Congres USR. Cum se împart taberele în partid cu o seară înainte de alegeri. Surse: Delegaţii fideli lui Nicuşor Dan ar putea boicota alegerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna e favorit să-i urmeze lui Nicuşor Dan în fruntea partidului Foto: Eduard Enea
Dan Barna e favorit să-i urmeze lui Nicuşor Dan în fruntea partidului Foto: Eduard Enea

Dan Barna şi Vlad Alexandrescu candidează sâmbătă pentru funcţia de preşedinte al USR, după demisia lui Nicuşor Dan din partid. Favorit pleacă Dan Barna, care se bazează pe voturile organizaţiilor din Transilvania, în timp ce Vlad Alexandrescu are sprijinul progresiştilor din Bucureşti şi din Ilfov, după ce Cristian Seidler, candidatul susţinut de Nicuşor Dan, s-a retras din cursă.

USR va alege sâmbătă urmaşul lui Nicuşor Dan. În cursă au mai rămas doi candidaţi: deputatul Dan Barna şi senatorul Vald Alexandrescu. Iniţial, şi Cristian Seidler – unul dintre aproapiaţii lui Nicuşor Dan - îşi anunţase candidatura, dar a renunţat după o ceartă în partid cu privire la alegerea delegaţilor din organizaţia Bucureşti, care ar fi putut înclina balanţa în favoarea sa.

Potrivit unor surse din partid, favorit este Dan Barna, aflat în tabără liberală, construită în jurul lui Cristian Ghinea. Barna se bazează pe voturile organizaţiilor din Transilvania şi Banat, unele dintre cele mai puternice din ţară.
De partea cealaltă, Vlad Alexandrescu are de partea sa organizaţia Ilfov şi o mare parte dintre delegaţii bucureşteni, rămaşi fără candidat după retragerea lui Seidler. Însă, potrivit surselor citate, mulţi dintre susţinătorii lui Nicuşor Dan - din Capitală, dar şi din ţară - vor boicota Congresul, în semn de protest faţă de tabără Ghinea. De asemenea, Vlad Alexandrescu mizează şi pe o parte dintre voturile ce vin de la organizaţia Cluj, un alt „hub“ de progresişti.

De ce s-a retras Seidler
Stabilirea delegaţilor din Bucureşti care vor vota la Congresul USR a provocat retragerea deputatului Cristian Seidler din competiţia pentru şefia partidului, au declarat surse din interiorul formaţiunii pentru „Adevărul“.

Mai exact, tabăra lui Nicuşor Dan - din care face parte şi Seidler- a organizat alegeri în organizaţia municipală Bucureşti pentru a stabili delegaţii care urmează să aleagă viitorul preşedinte, însă fără a ţine cont de propunerile venite din partea sectoarelor. În urma scrutinului, au fost aleşi în mare parte oameni apropiaţi de Nicuşor Dan, care ar fi urmat să-l voteze pe Cristian Seidler. Numai că, potrivit unor surse din partid,  s-au revoltat filialele din Sectoarele 1, 2, 3 şi 4, care ar fi rămas fără delegaţi la Congres, deci fără putere. Pe scurt, a fost o luptă între filiale din sectoare şi organizaţia „mamă“ Bucureşti.

Drept urmare, Biroul Naţional al USR - controlat de aripa liberal a partidului – a invalidat alegerile „nicuşoriştilor“ din Bucureşti. Cristian  Seidler a contesta decizia la Comisa de Arbitraj, care însă a respins sesizarea cu unanimitate de voturi. Rămas fără sprijinul delegaţilor din Capitală, Seidler a calculat că nu mai are nicio şansă de a ajunge preşedinte, aşa că s-a retras.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite