Ce negocieri şi interese au stat în spatele fuziunii dintre PNL şi UNPR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua conducere a UNPR, asigurată de Valeriu Steriu, a bătut palma cu PNL pentru o fuziune prin absorbţie, decizie ce l-a scos din sărite pe Gabriel Oprea, lăsat pe dinafară de pupilul său politic. Locotenenţii lui Oprea, nedoriţi de liberali în PNL, bat acum la uşa PSD, care va negocia cu fiecare în parte.

PNL a bătut palma cu UNPR pentru o fuziune prin absorbţie, ceea ce va conduce la dispariţia partidului creat de Gabriel Oprea. După ce se va topi în PNL, locotenenţii lui Gabriel Oprea vor deveni liberali cu acte în regulă, însă mentorul lor va rămâne pe dinafară. Una dintre condiţiile liberalilor şi acceptată de noul lider UNPR Valeriu Steriu a fost ca fuziunea să aibă loc fără Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu. Practic, Valeriu Steriu i-a întors spatele mentorului său politic, Gabriel Oprea, cel care conducea din umbră partidul chiar şi după ce a demisionat din funcţia de preşedinte al partidului. „Este şansa lui de a se desprinde de Oprea, cel care dicta în continuare în partid chiar dacă nu mai era preşedinte. Steriu doar executa ordinele lui Oprea, care contrasemna fiecare document“, au declarat surse din UNPR.

În schimb fuziunii cu PNL, UNPR va primi 18 locuri eligibile la alegerile parlamentare şi două funcţii de ministru într-un posibil viitor Guvern. Toate acestea se vor regăsi într-un protocol pe care liderii celor două partide îl vor semna săptămâna viitoare, urmând ca fuziunea propriu-zisă să aibă  loc la jumătatea lunii iulie, potrivit unor surse din UNPR.

Divorţul de PSD

Până nu a fost sigur de o ofertă clară din partea PNL, liderul UNPR Valeriu Steriu nu a recunoscut în faţa social-democraţilor că poarta negocieri cu liberalii. În replică, Liviu Dragnea s-a arătat foarte deranjat de jocul dublu practicat de UNPR şi a decis să întoarcă foaia în relaţia cu formaţiunea lui Steriu. Mulţi parlamentari şi consilieri UNPR, cei apropiaţi de Oprea şi Onţanu, nu doresc fuziunea cu PNL, fapt de care va profita partidul lui Dragnea. „Ne-au bătut la poartă deja mulţi care au spus că ei merg în continuare cu noi şi că nu vor semna adeziunea la PNL“, ne-au declarat surse social-democrate.

PSD va negocia, la bucată, cu parlamentarii şi consilierii UNPR. „PSD-ul ştie deja de la alegerile locale că are un electorat stabil indiferent la fluctuaţii. Îşi dă seama, cred, că nu mai are nevoie de un adjuvant, de un mic partener de coaliţie. Pe de altă parte,din culise se ştie că parte din parlamentari şi consilieri UNPR cam sunt în orbita PSD sau sunt în negocieri pentru afiliere”, a comentat analistul politic Bogdan Lefter, pentru Digi 24.

Progresiştii i-au acuzat deja pe social-democraţi că au racolat parlamentari din rândurile lor şi până acum, în ciuda protocolului încheiat între cele două partide. „Faptul că exact în aceste luni de existenţă a unui astfel de protocol în care scrie, inclusiv acest aspect, că nu se transferă parlamentari de la un partid la altul avem 12 parlamentari care au plecat arată totuşi cine a fost corect şi cine nu”, a acuzat Valeriu Steriu. UNPR mai deţine acum 43 de parlamentari, fiind în continuare a treia forţă politică. De aceea, o altă condiţie a PNL a fost de a-l schimba pe Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului, potrivit unor surse de la vârful PNL.

Liberalii au acceptat să se asocieze cu partidul fondat de Gabriel Oprea de teama de a nu rămâne izolaţi. „Ca percepţie dă foarte bine fuziunea cu UNPR. După alegerile locale, oamenii din teritoriu s-au plâns la centru că ne-am izolat. Trebuie să-i stimulăm pentru alegerile parlamentare“, au arătat surse din conducerea PNL.

Mandatul lui Firea depinde de UNPR

UNPR joacă un rol important şi în Consiliul General al Capitalei, acolo unde înclină balanţa cu cei trei consilieri generali. PSD şi UNPR au candidat pe liste comune la Consiliul General al Capitalei, având împreună 24 de mandate, dintre care doar trei revin UNPR, suficiente însă ca PSD să piardă majoritatea în Consiliul General. PSD, împreună cu UNPR şi ALDE,  au împreună 28 de consilieri din cei 55, fiind la limita majorităţii. Fără cei trei consilieri UNPR, primarul general Gabriela Firea va trebui să negocieze cu formaţiunea lui Nicuşor Dan sau cu PMP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite