Condamnarea lui Dragnea a declanşat rebeliunea în PSD. Pe cine suspectează social-democraţii că ar fi ofiţerul acoperit din partid
0Armata social-democrată a strâns rândurile în jurul lui Liviu Dragnea în urma condamnării, mai puţin Valeriu Zgonea, omul numărul doi în partid, care i-a cerut demisia liderului PSD. Personal, Dragnea l-a persiflat pe Zgonea, însă oamenii săi de încredere l-au acuzat pe liderul Camerei Deputaţilor că e securist şi mason.
Imediat după ce Liviu Dragnea a primit sentinţa de doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul“, conducerea PSD s-a strâns la sediul partidului pentru a-şi arăta susţinerea faţă de preşedintele-condamnat. Potrivit unor surse din PSD, nici măcar n-a fost nevoie ca Dragnea să ridice problema condamnării sale, căci Codrin Ştefănescu, sercretarul general adjunct al PSD, l-a asigurat că nimeni nu-i cere demisia. Ba dimpotrivă. „Codrin a spus că trebuie să rămână în continuare în fruntea partidului, că e o condamnare politică şi nu e cazul să facem Congres. Au fost şi unii care n-au fost de acord cu această poziţie, dar asta pentru că le e Codrin antipatic, nu pentru că au ceva cu Dragnea. Singurul care i-a fost ostil lui Liviu a fost Valeriu Zgonea“, a povestit, pentru „Adevărul“, unul dintre liderii PSD prezent la discuţii.
Alte surse din PSD susţin că ostilitate e prea mult spus. „Zgonea nu i-a cerut demisia lui Dragnea, ci a întrebat cât are de pierdut partidul de pe seama acestei condamnări. Ştiţi cum vorbeşte el încâlcit. Dar pe fondul tensiunii din partid, sigur că a părut ca o poziţie ostilă. Aş spune, mai degrabă, că atitudinea sa a fost ostilă. Vorbea de parcă Dragnea ar fi fost condamnat cu executare şi trebuia să fie ridicat de mascaţi. Evident că a fost taxat de colegi“, susţin sursele citate. Din nou, cel mai vehement a fost Codrin Ştefănescu, cel care încearcă să-i intre pe sub piele lui Liviu Dragnea, după ce liderul PSD îl marginalizase în ultima vreme, ca urmare a scandalului de la Sectorul 5, unde Codrin Ştefănescu îi ţinuse partea lui Cristian Rizea.
„Nici nu mai contează dacă Zgonea demisionează“
La finalul şedinţei, Valeriu Zgonea a avut o scurtă discuţie privată cu Liviu Dragnea. „Eu i-am spus, pentru că nu sunt copil, că, dincolo de interesele personale, avem o datorie uriaşă faţă de acest partid“, i-a transmis Dragnea. În urma acestui răspuns, Zgonea a ameninţat că îşi va demisia din funcţia de preşedinte-executiv al PSD. Imediat după şedinţa PSD, un lider social-democrat spunea, pentru „Adevărul“: „ Dacă tot e aşa bărbat, Zgonea să demisioneze şi din fruntea Camerei Deputaţilor, să simtă ce înseamnă să nu mai ai putere. Zgonea să se mai gândească la un lucru: la toamnă, la parlamentare, va avea nevoie de voturile Olguţei Vasilescu, pe care nu o mai susţine acum, pentru că, vezi-Doamne!, are problem penale. O să se gândească la asta peste weekend şi veţi vedea că luni nu va mai fi aşa zmeu“.
Numai că Zgonea nu s-a răzgândit. Duminică la amiază a postat un mesaj pe Facebook în care i-a cerut oficial demisia lui Liviu Dragnea. „PSD e un partid de oameni oneşti şi serioşi, care nu merită să ducă povara unei imagini afectate de problemele unor lideri, indiferent cine sunt aceştia “, sună o parte a mesajului scris de Zgonea. Seara, la Antena 3, Liviu Dragnea i-a răspuns: „Ca om, m-am gândit să demisionez. Tentaţia e să te duci, să te retragi şi să-ţi vezi de viaţă. Dacă vineri anunţam că îmi dau demisia, începea o luptă pentru putere în PSD cu efect devastator. Intenţia mea este să conduc acest partid pentru a câştiga alegerile. Vali Zgonea a început să fie perceput în partid ca un om care nu are aceeaşi agendă cu cea a partidului. Nici nu mai contează dacă Zgonea îşi dă demisia. Pentru tot partidul, el este descalificat“.
O altă parte a mesajului postat de Zgonea îi era dedicată lui Codrin Ştefănescu, omul care îl umilise la şedinţa de vineri. „ Am dus campanii chiar împotriva unora care astăzi sunt în partidul nostru (PD, PRM, PDL etc) şi ne dau lecţii despre ce înseamnă să fii social-democrat. Care ne spun nouă că trebuie să înălţăm ziduri cât mai înalte, care să ne apere de realitatea de afară“, a postat Zgonea, aluzie la Liviu Dragnea (fost membru PD), Codrin Ştefănescu (fost membru PRM) sau Olguţa Vasilescu (fostă membră PRM), exact oamenii cu care se războieşte.
Valeriu Zgonea a fost şi este aservit SRI-ului, DNA-ului şi altor puteri străine care vor să distrugă tot ce este românesc: clasa politică, Parlament, oameni de afaceri. Cătălin Rădulescu, preşedinte PSD Diaspora
Codrin Ştefănescu nu i-a rămas dator şi i-a comentat chiar pe Facebook: „Eu încă nu înteleg ce urmăreşti, Vali Zgonea! Şi de ce...“. „Eu nu am susţinut interesele de grup când la PSD, când la PC, când la PRM şi retur. V-aţi înscris în PSD, domnule Codrin Ştefănescu, după care aţi hotărât că nu rezonaţi cu valorile acestui partid şi aţi rezonat, pe rând, cu PC şi PRM, după care aţi venit să ne ţineţi lecţii de moralitate“, a fost replica lui Valeriu Zgonea, prin care i-a reproşat lui Codrin Ştefănescu traseismul politic. Ştefănescu a făcut parte din PSD în era Adrian Năstase, s-a aliat apoi cu Dan Voiculescu şi cu Vadim Tudor, ca să ajungă din nou în PSD. „Ce vedeţi acum pe Facebook între Valeriu Zgonea şi Codrin Ştefănescu e o luptă de categorie mică. Dacă aş fi plecat, ar fi fost un scandal monstru“, a comentat Dragnea.
Mesajul postat de Zgonea a născut reacţii dure în partid, mai ales că aproape toţi liderii îi sunt devotaţi lui Liviu Dragnea. Este şi exemplul lui Cătălin Rădulescu, preşedintele PSD Diaspora, care l-a „alintat“ pe Zgonea cu apelativul „securist“. „Am fost primul care de doi ani am sesizat implicarea acestui securist în blocarea oricăror modificări leislative ale Codului Penal, ale incompatibilităţilor şi conflictului de interese, modificări care ar fi diminuat abuzurile procurorilor DNA şi dosarele politice făcute la comanda liderilor politici“, şi-a început Rădulescu atacul, amintind de faptul că Valeriu Zgonea a fost cel care s-a opus în mod repetat ca proiectele de lege ce vizau modificarea Codului Penal (depuse în „marţea neagră“ din decembrie 2013) să nu fie trecute pe ordinea de zi. „Toată activitatea acestui om a fost pentru a distruge PSD şi pentru a elimina toţi liderii politici importanţi şi cunoscuţi din toate judeţele din PSD pentru ca împreună cu o gaşcă masonică-securistă să pună mâna pe PSD aşa cum au pus mâna şi pe Camera Deputaţilor. A fost şi este aservit SRI-ului, DNA-ului şi altor puteri străine care vor să distrugă tot ce este românesc: clasa politică, Parlament, oameni de afaceri “, a fost mesajul complet postat de Rădulescu pe Facebook.
Cine e ofiţerul acoperit?
Fostul preşedinte al PSD, Victor Ponta, a venit şi el cu un scenariu care a amoplificat tensiunile din partid. „ Liviu Dragnea nu trebuie sa îşi dea demisia din funcţia de Preşedinte al PSD! Trebuie să ţină Partidul unit, să câştige alegerile locale şi parlamentare şi să ferească PSD de toţi «ofiţerii» acoperiţi sau descoperiţi care vor să îl preia! Clar?“, a scris Ponta pe Facebook. Imediat, presa a speculat că Ponta s-a referit la Valeriu Zgonea. „Nu mă refeream la Valeriu Zgonea - ci la un vicepreşedinte PSD, fost ministru în Guvern“, a revenit Ponta.
Şase lideri PSD se pliază pe descrierea lui Ponta: Rovana Plumb, Nicolae Bănicioiu, Ionuţ Vulpescu, Mihai Tudose, Ecaterina Andronescu şi Doina Pană. Surse din PSD au povestit pentru „Adevărul“ că Ponta s-ar fi referit la Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în ultimul Guvern Ponta, şi cadru didactic la Academia de Informaţii. „Eu nu ştiu dacă Tudose este ofiţer acoperit sau descoperit, dar, în urmă cu câteva zile, într-o şedinţă restrânsă, când am vorbit despe viitorul PSD dacă Liviu Dragnea va fi condamnat cu executare, cineva l-a propus pe Tudose ca succesor. De alt nume nu s-a mai vorbit. şi înclin să cred că Ponta l-a el s-a referit, mai ales că ştie despre acele discuţii din partid“, a povestit un lider PSD pentru „Adevărul“. „Nu sunt ofiţer acoperit şi nu-mi doresc să preiau puterea în partid. Sunt deja puţin iritat de acest lucru. Dacă are ceva de spus, să o spună cu subiect şi predicat“, a reacţionat Tudose pentru news.ro, amintind că şi Ponta a fost acuzat, la rândul său, de Traian Băsescu, că a fost ofiţer acoperit. Ponta n-a lămurit nici până azi acel episod.
S-a implicat şi Iohannis
„Liviu Dragnea ar trebui să se retragă. Pentru sănătatea sistemului politic românesc, nu este în regulă ca un mare partid politic să fie condus de un lider condamnat penal prin sentinţă definitivă. I-am comunicat această opinie“, a anunţat preşedintele Iohannis pe Facebook, după sentinţa în dosarul „Referendumul“. „Mi s-a părut deplasat ca preşedintele României să ceară demisia unui preşedinte de partid. Domnul preşedinte nu are dreptul să se amestece în politica internă a unui partid“, a replicat Dragnea.