comportă riscul pentru autorităţile din România de a intra în coliziune cu alte mecanisme şi intituţii europene (...) Comisia vorbeşte, după părerea mea cu totul exagerat – şi pesemne sub influenţă partizană, într-un paragraf despre campanii de intimidare şi hărţuire la adresa unor judecători, unor instituţii, unor instanţe. Nu avem niciun element concret şi este riscant şi nedrept pentru o ţară ca România, ca într-un raport de circulaţie europeană şi nu numai să se formuleze atât de general aşa ceva. Niciun judecător, nicio instanţă, nicio instituţie, niciun procuror în România nu au fost împiedicaţi vreodată direct sau indirect să-şi facă treaba, să-şi dea soluţiile, să aplice legea", a susţinut Antonescu.

Comisia Europeană a făcut public marţi  raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, conform căruia ţara noastră a făcut progrese semnificative în lupta împotriva corupţiei, dar mai avem mulţi paşi de urmat.

Conform raportului, România este eligibilă pentru aderarea la spaţiul Schengen.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite