Tăriceanu: Normele privind aplicarea legii pensiilor parlamentarilor au fost trimise la Guvern pentru aviz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat joi, după şedinţa BP al camerelor reunite, că normele de aplicare pentru Legea privind acordarea indemnizaţiilor speciale parlamentarilor care au împlinit vârsta de pensionare au fost trimise Ministerului Muncii şi Ministerului de Finanţe pentru un aviz.

UPDATE „Au fost prezentate spre aprobare normele metodologice pe care trebuie să le aprobe Birourile reunite, apoi plenul reunit. Am considerat necesar, având în vedere riscurile inerente ale unor necoordonări cu ministerele de specialitate, un aviz, care nu este unul obligatoriu, este unul consultativ, din partea Ministerului Muncii şi Ministerului de Finanţe. Am amânat cu două săptămâni această chestiune“, a declarat Tăriceanu, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.

Liderul Senatului  a precizat că vrea ca aceste norme să fie clare pentru nu exista interpretări.  „Nu vreau ca o anumită laxitate a legii să se perpetueze în normele de aplicare, în aşa fel încât să creăm încurcături şi, bineînţeles, trebuie să fim foarte atenţi cu modul în care sunt cheltuiţi banii publici. Nu am încă o cifră a impactului bugetar în urma aplicării acestei legi, nu vă pot spune când vor intra în plată aceste pensii, depinde dacă la şedinţa viitoare vom aproba normele, pe baza avizelor respective, sau vor trebui făcute corecturi. În bugetul Senatului nu sunt prevăzuţi aceşti bani într-un capitol separat", a arătat Tăriceanu.

Ce le trebuie parlamentarilor pentru a-şi întocmi dosarul de pensie

Potrivit proiectului referitor la normele de aplicare ale legii privind pensiile parlamentarilor, pentru a-şi întocmi dosarul, beneficiarul trebuie să facă cerere de acordare a indemnizaţiei pentru limită de vârstă, să depună o copie a actului de identitate, o procură specială autentică în original, însoţită de copia actului de identitate a mandatarului şi de traducerea legalizată după caz, certificat de cazier judiciar, decizia de pensie pentru limita de vârstă şi o declaraţie pe propria răspundere.

„Acordarea sau respingerea indemnizaţiei se stabilesc prin ordin al secretarului general al Camerei Deputaţilor sau Senatului, plata indemnizaţiei se face pe data de 15 a lunii curente pentru drepturile aferente lunii anterioare, direct beneficiarului, în numerar, prin mandat poştal sau prin virament bancar, în contul personal al beneficiarului căruia i se vor comunica prin mandat poştal toate elementele de calcul privind sumele lunare“, se mai arată în proiectul referitor la normele de aplicare.


Şedinţa Birourilor Permanente reunite a fost convocată joi începând cu ora 9.30, însă ordinea de zi nu a fost făcută publică. Surse din conducerea Legislativului au declarat, pentru Mediafax, că în şedinţă vor fi discutate normele de aplicare privind legea pensiilor speciale pentru parlamentari, pe lângă alte subiecte.

Parlamentarii vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, iar cuantumul este de 0,55% din indemnizaţia de parlamentar, raportat la numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei. Astfel, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de activitate parlamentară.

Adoptarea proiectului a fost marcată de dispute procedurale între PSD şi PNL. În sesiunea parlamentară trecută, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis legea Parlamentului pentru reexaminare, însă criticile sale au fost acceptate parţial. În decembrie, şeful statului a promulgat actul normativ, fără a mai recurge la ultima cale de atac pe care o avea la dispoziţie, respectiv contestarea la Curtea Constituţională.

În schimb, legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali, adoptată la scurt timp şi după modelul legii privind pensiile parlamentarilor, a fost contestată de Guvern la CCR, judecătorii stabilind că actul normativ încalcă Legea fundamentală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite