Comisia Juridică rediscută începând cu 15 martie peste 30 de decizii CCR privind Codul penal şi cel de procedură penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, este cel care a făcut anunţul. FOTO politicaromaneasca.ro
Liderul Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, este cel care a făcut anunţul. FOTO politicaromaneasca.ro

Parlamentarii din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor au decis să rediscute, începând cu 15 martie, cele peste 30 de decizii CCR şi peste 34 de iniţiative legislative care vizează Codul Penal şi de procedură penală, a declarat preşedintele Comisiei, Bogdan Ciucă, în timpul şedinţei de marţi a acestei structuri.

„După mai multe episoade comentate public privind codurile penale, la nivel politic şi de comun acord cu instituţiile statului, s-au temporizat dezbaterile privind acest subiect şi s-au repus pe tapet o dată cu Raportul MCV, moment în care, inclusiv, instituţii care au solicitat temporizarea au cerut rediscutarea acestor proiecte. Biroul Politic a cerut Comisiei un calendar care să vizeze debaterile pe acest subiect”, a declarat preşedintele Comisiei Bogdan Ciucă, citat de Mediafax. 

Liderul Comisiei juridice a anunţat că în perioada următoare vor fi dscutate în cadrul structurii pe care o conduce „peste 30 de decizii ale CCR privind cele două Coduri şi aproximativ 34 de iniţiative legislative care au în vedere cele două Coduri”, precum şi ordonanţe, proiecte care aparţin Guvernului, dar şi parlamentarilor.

La propunerea  Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, membrii comisiei au convenit să înceapă rediscutarea proiectelor cu data de 15 martie, pentru a permite instituţiilor ablitate să participe la şedinţe.

În cadrul şedinţei de marţi, deputaţii din Comisia juridică au respins două proiecte de lege care vizau Codul Penal şi Codul de procedură penală. Într-unul dintre proiectele de lege discutate, se are în vedere modificarea articolului 253 al Codului Penal prin care ar avea loc dezincriminarea infracţiunii de conflict de interese în cazul parlamentarilor, miniştrilor, aleşilor locali care pe lângă indemnizaţiile de care beneficiază de primirea de „foloase“ venite din drepturi de autor. 

Modificarea la Codul de procedură penală  reglementa in mod expres posibilitatea celor amendati să atace decizia la o judecătorie pe lânga care funcţioneaza parchetul din care face parte procurorul care a dispus aplicarea amenzii, în termen de 48 de ore de la data primirii acesteia. Iniţiativa fusese respinsă de Senat şi avea aviz negativ de la Guvern.

„Nu faptul că s-au adunat multe proiecte la comisie ne îngrijorează, ci faptul că suntem sesizaţi de profesionişti care simt nevoia clarificării rezultate ca urmare a deciziilor Curţii, a aplicărilor directivelor“, a mai spus Ciucă. Acesta a punctat şi faptul că a purtat discuţii, inclusiv, cu Ministerul Justiţiei care doreşte deblocarea acestei teme.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite