Reacţii politice după asasinarea fostului premier Shinzo Abe. Iohannis: „Sincere condoleanţe familiei şi poporului japonez pentru această pierdere tragică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Presidency
FOTO: Presidency

Klaus Iohannis a transmis condoleanţe familiei lui Shinzo Abe, dar şi poporului Japoniei după asasinarea fostului premier, în urma unui atentat în cadrul unui eveniment electoral. Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a reacţionat, arătându-se „profund şocat” de vestea privind asasinarea fostului lider nipon.

UPDATE - Partidul Mişcarea Populară a transmis condoleanţe poporului japonez pentru pierderea fostului prim-ministru Shinzo Abe, precizând că astfel de incidente sunt „rezultatul propagării tot mai explicite a unui discurs al urii la toate nivelurile politice indiferent de forma de guvernământ sau de starea de agregare democratică”.

„Faptul că o asemenea grozăvie s-a petrecut în Japonia, ţară cunoscută tocmai pentru respectul pentru viaţă şi încurajarea păcii în lume după Al Doilea Război Mondial, ne obligă pe toţi la o introspecţie asupra importanţei eliminării violenţei (inclusiv de limbaj) în propagarea mesajelor politice. Asta şi pentru că vedem o recrudescenţă – inclusiv în România – a unor curente politice (aşa cum este cel legionar) bazate pe ură, xenofobie, rasism şi clasism”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a partidului. 

UPDATE - Ministrul român al Culturii, Lucian Romaşcanu, a reacţionat şi el după ce fostul premier al Japoniei a decedat. Ministrul a transmis condoleanţe poporului japonez.

„Dacă mai aveam îndoieli, astăzi au dispărut...Lumea se află la un moment de cotitură, veşti proaste ne inundă zilnic, orice ancoră de linişte şi normalitate dispare. O asemenea ancoră este (era..) Japonia, cu solidaritatea sa, cu respectul unora faţă de ceilalţi, cu respectul faţă de cei pe care şi-i aleg să le conducă ţara.

Astăzi Japonia s-a cutremurat la vestea asasinatului lui Shinzo Abe, primul ministru al Japoniei cu cel mai lung mandat din istorie. Am avut plăcerea şi onoarea să-l însoţesc pe Shinzo Abe la vizita lui în România, în ianuarie 2018, în calitatea mea de membru al guvernului de atunci. De asemenea, am inaugurat împreună cu soţia domniei sale, doamna Akie Abe, Camera de Ceai de la Muzeul National de Artă al României. Odihnească-se în pace! Condoleanţe poporului japonez...”, a scris Romaşcanu pe Facebook.

***

„Sincere condoleanţe familiei fostului premier Shinzo Abe şi poporului Japoniei pentru această pierdere tragică. A fost un puternic apărător al democraţiei şi multilateralismului şi, de asemenea, un prieten adevărat!”, a scris preşedintele Iohannis, vineri, pe Twitter. 

La rândul său, Marcel Ciolacu a condamnat atacul în urma căruia Shinzo Abe a decedat, precizând că fostul premier japonez a fost „un om de stat remarcabil şi un bun prieten al României”. 

„Sunt profund şocat de vestea privind asasinarea fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe! Excelenţa Sa a fost un om de stat remarcabil şi un bun prieten al României. Condamnăm ferm atacul! Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de familia lui şi de poporul japonez!”, a scris Ciolacu, vineri, pe Twitter. 

Shinzo Abe a murit vineri, la vârsta de 67 de ani, fiind împuşcat în timp ce ţinea un discurs în cadrul unui eveniment electoral. După atac, Abe, cel mai longeviv prim-ministru nipon, a fost transportat la spital cu elicopterul, având semne vitale. Ulterior, un oficial din cadrul departamentului de Pompieri a declarat că fostul premier japonez s-ar fi aflat în stop cardio-respirator. 

Vezi şi: Fostul premier japonez Shinzo Abe, aflat în stare gravă după un atentat la viaţa sa, a murit

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite