Comisia de Statut menţine varianta de cerere în cazul solicitărilor de arestare a parlamentarilor
0Comisia de statut a menţinut, luni, forma iniţiatorilor proiectului de modificare a Statutului parlamentarilor în cazul solicitărilor de arestare, reţinere sau percheziţie, făcându-se referire la „motivele concrete şi temeinice” ale cererii procurorilor.
Astfel, în proiectul de lege adoptat de Comisia de statut se menţionează că solicitarea de reţinere, arestare sau percheziţie „trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”. În baza acestei solicitări, parlamentarii pot decide la nivelul comisiei de specialitate în cel mult 3 zile recomandarea pe care o fac plenului respectivei camere a Parlamentului.
De asemenea, Comisia de statut propune în finalul proiectul de lege un amendament care face referire la abrogarea oricăror prevederi contrare în cazul parlamentarilor.
„Orice dispoziţie contrară prezentei legi se abrogă”, se arată în finalul raportului comisiei de specialitate.
Procurorii Înaltei Curţi au trimis, ieri, un punct de vedere Camerei Deputaţilor privind modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor, în care au respins prevederea ca procurorii să ataşeze cererii adresate Parlamentului şi probe relevante din dosarul cauzei.