Corlăţean, despre provocările noului Război Rece: Suntem sub umbrela de securitate a NATO, siguranţa este garantată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat vineri, la Realitatea TV, că securitatea României este garantată, graţie statutului nostru de stat membru NATO. Cu toate acestea, Corlăţean a subliniat că statele membre NATO trebuie să aibă o contribuţie sporită, din punct de vedere financiar, în cadrul Alianţei.

„Chiar înainte şi mult înainte de apariţia acestei crize legate de violarea integrităţii teritoriale unui stat vecin, mă refer la Ucraina, aveam o discuţie serioasă privind eforturile Alianţei în diferite operaţiuni. Sunt aliaţi care au o contribuţie mult mai puţin importantă. Americanii au transmis în mod constant necesitatea de a prelua în mod echitabil contribuţia financiară în Alianţă. Discuţia se poartă într-un context de criză economică, deci un context sensibil. Ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă la 300 de kilometri de frontiera României demonstrează că statele aliate trebuie să explice opiniei publice necesitatea de a recalibra efortul bugetar, de a investi mai mult în domeniul securităţii, chiar dacă unele state trec încă prin criză“, a explicat ministrul de Externe, la Realitatea TV.

În opinia sa, integrarea României în structurile NATO este „un mare câştig“.

„România nu mai este singură. Ăsta a fost marele câştig. Acum aniversăm 10 ani de la intrarea în NATO. Faptul că azi România e sub umbrela de securitate a Alianţei, avem un articol 5, e marea mutaţie care garantează securitatea naţională a României“, a punctat şeful diplomaţiei române.

În ce priveşte anexarea Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, Corlăţean a lăudat reacţiile UniuniI Europene, respectiv ale reprezentanţilor NATO şi a avertizat că statul condus de Vladimir Putin ar putea fi supus unor sancţiuni mai aspre, în viitor.

„După apariţia crizei legată de Crimeea, UE şi NATO au reacţionat mai rapid şi mai coordonat decât în alte situaţii. Nu e chiar un lucru simplu să armonizezi poziţiile statelor membre ale Uniunii. Foarte rapid, după apariţia crizei, condamnarea acţiunii militare a Federaţiei Ruse, termenul folosit a fost: agresiune. Prima definiţie a agresiunii, în dreptul internaţional, a fost dată în 1993, de Titulescu. Această definiţie adusă la zi a corespuns acţiunii Federaţiei Ruse. Poziţia a fost extrem de fermă, România a contribuit la adoptarea acestei poziţii. Există perspectiva unor sancţiuni mult mai ferme, de ordin economic, la adresa Federaţiei Ruse“, a mai spus Titus Corlăţean.  

În ce priveşte integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, Corlăţean a admis că există o accelerare a demersurilor în acest sens.

„Integrarea accelerată a Republicii Moldova în UE nu este un scenariu. E o poziţie care trebuie respectată de toţi actorii internaţionali. Susţinem traseul european al Republicii Moldova. Una este semnarea Acordului, pe care îl dorim cât mai rapid posibil, alta este pasul următor“, a conchis şeful MAE.

Citeşte şi:

Ministrul de Externe al României va efectua o vizită la Chişinău

Ministrul Afacerilor Externe  al României, Titus Corlăţean, va efectua luni, 31 martie 2014, o vizită de lucru la Chişinău, cu prilejul celei de-a doua sesiuni a Comisiei interguvernamentale Republica  Moldova – România pentru integrare europeană.

Titus Corlăţean: „Relaţia cu Statele Unite este un obiectiv esenţial. Reprezintă fundaţia existenţei noastre europene şi euro-atlantice”

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a comentat marţi seară, în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Digi 24, declaraţiile lui Traian Băsescu în ceea ce priveşte politica externă a României, mai precis faptul că ţara noastră trebuie să prioritizeze parteneriatul cu Statele Unite şi criticarea unei posibile orientări spre o mai bună relaţie cu China.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite