Creştin-liberalismul. Opoziţia abandonează marile oraşe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea dispută pentru alegerile prezidenţiale se anunţă a fi religioasă. Introducerea absurdă a termenului creştin, alături de liberal, în denumirea alianţei de opoziţie, dar şi atacul subversiv al premierului Ponta la adresa etnicităţii şi aparteneţei religioase a lui Klaus Iohannis o anunţă.

Alegătorii din marile oraşe sunt în general toleranţi religios, ceea ce poate să ne ducă cu gândul că opoziţia a renunţat la aceştia. Imprevizibil şi pretenţios alegătorul mediu din urbanul mare este îndemnat, subtil, să rămână acasă în ziua votului.

Introdus la insistenţa liderului de Arad Gheorghe Falcă, care a exersat în ultimii ani discursul politico-religios de tip american, alăturarea creştin-liberal ridică semne de întrebare în mintea alegătorului raţional urban  sub 40 de ani, care în anii trecuţi făcea diferenţa. Nu i se adresează. Această ciudăţenie, un non-sens ideologic care exclude din start alegătorii cu alte credinţe,  ar putea fi păstrată şi după alegerile din noiembrie în titulatura noului partid chiar dacă congresul de unificare a votat altceva.

E adevărat că programul alianţei de opoziţie este creştin democrat şi spre lauda celor care l-au elaborat este coerent cu ceea ce ar trebui să însemne dreapta, deci atractiv pentru un segment din populaţia urbanului mare prin promovarea statului minimal, responsabilităţii individuale, carităţii ca formă de solidaritate. Dar programele rămân, de regulă, literatură de sertar şi nici nu văd purtători de mesaj credibili pentru popularizarea lui. Programul prevede, printre altele, inclusiv asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale şi combaterea schimbărilor climatice, dar venind de la PDL, chiar şi asociat cu PNL care a votat împtriva legilor Roşia Montana, pare neverosimil.

Dezavantajos pentru Klaus Iohannis este că însuşi cuvântul creştin atrage atenţia asupra faptului că nu împărtăşeşete confesiunea majorităţii. Nici nu aş fi mirată dacă BORul i-ar îndemna pe alegătorii din oraşele mici şi mediul rural, acolo unde opoziţia pare să-şi fi îndreptat atenţia şi unde biserica poate influenţa intenţia de vot, să opteze pentru un creştin-ortodox. BOR a mai intervenit, e adevărat că pe canale subterane, pentru mutarea Departamentului pentru culte în subordinea prim-ministrului, atunci când ministerul Culturii i-a revenit lui Kelemen Hunor, pentru că acesta era de altă confesiune!. Un efect pervers al campaniei etnico-religioase ar fi victimizarea lui Iohannis în faţa alegătorilor urbani, dar aceasta este insuficientă pentru a le mai câştiga votul.

Semnalul de atac a fost dat de însuşi premier care a declarat la Adevărul Live: <<Nu e nimic de reproşat că e etnic german, dar nici mie nu trebuie să-mi fie reproşat că sunt român. Sunt în România şi mă mândresc că sunt român. La fel e discuţia despre religie, nu e nimic rău că e protestant, dar eu sunt ortodox. Nu cred că va fi un subiect, dar nici nu vreau să creăm un anumit complex>>. Ponta spune că nu va fi tema lui de atac, dar va fi cu siguranţă mesajul de propagandă al maşinii lui electorale, din moment ce atât etnia cât şi religia candidatului au fost testate în sondajele de opinie ale PSD. Că doar nu le-au cercetat degeaba! ​În 2013 IRES la comanda CNCD a realizat un sondaj de opinie cu tema Percepţii si atitudini privind discriminarea. La întrebarea Dumneavoastră aţi vota pentru funcţia de Preşedinte al României următoarele categorii de persoane? Etnic german: 70% NU, 24% DA, Alta Religie: 66% NU, 28% DA. Intregul studiu poate fi consultat aici: http://www.ires.com.ro/uploads/articole/ires_cncd_perceptii-si-atitudini-privind-discriminarea-2013.pdf

PSD are o temă de atac, etnia şi religia,  împotriva lui Klaus Iohannis neîndoielnic candidatul alianţei la prezidenţiale, în oraşele mici şi în rural, iar pentru segmentul de sus al clasei mijlocii urbane, antreprenorii, şi pentru clasa de sus urbană înstărită va face publicitate noilor măsuri susţinute de guvern: scăderea CAS la angajator şi eliminarea impozitului suplimentar pentru proprietarii ce deţin mai multe imobile. Administraţia Ponta va rămâne în istorie ca prima care a făcut, pe faţă, favoruri celor bogaţi.

Cu BOR la dreapta şi cu bogaţii la stânga, Victor Ponta se îndreaptă spre Cotroceni. Asta în timp ce opoziţia îi abandonează chiar pe alegătorii tineri din marile oraşe, toleranţi religios, care de-a lungul timpului i-au adus victoria în alegeri. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite