Ce spun specialiştii despre ieşirea lui Iohannis la Universitate şi despre strategia lentă de a numi un premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ spun că şeful statului a alimentat criza politică după ce a întrerupt consultările cu partidele pe timp de weekend. Totodată, specialiştii se aşteptau ca Iohannis să participe la protestele de vineri, nu abia duminică seară.

Negocierile pentru desemnarea unui nou prim-ministru şi pentru formarea viitorului Executiv decurg anevoios. A trecut aproape o săptămână de când strada a trântit Guvernul Ponta, s-a dus şi prima rundă de consultări cu partidele parlamentare, şi întâlnirea cu vocile străzii, însă nicio soluţie politică n-a prins contur. Şi pare că nici nu vom avea prea curând un nume de premier. „Eu sunt optimist. Voi convoca o nouă rundă de consultări pentru începutul săptămânii viitoare şi este posibil ca la sfârşitul săptămânii viitoare să avem o concluzie cu care să pot veni în faţa publicului“, a spus şeful statului, vineri, la Cotroceni. După aceste vorbe, Klaus Iohannis a plecat, acasă, la Sibiu. A greşit preşedintele pentru că n-a forţat o nouă rundă de negocieri pe timp de weekend? „Preşedintele nu prea are ce să medieze şi ce să afle din dialoguri prelungite. O propunere de premier şi o acceptare a principalelor revendicări primite în scrisori ale societăţii civile ar fi un bun început. Negocieri peste negocieri o să prelungească criza şi vor aruncă umbre de îndoială asupra tuturor părţilor“, spune analistul politic Dan Ionescu, blogger adevarul.ro. „Prelungirea oricărui interimat nu are cum să ajute la rezolvarea vreunei probleme. Acum noi nu avem două părţi care se situează pe poziţii opuse într-o chestiune discutabilă şi care au nevoie de un mediator. Avem o ruptură între societate şi clasă politică şi e o situaţie atât de inflamată încât mi se pare mai potrivită o acţiune rapidă care să dezamorseze situaţia prin acceptarea revendicărilor străzii “, continuă Dan Ionescu.

„Preşedintele se joacă“
Politologul Cristian Pârvulescu merge şi mai departe cu critica. „Preşedintele nu a înţeles mişcarea Colectiv. El crede că protestele din stradă sunt o mişcare conjuncturală, când, de fapt, este vorba despre o mişcare ciclică, de indignare. Oamenii vor o schimbare a clasei politice, o schimbare de sistem, nu doar o schimbare de premier. Or, prin modul în care a temperat ritmul negocierilor, Klaus Iohannis a arătat că nu-şi doreşte decât o schimbare de premier. Preşedintele nu a făcut decât să alimenteze o criză ce părea doar una guvernamentală. În loc să tragă o concluzie, se joacă“,a spus Cristian Pârvulescu pentru „Adevărul“.

Există însă şi analişti care cred că e mai bine să măsori de zece ori până să tai o dată. Spre exemplu, Răzvan Prişcă spune că strategia lui Iohannis de a prelungi negocierile este încă o dovadă a politicii pas cu pas, definitorie pentru şeful statului. „Preşedintele nu neapărat a suspendat negocierile, ci a creat un respiro, un timp în care liderii partidelor să încerce să înţeleagă ce se întâmplă în stradă şi să îşi construiască o abordare matura. De data asta, timpul nu ne mai presează şi nu mai trebuie să fie duşmanul nostru. Dacă e nevoie de o săptămână, de două, poate mai mult, nu e nicio problemă. Cîmpeanu şi echipa sa au capacitatea de a gestiona Guvernul cel puţin la nivelul la care l-a gestionat Ponta şi încă 2-3 săptămâni nu pot face un rău mai mare dacă ne gândim la perspectivă de a avea o «revolutie» adevărată în viaţă politică şi socială a României“, spune Răzvan Prişcă, blogger adevarul.ro.

Klaus Iohannis ar fi trebuit să meargă miercuri sau joi în piaţă şi să anunţe ideea foarte bună a consultărilor de la Cotroceni, din mijlocul oamenilor. Răzvan Prişcă, analist politic

A mers în piaţă

Vineri-seară, după ce reprezentanţii societăţii civile i-au transmis preşedintelui că îl aşteaptă în stradă, în mjlocul protestatarilor, pentru că a rămas „singurul politician legitim“ , şeful statului a promis, de la pupitrul prezidenţial, că va merge la Universitate. „Am primit multiple invitaţii de a merge în Piaţă, le-am promis că voi merge, dar nu voi anunţa nici ora, nici ziua. Nu vreau să fac un eveniment media, să vorbesc cu oameni simpli“, a spus Iohannis şi s-a ţinut de cuvânt. Duminică seară, în jurul orei 20.00, şeful statului a apărut, inopinat, în Piaţa Universităţii. În mod firesc, a fost asaltat de oameni. „Avem legi care ne-au jecmănit pur şi simplu timp de 25 de ani“, i-a spus o doamnă preşedintelui. „Aveţi perfectă dreptate“, a răspuns Iohannis. „E nevoie ca pragul electoral să fie desfiinţat“, a cerut un bărbat. „Eu sunt reprezentantul diasporei. De ce nu aţi primit diaspora la discuţii? Am trimis şi o petiţie la Cotroceni. Nu v-aţi deranjat să spuneţi da sau ba“, l-a certat un alt protestatar. „E preşedintele nostru, nu mai vorbi aşa“, a intervenit cineva din mulţime.  „Avem consilieri. Se ocupă“, a răspuns, scurt, Iohannis.

Prezenţa preşedintelui Iohannis în piaţă a fost un bun prilej pentru unii să-şi spună oful, să scoată acte de la case care le-au fost furate sau să fluture tot felul de certificate medicale. Alţii şi-au făcut poze cu preşedintele, apoi şi-au făcut cruce. „Nu credeam că prind ziua asta“, a spus, zâmbitor, un protestatar. Ieşirea preşedintelui a durat în jur de 30 de minute. „Putea veni cu câteva zile mai devreme în piaţă. Seara asta nu e cea mai potrivită pentru dialog, dar este bine-venită, pentru că preşedintele exersează contactul cu populaţia“, comenta politologul Radu Alexandru la Digi 24. „Mă aşteptam să meargă vineri seara în piaţă“, a spus şi Răzvan Prişcă pentru „Adevărul“. E prea târziu acum?  „Din păcate, am văzut, atât vineri cât şi sâmbătă, o mutaţie a manifestărilor. Dacă în primele trei zile se vedea clar un profil social distinct al manifestanţilor (studenţi, corporatişti, medici, în genere intelectuali) sâmbătă, pe fondul unei vremi total nefavorabile, am văzut încercări mai agresive de confiscare şi manipulare a fenomenului. După părerea mea, Klaus Iohannis ar fi trebuit să meargă miercuri sau joi în piaţă şi să anunţe ideea foarte bună a consultărilor de la Cotroceni, din mijlocul oamenilor“, a adăugat analistul Răzvan Prişcă.

Însă, până la urmă, ieşirea lui Iohannis poate fi interpretată ca un mesaj de încurajare a străzii să continue protestele, să pună presiune în continuare pe clasa politică? „E nevoie de o presiune constantă încă o vreme, pentru a fi siguri că cel puţin liderii actuali ai partidelor au înţeles cu adevărat ce s-a întâmplat. Cred că şi preşedintele simte acest lucru şi da, pot să mă gândesc că şi el îşi doreşte sub o formă sau alta continuarea presiunii chiar şi printr-o încurajare voalată a străzii“, conchide Răzvan Prişcă.

Preşedintele nu a înţeles mişcarea Colectiv. El crede că protestele din stradă sunt o mişcare conjuncturală, când, de fapt, este vorba despre o mişcare ciclică, de indignare. Cristian Pârvulescu, politolog

„Tehnocraţia este o iluzie“
„Concluzia mea din această primă rundă de consultări este că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, să discute despre un Guvern tehnocrat“, a anunţat Klaus Iohannis. „Tehnocraţia este o iluzie. Până unde va merge Guvernul de tehnocraţi?Vom avea doar un premier tehnocrat sau toţi miniştrii vor fi tehnocraţi? Secretarii de stat vor fi tehnocraţi, în teritoriu se vor schimba toţi directorii PSD-işti cu tehnocraţi? Ne-am întoarce în istorie, în timpul lui Emil Constantinescu. Politicienii trebuie să-şi asume răspunderea. Iar alegerile anticipate ar fi o soluţie improvizată. Ar fi hilară dacă nu ar dovedi mari carenţe constituţionale“, a comentat Cristian Pârvulescu.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite