Ce au zis şi n-au făcut aleşii noştri: Mircea Titus Dobre, deputatul care plimbă hârtiile pentru partid, şi Şerban Nicolae, senatorul care recunoaşte că nu şi-a respectat promisiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu un an, românii din toată ţara îi alegeau pe cei care urmau să ocupe un loc în Parlament. Tot atunci, cele două camere aveau să devină şi mai pline decât în legislaturile precedente, îngrămădind 588 de aleşi. Astăzi, „Adevărul“ face bilanţul senatorilor şi deputaţilor şi vă prezintă promisiunile care s-au transformat în realitate, dar şi pe cele care au rămas simple cuvinte.

Promisiunile parlamentarilor vrânceni din campania electorală, vorbe nu fapte

Luni, 9 decembrie, se împlineşte un an de la alegerile parlamentare, vrâncenii trimiţând în cel mai înalt for al ţării nu mai puţin de zece deputaţi şi senatori care nu au cu ce se lăuda.

În urmă cu un an, bătălia electorală era în toi, iar candidaţii propuşi de partide pentru viitorul Parlament al României nu mai pridideau cu promisiunile.

După spusele lor, în România ar fi trebuit să curgă cu lapte şi miere după anul 2013, dar realitatea ne arată, cel puţin la Vrancea, că lucrurile nu au evoluat absolut deloc.

După un an de mandat, realizările deputatului PSD Victor Roman se pot vedea doar în binele personal, pentru că în 2013 firmele deţinute de el au prosperat din contractele pe bani publici, acestea câştigând aproape toate licitaţiile de asfaltări şi reparaţii de drumuri în Vrancea.

Activitatea parlamentarilor băcăuani la un an de la obţinerea mandatelor

Deputatul Ion Melinte a semnat cele mai multe iniţiative legislative, iar Viorel Hrebenciuc a vorbit în plenul Parlamentului de 457 de ori. Mai mulţi parlamentari băcăuani au fost prezenţi la microfon mai puţin de un minut, într-un an de mandat.

Dragoş Luchian (PNL), senator în colegiul 1, a semnat 13 iniţiative legislative, între care şi cele privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti şi referitoare la reforma în domeniul sănătăţii. Dragoş Luchian are la activ până în prezent 5 întrebări, 6 interpelări şi 9 luări de cuvânt în plen. 

Raport de an al parlamentarilor din Satu Mare: Un album fotografic cu Ţara Oaşului realizat, centură de ocolire şi pod peste Someş doar pe hârtii

Parlamentarii din Satu Mare stau cam slăbuţ la activitatea parlamentară de anul acesta. Dacă în campania electorală unii s-au înghesuit în promisiuni, perioada decembrie 2012- decembrie 2013 nu a fost una strălucită din punct de vedere al îndeplinirii acestor promisiuni. 

Astfel că centura municipiului şi cel de-al treilea pod peste Someş, promisiuni care au deja ceva vechime în rândul comunităţii rămân doar pe hârtie şi anul acesta.

Centura de ocolire a muncipiului Satu Mare s-a aflat pe lista priorităţilor atât a fostului deputat Ovidiu Silaghi, cât şi pe lista autorităţilor locale. Din păcate, după un an de zile de la preluarea acestor mandate, nici europarlamentarul de acum Ovidiu Silaghi şi nici autorităţile locale nu au realizat cele promise.

Petre Roman, singurul parlamentar din Braşov cu o sigură propunere legislativă

În primul an de mandat deputatul Petre Roman a luat cuvântul de doar 7 ori şi a avut o singură propunere legislativă. Cel mai activ deputat a fost Gheorghe Ialomiţianu cu 26 de propuneri legislative, urmat de Ion Diniţă cu 18 iniţiative legislative. Cel mai activ senator a fost Ioan Ghişe care a luat de 83 de ori cuvântul în plen.

image

Parlamentarii Braşovului s-au arătat preocupaţi de Legea Admistraţiei, siguranţă în şcoli, apărarea drepturilor persoanelor cu handicap, dar şi reformarea sistemul de învăţământ şi a celui sanitar. Au avut iniţiative legistative privind Modificarea Constituţiei şi interzicerea mineritului pe bază de cianuri. Activitatea completă a parlamentarilor poate fi consultată pe internet.

Parlamentarii prahoveni, un an de mandat. Deputaţi cu zero proiecte legislative şi senatori care au vorbit doar la depunerea jurământului

Primul an de mandat, trecut de la câştigarea alegerilor parlamentare în decembrie 2012, s-a scurs diferit pentru deputaţii şi senatorii prahoveni. Unii s-au remarcat prin numeroase iniţiative legislative şi luări de cuvânt în plen, întrebări şi interpelări, pe când alţii au trecut aproape invizibili prin Parlamentul României.

Deşi în Prahova sunt 17 colegii de deputaţi şi senatori, în Parlamentul României au ajuns, după alegerile din decembrie anul trecut, 22 candidaţi, de la trei formaţiuni politice – USL, ARD şi PP-DD.

Cu mai puţină sau mai multă experienţă, deputaţii prahoveni s-au implicat diferit în activitatea legislativă şi reprezentarea alegătorilor care i-au trimis în Parlamentul României. 

Astfel, deputatul Virgil Guran (PNL) este cel mai „harnic“ deputat, cu numeroase luări de cuvânt, interpelări adresate Guvernului şi depunerea unor proiecte legislative.

Parlamentarii Oltului, la momentul bilanţului 2013: Şova, Moţ şi Ciocan – fantome, Bărbulescu - excursionist, Vâlcov încă visează la centura Slatinei

La alegerile parlamentare de la finele anului trecut, judeţul Olt a trimis în forul legislativ al ţării 13 reprezentanţi, unul mai guraliv ca altul. Promisiunile lor pentru dezvoltarea Oltului au fost numai lapte şi miere, dar, acum, după un an de activitate, majoritatea dintre ei nu se pot lăuda că ar fi realizat prea multe pentru cei care i-au votat, ba dimpotrivă: unii “s-au remarcat” doar la depunerea jurământului.

Vedeta judeţului Olt în Parlament este, de departe, pesedistul Dan Şova, cel de care s-au legat şi se mai leagă încă speranţele celor din administraţia publică judeţeană/locală – dar şi simpli cetăţeni, ca în judeţ să se observe schimbări în bine. Şova este membru al Guvernului, deţinând chiar unul dintre cele mai importante portofolii - cel al Marilor Proiecte. 

Din păcate, în ciuda poziţiei sale înalte, acesta pare a fi uitat rapid de promisiunile iniţiale făcute alegătorilor din judeţ şi, în special, celor din Colegiul 3, cea mai importantă fiind aceea de a demara, în 2013, lucrările la o centură ocolitoare a Slatinei, drum expres ori chiar o autostradă. Iar veştile proaste pentru alegătorii olteni continuă: Şova s-a transferat, politic, într-un judeţ limitrof – la şefia PSD Călăraşi. 

Dan Sova la Dupa 20 de ani FOTO Mediafax

Parlamentarii, la raport: vorbă multă, realizări puţine

Cei nouă parlamentari care reprezintă judeţul Călăraşi în Senat şi Camera Deputaţilor nu au reuşit, la un an de la alegeri, să atragă atenţia asupra activităţii lor. Promisiunile electorale au fost multe, realizările puţine.

În urmă cu câteva zile, liberala Raluca Surdu, deputat al Colegiului Uninominal 5 Olteniţa le mulţumea celor 25.260 de alegători care s-au prezentat la urne acum un an. Ea a primit votul a 18.853 de alegători, însemnând 78% din cei prezenţi la urne. Primul său an de activitate parlamentară însumează 5 întrebări şi interpelări adresate membrilor guvernului, 16 declaraţii politice, 26 de luări de cuvânt şi 28 de propuneri de legislative iniţiate. 

La nivel local, deputata Surdu militează pentru solidaritate în rândul membrilor comunităţilor locale, sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale locale, voluntariat şi dezvoltare permanentă a adulţilor pe cele două paliere, personal şi profesional.   În campanie, ea a declarat că obiectivul numărul 1 va fi canalul Dunăre-Bucureşti, unde se speră crearea a peste 10.000 de locuri de muncă.

Declaraţiile a doi foşti preşedinţi de consilii judeţene, parlamentari de Cluj, şi o autostradă numită Transilvania

Alin Tişe (PDL) şi Marius Nicoară (PNL), amândoi foşti preşedinţi ai Consiliului Judeţean Cluj, reprezintă judeţul Cluj în Parlament. Amândoi au interpelări legate de Autostrada Transilvania, şi au promis că vor face lobby pentru ca acest proiect, început în urmă cu nouă ani, să fie terminat.

Alin Tişe (PDL) este senator aflat la primul său mandat. A fost înainte preşedinte de consiliu judeţean (2008-2012) şi prefect al judeţului Cluj (2005-2007). Marius Nicoară (PNL) se află la al doilea mandat de senator, a fost preşedinte al CJ Cluj între anii 2004-2008.

Bilanţul ruşinos al parlamentarilor din Dolj, care nu au rezolvat nimic la un an de mandat

Parlamentarii de Dolj mai au pic până fac un an de activitate de la preluarea mandatelor în Camera Deputaţilor şi la Senat. Unii au muncit serios pentru a mai rezolva din problemele cu care se confruntă românii, însă alţii au muncit prin absenţă.

Cu un buget anual de peste 50 de milione de euro, aleşii au respins proiecte moştenite din vechiul mandat. Între timp, legi importante cum ar fi reforma sănătăţii, strategia pentru învăţământ, fonduri europene, turism şi agricultură stau de ani buni în sertare.

Parlamentarii de Dolj au promis anul trecut în campania electorală că vor munci serios pentru a rezolva problemele cu care se confruntă oamenii. Senatoarea PC Cristiana Anghel, cunoscută ca fiind învăţătoarea care a făcut greva foamei din cauza măsurilor luate în educaţie de guvernul PDL, a fost prima persoană care şi-a apostrofat colegii din USL.

image

A trecut un an de la alegeri. Unii dintre parlamentari au uitat de cetăţeni

Vâlcea este unul dintre judeţele cu cel mai mare număr de parlamentari. Cei 350.000 de vâlceni sunt reprezentanţi în Parlament de patru senatori şi opt deputaţi. Câţiva dintre aleşi nu au mai trecut prin localităţile unde au obţinut voturi de când s-a terminat campania electorală.

Primarul din Laloşu, una dintre cele mai sărace comune din judeţ, se plânge că parlamentarii nu au mai trecut prin zona de la alegerile din 2012.

„Singurul care a trecut pe la mine, prin comună, e senatorul Dan Niţu, dar dânsul nu a fost ales în acest colegiu. Domnului Butnaru ar trebui să-i fie ruşine pentru că nu a trecut niciodată prin Laloşu, deşi aici a fost votat de câteva sute de oameni. La fel, domnul Mazilu nu a venit niciodată să vorbească cu cetăţenii, deşi aici a obţinut 56 % din voturi“, spune primarul Nicu Constantin.

Iaşiul, străveziu în Parlamentul României: 23 de aleşi ai judeţului, doar trei legi aprobate în nouă luni de mandat

Iaşiul este unul dintre cel mai bine reprezentate judeţe în Parlamentul României, cu 23 de deputaţi sau senatori. Cu toate acestea, politicienii trimişi în forul legislativ n-au reuşit să-şi impună influenţa ca grup parlamentar.

În prima sesiune a Parlamentului României (decembrie 2012 - iulie 2013) opt dintre cei 23 de deputaţi sau senatori trimişi de ieşeni în forurile legislative au reuşit performanţa de a avea eficienţă zero pe paliere care ţin monitorizarea statistică a activităţii.

Astfel, şase dintre aleşi n-au avut nicio întrebare/interpelare pentru Guvern. Este vorba despre Anton Doboş (PNL), Constantin Adăscăliţei, Vasile Mocanu, Neculai Răţoi şi Anghel Stanciu (toţi PSD), precum şi Viorel Blăjuţ (fost PPDD, actual independent).

Ce au promis şi ce au făcut în ultimul an cei 12 parlamentari de Teleorman

Cu 12 parlamentari s-au ales teleormănenii după alegerile din decembrie 2012. Liviu Dragnea şi Crin Antonescu, aleşi pe listele din circumscripţia electorală nr 36 Teleorman, au ajuns, după scrutinul pentru parlamentare, oameni importanţi în stat, unul preluând funcţia de vicepremier, iar celălalt şefia Senatului.

Crin Antonescu a recunoscut că, de când teleormănenii l-au trimis în Parlament, nu a mai trecut prin judeţ. Cu ocazia singurei vizite făcute de preşedintele Senatului, Crin Antonescu în Teleorman, acesta a dat de înţeles că nu ştie pe ce stradă se află cabinetul său parlamentar. Absenţa sa din rândul teleormănenilor s-ar fi putut compensa cu o activitate dusă în folosul acestora la Senat, însă după datele privind activitatea senatorului Crin.

După scrutinul din decembrie 2012, votul teleormănenilor l-a propulsat pe Dragnea direct în Guvern, pe postul de vicepremier, părăsind astfel Palatul Parlamentului pentru Palatul Victoria. Liviu Dragnea a deschis gura în Parlament doar pentru a-şi susţine proiectul legat de descentralizare, la începtul acestei luni, când opoziţia a depus o moţiune. Liviu Dragnea a avut totuşi două inţiative legislative, fără nicio legătură cu judeţul.

image

Activitatea parlamentarilor sibieni, la un an de la obţinerea mandatelor 

Ioan Tămâian este parlamentarul sibian care şi-a pus semnătura pe cele mai multe iniţiative legislative, 17 la număr, iar Ovidiu Ganţ are cele mai multe luări de cuvânt, 38 la număr.

Viorel Arcaş (PSD), senator în colegiul 2, a semnat alături de alţi colegi din legislativ 12 iniţiative legislative. Printre acestea se numără cea pentru revizuirea Constituţiei, cea pentru reglementarea regimului juridic al societăţilor comerciale ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate sau cea privind scutirea de la plata creanţelor fiscale accesorii. Arcaş mai are la activ 10 întrebări, 5 interpelări şi 17 luări de cuvânt în plen. 

Ce a făcut deputatul Simona Bucura Oprescu pe tema limitării abuzurilor din partea furnizorilor de utilităţi

Şi în alte rânduri, inclusiv în campania electorală, Simona Bucura Oprescu a arătat cu degetul spre bătaia de joc a furnizorilor de utilităţi care deţin monopol pe pieţele în care activează. Luna aceasta, deputatul de Arges a înaintat ministrului Economiei o interpelare în acest sens.

Tema interpelării adresate ministrului Economiei este legată de modul în care societăţile furnizoare de utilităţi publice, în special de curent electric şi gaze naturale, relaţionează cu cetăţenii şi agenţii economici din judeţul nostru. 

        

Parlamentarii arădeni spun că şi-au făcut treaba, dar realitatea de zi cu zi îi contrazice

Parlamentarii care reprezintă Aradul în Senat şi Camera Deputaţilor spun, la un an după ce şi-au preluat mandetele, că promisiunile pe care le-au făcut în campania electorală sunt în grafic.

Pe de o parte, cei de la USL se laudă cu reîntregirea salariilor, creşterea pensiei, dar şi cu doborârea PDL de la putere. Pe altă parte, parlamentarii de opoziţie spun că prin interpelări şi amendamente au încercat să-şi pună în practică promisiunile, însă în cele mai multe dintre cazuri propunerile acestora au fost respinse de legislativ.

Fostul ministru de Interne, Constantin Igaş, actualmente senator PDL a avut mai multe promisiuni în campania electorală de anul trecut. „În campania electorală m-am prezentat în faţa arădenilor cu ceea ce am făcut pentru Arad, cu cei peste 1 miliard de euro aduşi de întreaga echipă PDL pentru judeţ, cu investiţiile făcute în Spitalul Judeţean, infrastructură, reţele apă, canalizare, şcoli, grădiniţe, proiectele pe fonduri europene semnate în Lipova, Pecica şi alte localităţi din Colegiul senatorial nr. 3.

Am lăsat o moştenire frumoasă în urma mea, multe proiecte finalizate şi multe demarate. De aceea nu a trebuit să vin în faţa arădenilor cu promisiuni, m-a recomandat munca din mandatul trecut. Le-am promis doar că voi lupta în continuare pentru dezvoltarea judeţului Arad”, ne-a declarat Igaş.

image

Senatorul Şerban Nicolae recunoaşte că nu şi-a onorat promisiunile, deputatul Traicu visează la investiţiile chinezilor

Un candidat  PSD, care a reuşit să convingă electoratul din Mehedinţi promiţându-le locuri de muncă (cea mai spinoasă problemă a acestui judeţ), este avocatul bucureştean Şerban Nicolae, actualmente senator PSD de Mehedinţi. Un alt parlamentar PSD vorbeşte şi acum despre investiţiile salvatoare ale chinezilor în energetica nucleară românească.

Acum, la finele unui an din mandatul său de parlamentar, Şerban Nicolae recunoaşte însă că nu a realizat nimic din ceea ce a promis mehedinţenilor în campania electorală: “Am realizat destul de puţin pentru că a fost un an greu şi pentru că nu era situaţia de aşa natură încât să putem aduce bunăstare foarte repede oamenilor aşa cum ne dorim şi cum ne-am şi angajat. Crearea locurilor de muncă rămâne o problemă, situaţia economică din Severin nu s-a îmbunătăţit într-un mod care să dea speranţe.

Un an de promisiuni nerespectate pentru parlamentarii constănţeni

În urmă cu un an se încheia campania electorală pentru Alegerile Parlamentare. 22 senatori şi deputaţi care au candidat la Constanţa au reuşit să capteze atenţia electoratului şi au ajuns în forul legislativ. La un an de la momentul în care au fost aleşi însă, parlamentarii constănţeni au demonstrat că nu au făcut absolut nimic pentru judeţul care i-a trimis la Bucureşti.

Numele lui Mircea Titus Dobre a devenit celebru în urmă cu o lună, dar nu pentru că i-ar fi ajutat pe consănţenii care l-au votat. Dobre este cel care a semnat şi depus peste 1700 amendamente la Legea Descentralizării. Deputatul nu le-a gândit pe toate cele 1700, ci doar a urmat un ordin de partid şi a transportat hârtiile semnate.

Mircea Dobre PSD FOTO Mediafax

La acest material au participat Borcea Ştefan, Simona Suciu, Dana Mihai, Ionela Stănilă, Andreea Mitrache, Irina Rîpan, Ramona Găină, Elisabeth Bouleanu, Mugurel Manea, Untaru Claudia, Corina Macavei, Adrian Boioglu, Olimpia Filip, Cristina Cîcău, Florina Pop, Cezar Pădurariu, Cristina Stancu.

Pe aceeaşi temă:

Senatorul Şerban Nicolae recunoaşte că nu şi-a onorat promisiunile, deputatul Traicu visează la investiţiile chinezilor

FOTO Un an de promisiuni nerespectate pentru parlamentarii constănţeni

Activitatea parlamentarilor sibieni, la un an de la obţinerea mandatelor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite