Comisia „Alegeri 2009“ consideră că şefa DNA a încălcat legea pentru că nu a venit la audieri. Urmarea: a fost sesizat Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009 i-a trimis o scrisoare ministrului Tudorel Toader, în care şefa DNA este denunţată pentru că şi-ar fi încălcat jurământul prin refuzul de a se prezenta la audieri şi a încălcat şi legea, fiind cerută constatarea abaterii disciplinare.

„Considerăm că prin refuzul de a se prezenta în faţa Comisiei parlamentare de anchetă, comisie desemnată de Parlamentul României în cadrul funcţiei sale de control, doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a încălcat jurământul depus la investirea în funcţie, jurământ prevăzut de Constituţie şi a încălcat dispoziţiile Deciziei CCR nr. 611/2017, săvârşind abatere disciplinară, potrivit dispoziţiilor Legii nr.303/2004 prvivind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările, completările ulterioare, art.99 litera ş)“, se arată în documentul pe care Comisia „Alegeri 2009“ l-a trimis ministrului Justiţiei. 

De asemenea, majoritatea PSD-ALDE din comisie consideră că o eventuală sancţiune pentru Kovesi ar urma să fie luată de Tudorel Toader: „Pe cale de consecinţă, vă solicităm să dispuneţi măsurile pe care le consideraţi necesare în această situaţie“.  

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a vorbit, săptămâna trecută, despre cel de-al patrulea refuz al Laurei Codruţa Kovesi de a se prezenta în faţa comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, pe motiv că nu deţine informaţii care să facă subiectul anchetei. Potrivit ministrului, fiecare persoană are obligaţia de a respecta legea, precum şi libertatea de a o încălca legea, dar şefa DNA trebuie să ţină cont că , într-un fel sau altul, va exista „o răspundere” .

„Fiecare dintre noi avem obligaţia să respectăm legea şi fiecare dintre noi avem libertatea să o încălcăm, cu consecinţa răspunderii. Într-un fel sau altul, va exista o răspundere", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la Antena 3.

Marţi, 14 noiembrie, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi,a refuzat, pentru a patra oara, invitaţia din partea comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, pe motiv că nu deţine informaţii sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite