Ce vrea să rectifice guvernul? Praful de pe tobă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un deficit de 15 miliarde lei după 6 luni, este clar că toată filosofia bugetară a trio-ului Dragnea-Vâlcov-Vasilescu se dovedeşte o poveste de adormit copiii. Reducerea fiscalităţii simultan cu lărgirea bazei de impozitare, „umflarea“ corectitudinii contribuabililor de dragul PSD-ALDE, s-au dovedit vise exotice în capetele unora care nu au treabă cu ştiinţele economice.

Şi punctul de pensie mărit cu 10% abia de la 1 iulie intră în vigoare. Şi dublarea deficitului bugetar în luna iunie are drept cauză scăderea încasărilor, simultan cu aplicarea creşterilor salariale.

Să scazi impozitul pe salarii, pe profit, de la 16% la 10%, să aplici şi alte reduceri de fiscalitate, şi să speri că vor veni totuşi mulţi bani la buget din dragoste faţă de PSD-ALDE, iată o judecată care ar face să zâmbească şi elevii de gimnaziu. Cam la acest nivel al înţelegerii economiei se află diriguitorii de azi.

Dar pensiile şi salariile speciale? Ele cât atârnă în balanţa structurii bugetare?

Acum ne explicăm contrele publice din ultimele săptămâni, dintre Dragnea şi Teodorovici, dintre acesta şi Mişa, şeful ANAF, vrăjeli că Iohannis nu şi-a plătit datoria la stat, toate au fost pornite din groaza constatării deficitului bugetar de 15 miliarde. Şi încă nu sunt sigur că n-au existat „coafări“ ale acestei cifre, în realitate şi mai mare.

Să iei bani necheltuiţi de la ordonatorii de credite care n-au fost în stare să-i cheltuie, de la investiţii în cel mai sigur caz, e o greşeală, dacă nu stabileşti şi cauza. E ministrul prost, schimbă-l. E legislaţia proastă, schimb-o. Şi cui îi dai aceşti bani luaţi de la investiţii?

Aici e aici

Primarii şi şefii de Consilii Judeţene, o mare parte din ei, nu mai au bani de salarii, de investiţii nici nu poate fi vorba. Au fost lăsaţi să-şi stabilească singuri salariile, unii şi le-au triplat. Iar acum sunt cu jalba în mână la guvern să-i salveze. Dar la cine să dea mai întâi? Dacă dau bani doar primarilor PSD, se supără cei de la ALDE. Şi invers. Sau cei de la UDMR. Pe cine să rezolvi mai întâi, ca să nu-ţi sară în cap? Grea dilemă, să vedem cum va fi rezolvată.

Salariile, pensiile, speciale sau nespeciale trebuiesc plătite, indiferent câţi bani vin sau nu vin la buget. Pe partea de venituri bugetare nimic nu e sigur. Bate vântul. Statul depinde de conformarea voluntară a contribuabililor. Şi vedem cât este de „voluntară“: minus 15 miliarde la buget în şase luni.

Sigur că nu avem un ANAF performant, cu logistica din alte ţări. Dar de ce îl iartă pe Robert Negoiţă de datorii uriaşe la stat? Pentru că este de la PSD! Câţi or mai fi în situaţia asta?

Concluzie

Acum se convinge şi PSD. Nu se poate şi cu buzele unse, şi cu slănină în pod. Grav este că se duce în prăpastie echilibrul bugetar, că deficitul bugetar urcă spre 4%, inflaţia a explodat la 5,5%, ROBOR-ul a crescut foarte mult, cursul de schimb stă să o ia razna. Şi toate din cauza „inteligenţei economice“ a lui Darius Vâlcov. Ce mai trebuie să se întâmple că şefii PSD să priceapă că au mizat pe visele exotice ale unui ins care nici să fure nu ştie?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite