Ce calcule îşi fac partidele la startul campaniei electorale
0PSD câştigă sau îşi pierde liderul. PNL câştigă sau se rupe. USR, ALDE şi PMP vor să arbitreze viitoarea majoritate parlamentară. UDMR vrea din nou la putere. Restul partidelor aproape că nu contează
La început de campanie electorală, „Adevărul“ vă prezintă socoteala de acasă pe care şi-o fac partidele, cu gândul că se va potrivi cu rezultatul alegerilor din 11 decembrie. Pe scrut, e vorba despre lupta pentru putere, deşi în cazul unor lideri politici alegerile parlamentare înseamnă lupta pentru supravieţuire.
PSD
Liviu Dragnea abordează alegerile cu dictonul „totul sau nimic“. „Toate sondajele arată că vom scoate cel mai bun scor din istoria partidului“, a declarat unul dintre liderii PSD pentru „Adevărul“. Însă e irelevant că PSD va câştiga alegerile parlamentare, important este scorul pe care îl va obţine. Dacă va reuşi să treacă de 40%, social-democraţii au prima şansă de a forma viitorul Guvern, cu condiţia ca şi ALDE să depăşească pragul electoral. În situaţia în care ratează guvernarea, Liviu Dragnea are şanse infime să mai rămână preşedintele PSD, mai ales în condiţiile în care Victor Ponta stă la pândă.
PNL
Obiectivul liberalilor este să obţină peste 30%, mizând pe imaginea încă neerodată a premierului Dacian Cioloş. Dar, pentru a ajunge la guvernare, PNL depinde de mai multe necunoscute: USR să scoată peste 10%, PSD să scoată sub 40%, iar ALDE să ia doar 5% sau să nu intre în Parlament. Liberalii speră să strângă o majoritate parlamentară alături de USR, partidul lui Nicuşor Dan, şi UDMR, formaţiune din aceeaşi familie politică europeană. „Pe 11 decembrie ne jucăm viitorul ca partid. Dacă pierdem guvernarea, iar PMP intră în Parlament, vechiul PDL se va duce cu Băsescu“, a comentat un lider PNL pentru „Adevărul“.
USR
Partidul lui Nicuşor Dan ar putea fi cheia viitoarei guvernări. USR susţine că nu va face alianţă cu niciun partid după alegeri, tocmai pentru a arăta că este antisistem, însă îl susţine pentru un nou mandat pe Dacian Cioloş, la fel ca PNL. Planul e ca cele două partide să guverneze împreună, dar să arate că ceea ce le-a unit a fost proiectul oferit de Cioloş, nu neapărat dorinţa de a ajunge la putere. Un alt test pentru USR va fi capacitatea de a rămâne unit în cazul în care va ajunge să guverneze.
ALDE
Partidul care se confundă cu imaginea lui Călin Popescu Tăriceanu se zbate să treacă pragul electoral pentru a ajuta PSD să preia din nou puterea. Dacă nu scoate peste 5%, ALDE dispare de pe scena politică. Dacă ia peste 5%, dar PSD nu trece de 40%, ALDE va fi înghiţit de PNL.
PMP
În timp ce Traian Băsescu vizează la funcţia de premier, oamenii din eşalonul doi al partidului spun că sunt la limita pragului electoral. Odată intrat în Parlament, PMP va fi cooptat la guvernare, pentru că scopul lui Traian Băsescu este să ajungă la putere, indiferent de variantă. Dacă va intra în Parlament, dar nu va ajunge la guvernare, Traian Băsescu se va afirma ca o voce puternică a Opoziţiei. Dacă nu trece pragul, PMP dispare la pachet cu UNPR.
UDMR
Noua lege electorală prevede pragul alternativ ( să obţii 20% în cel puţin patru judeţe), prevedere care le asigură maghiarilor prezenţa şi în viitorul Legislativ. Însă ambiţiile UDMR sunt mai mari: să fie parte dintr-o coaliţie de guvernare alături de PNL şi USR.
Cine mai speră
Partidul România Unită (PRU), condus de Bogdan Diaconu şi Sebastian Ghiţă, care a racolat parlamentari penali de la toate partidele, încearcă să ajungă în Parlament cu mesaje naţionaliste şi folosindu-se de imaginea lui Victor Ponta, prietenul lui Sebastian Ghiţă. Deocamdată, PRU e în marja de eroare. De asemenea, Marian Munteanu speră să treacă pragul electoral cu partidul Alianţa Noastră.