Corespondenţă de la Bruxelles. Liderii Europei i-au luat pulsul lui Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în prima sa vizită externă de la preluarea mandatului. Preşedintele României a discutat cu liderii europeni teme extrem de importante pentru România: ridicarea raportului MCV, aderarea la spaţiul Schengen şi intrarea în zona euro.

Preşedintele Klaus Iohannis, cunoscut pentru reticenţa sa faţă de zborul cu avionul, şi-a început turneul de vizite externe cu destule emoţii, după ce aeronava prezidenţială a înfruntat o furtună ce a învăluit ieri capitala Belgiei. După 15 minute de turbulenţe intense, aterizarea a smuls aplauzele jurnaliştilor care l-au însoţit la Bruxelles pe şeful statului. 

De la aeroport, Iohannis a plecat direct la sediul Consiliului European, acolo unde a fost întâmpinat de Donald Tusk, preşedintele Consiliului, instituţie ce reuneşte toţi şefii de stat sau de Guvern din UE. Întâlnirea lui Iohannis cu Tusk a fost cu atât mai importantă cu cât fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, l-a criticat deschis, anul trecut, pe liderul polonez pentru ideea de a crea Uniunea Energetică Europeană. Însă ieri nu s-a discutat despre energie. „Independenţa energetică a României este una dintre priorităţile mele, dar nu s-a discutat acest subiect”, a răspuns Iohannis, la o întrebare venită din partea unui jurnalist german. De altfel, Iohannis a schimbat câteva cuvinte în germană cu jurnalistul neamţ.

După discuţia de 45 de minute, Iohannis a trecut strada, de la Consiliul European la Comsia Europeană, unde a fost aşteptat de Jean Claude Juncker, şeful Executivului european. Cei doi lideri au făcut tradiţionala poză oficială, apoi Juncker l-a bătut prieteneşte pe umăr pe Iohannis şi s-au retras la discuţii. După alte 45 de minute, cei doi au apărut în faţa presei alături de comisarul european din partea României, Corina Creţu, care a participat „numai la o parte dintre discuţii”, după cum a precizat Iohannis. În conferinţa de presă comună, Juncker a vorbit puţin, dar corect politic. „Am mare încredere în noul preşedinte al României, cred că el va apropia şi mai mult România de Europa. Europa n-ar fi completă fără România. Mă simt foarte apropiat de această ţară”, a spus Jean-Claude Juncker.

Raportul MCV, integrarea în spaţiul Schengen şi aderarea la zona euro 

De partea cealaltă, Klaus Iohannis a vorbit pe larg despre temele discutate, de altfel, esenţiale pentru România: raportul MCV, integrarea în spaţiul Schengen şi aderarea la zona euro. „Am găsit nu doar înţelegere, ci un punct de vedere aproape identic cu al meu în mai multe teme privind România. Am subliniat procesul de integrare totală în UE, dorinţa României de a finaliza, de a deveni membru acceptat şi respectat în nucleul UE”, a spus şeful statului despre ridicarea Mecanismului de Cooperarea şi Verificare (MCV) aplicat României de UE în ultimii opt ani. De altfel, ridicarea MCV este dezideratul cu care Iohannis şi-a început mandatul de preşedinte. Aderarea României la spaţiul Schengen este un alt obiectiv pe care Iohannis şi l-a propus şi pe care l-a susţinut la Bruxelles. Deocamdată, obiectivul pare destul de departe.

„Am căzut de acord ca în următorii ani, pe timpul mandatelor noastre (ale lui Iohannis şi Juncker) vom finaliza acest obiectiv cu succes, pentru că România a făcut progrese semnificative în consolidarea statului de drept şi în consolidarea independenţei Justiţiei”, a spus Iohannis. „Merci beaucoup”, a încheiat şeful statului conferinţa de presă. Vineri, Klaus Iohannis se va întâlni la Bruxelles şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Prima vizită oficială a preşedintelui Iohannis poate fi analizată din două perspective. Pe de o parte, poate fi catalogată drept o vizită de curtoazie, în care liderii europeni au ţinut să-l cunoască personal pe succesorul lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, la întâlnirea de ieri au fost abordate subiecte sensibile pentru România, dar şi pentru întreaga Europă, cum ar fi spaţiul Schengen, MCV şi zona euro. 

Analistul de politică externă Cristian Unteanu concluzionează: „Dacă ar fi să se urmeze regula nescrisă, dar cu tradiţii foarte solide, acest tip de primă vizită ar trebui să fie una mai mult protocolară, de prezentare a unei viziuni generale, de poziţionare în raport cu interlocutorii-cheie din instituţiile europene şi, cel mult, de anunţare a unora dintre marile priorităţi ale mandatului care de-abia a început”.

Citeşte şi:

Iohannis la Bruxelles. Ce caută, ce poate găsi?

Iohannis la Bruxelles: agenda neterminată a Europei

Klaus Iohannis, „jonglerii“ la Bruxelles: preşedintele a vorbit, în trei limbi, despre Schengen şi MCV

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite