Consiliul Naţional al PNL şi hotărârile sale
0Lovitura dată de Congresul extraordinar al PSD în moalele capului democraţiei, culturii democratice şi al viitorului european al României a făcut să treacă cvasi-neobservate lucrările Consiliului Naţional al PNL care au avut loc duminică în Capitală.
Întărit de creşterile în sondajele de opinie publică, dar şi de scoaterea de sub acuzaţiile cu caracter penal a liderului său, dl. Ludovic Orban, PNL a profitat de ocazie spre a lua o seamă de decizii şi a face câteva anunţuri importante. Le rezum şi le analizez în cele ce urmează.
1. Preşedintele Orban le-a notificat liderilor organizaţiilor orăşeneşti, municipale şi judeţene că gata,s-a terminat cu blatul şi că de luni încolo au obligaţia de a trece în ofensivă. Vor trebui să dea cu parul, după cum a spus dl. Orban, adică să-i supună unor critici necruţătoare pe omologii lor de la PSD. Probabil că şi de la ALDE. Ce a uitat să spună dl. Orban este cine sunt blatiştii, cum au fost ei identificaţi dar şi cum îşi imaginează domnia-sa că se va putea face respectiva schimbare de strategie.Ajunge un ordin, o stânga împrejur şi gata? Gata cu vechile moravuri?
2. D-na Raluca Turcan a încunoştinţat preacinstita adunare şi, indirect, opinia publică din România că PNL va depune şi în această sesiune parlamentară o moţiune de cenzură la adresa guvernării PSD-ALDE. Depunerea unei moţiuni de cenzură este, o ştim prea bine,un exerciţiu democratic. PNL a hotărât să-l facă. Nu ar fi rău dacă ar încerca să se asigure că există şi minime şanse de reuşită. Or, pentru aceasta ar fi nevoie de coagularea opoziţiei parlamentare ceea ce vedem cu ochiul liber că nu se prea întâmplă de vreme ce PNL- PMP -USR se acuză reciproc de toate relele din lume şi luptă doar de dragul luptei şi din orgoliu pentru a obţine poziţia de cel mai mare opozant din ţară. S-ar mai impune şi încercarea de a o obţine sprijinul acelor nemulţumiţi din PSD, al marginalizaţilor din voia şi din ordinul lui Liviu Dragnea care fac parte din Parlamentul României.
3. La Consiliul Naţional s-a făcut importantul anunţ legat de persoana candidatului partidului la preşedinţie. Acesta va fi dl. Klaus Iohannis. Foarte bine. Este mai mult ca sigur că pentru a-şi asigura şi a-şi maximiza şansele de victorie dl. Iohannis are nevoie expresă de sprijinul unui partid politic. Atâta doar că până la momentul în care PNL l-a desemnat drept candidat, dl. Iohannis nu a spus clar dacă îşi mai doreşte sau nu să mai obosit totuşi să îi pună preşedintelui această întrebare. Cu toate acestea cred că dl. Iohannis însuşi s-ar cuveni să facă precizări în această privinţă cu atât mai mult cu cât se spune (mai exact aşa a susţinut în valul de apariţii televizate fostul preşedinte Traian Băsescu, o persoană altminteri mai totdeauna bine informată) că PSD i-ar fi dat votul ce i-ar deschide drumul spre o funcţie importantă în organismele europene de la Bruxelles şi Strasbourg.
4. În cazul în care PNL va câştiga alegerile, viitorul premier va fi dl. Ludovic Orban. O decizie cum nu se poate mai normală. Nu ştiu însă dacă ea nu a fost comunicată cumva prea devreme. Până în 2020 mai sunt doi ani şi până atunci se pot întâmpla multe. Mai pot apărea dosare. Unele chiar făcute la comandă. Ceea ce a păţit în primăvara anului 2016 însuşi dl. Orban s-ar fi cuvenit să îi servească drept învăţătură de minte.
5. Dl. Florian Cîţu care, până deunăzi, îmi părea o persoană serioasă s-a aflat în treabă şi a făcut tot la sfârşitul săptămânii câteva afirmaţii absolut aiuritoare. A îndemnat la abandonarea ipocriziei spunând că nu educaţia şi sănătatea se impun a fi priorităţi naţionale, ci dezvoltarea sectorului privat. Aparent, dl. Cîţu a vorbit ca un liberal în stare pură. Ce a uitat să precizeze fostul economist şef al ING Bank este dacă este posibilă dezvoltarea sectorului privat cu oameni prost şcoliţi, slab educaţi şi cu o sănătate precară. Aşa s-or fi întâmplat oare lucrurile prin lumea civilizată? Cu astfel de declaraţii deplasate îşi imaginează oare PNL că va câştiga electoratul?