Ce jocuri se fac în Parlament pentru mazilirea lui Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
COLAJ articol Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu FOTO Adevarul

Liviu Dragnea încearcă să-l schimbe din fruntea Senatului pe Călin Popescu Tăriceanu, pentru că îl consideră omul lui Victor Ponta. Totuşi, unii senatori PSD îl susţin în continuare pe şeful ALDE, pe motiv că este singurul lider politic care le ţine partea în faţa procurorilor DNA.

Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, sparge liniştea de început de an în PSD. Pe de o parte, unii lideri social-democraţi susţin că zilele lui Tăriceanu în fruntea Senatului sunt numărate. „S-a vorbit în partid să-i retragem sprijinul lui Tăriceanu, pentru că nu mai putem continua să ne păcălim. Oficial, noi şi ALDE suntem încă în coaliţie. Însă uitaţi-vă ce declaraţii dă Tăriceanu. El deja a intrat în campanie, foarte bine, dar să nu o facă pe spatele nostru. Să se prezinte ca lider al ALDE, nu ca preşedinte al Senatului. Avem şi noi oameni în partid care merită această funcţie“, au declarat surse din PSD pentru „Adevărul“.  Unul dintre oamenii care „merită funcţia“ este senatorul Ioan Chelaru, unul dintre cei mai experimentaţi senatori PSD.

Bugetul pe 2016 a aprins scandalul
Conflictul mocnit dintre Dragnea şi Tăriceanu s-a aprins chiar înainte de Crăciun, când parlamentarii ALDE au votat împotriva bugetului de stat, deşi înţelegerea în coaliţie era alta. „Mi se pare evident că bugetul seamănă cu un fel de mâncare de varză cu carne. E adevărat că poate e varza de Bruxelles, dar nu mă încântă acest lucru“, spunea înaintea votului Călin Popescu Tăriceanu. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a taxat imediat afirmaţia, în condiţiile în care bugetul pe 2016 a fost conceput în mare parte de Guvernul Ponta, iar premierul Dacian Cioloş i-a dat forma finală. „Este o jignire adusă ministrului Teodorovici, prim-ministrului Victor Ponta, PSD-ului în ansamblu. Am avut mai multe discuţii cu domnul Tăriceanu şi l-am rugat ca indiferent ce plan politic are, ce strategie de imagine are, ce plan electoral are, să nu mai atace sau să jignească direct sau indirect PSD“, a ripostat Dragnea.

                                                                                            Desen de Vali Ivan 

Surse parlamentare au explicat pentru „Adevărul“ că Tăriceanu va face Opoziţie vădită actualului Guvern, încercând astfel să crească electoral în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare din 2016. Planul lui Tăriceanu încurcă PSD, care, deocamdată, pozează într-un partid neutru: nici la Putere, nici în Opoziţie. Însă strategia PSD arată astfel: dacă vor sta rău în sondaje în preajma alegerilor locale, social-demcoraţii vor începe să critice Guvernul Cioloş şi să reamintească performanţele guvenării Ponta. Iar Dragnea este mai mult decât deranjat de faptul că Tăriceanu a furat startul şi s-a erijat în liderul Opoziţiei.

image

Însă Liviu Dragnea nu este susţinut de întreg partidul. Surse din PSD susţin că sunt mulţi senatori social-democraţi care au o relaţie apropiată cu Tăriceanu şi se opun schimbării. „Unii ne-au şi spus: Tăriceanu este singurul care a fost de partea oamenilor noştri când au avut probleme cu Justiţia, e singurul care a criticat procurorii, de ce să-l schimbăm?“, au povestit surse din PSD pentru „Adevărul“. Dacă privim în urmă, vedem că, într-adevăr, Tăriceanu şi cei mai mulţi senatori ALDE au votat în mod repetat împotriva solicitărilor de ridicare a imunităţii trimise de procurorii DNA pentru mai mulţi parlamentari PSD, printre care Dan Şova, Ecaterina Andronescu sau Darius Vâlcov. Ba chiar mai mult, Tăriceanu a anunţat public că s-a opus de fiecare dată, prin vot, măsurii arestului preventiv.

Liberalii nu sunt hotărâţi
În plus, nici matematica parlamentară nu prea-l ajută pe Liviu Dragnea. PSD, cu tot cu UNPR-ul lui Gabriel Oprea, nu are majoritate în Senat fără cei 13 parlamentari ALDE. Însă liderii PSD se bazează pe voturile PNL, mai exact pe dorinţa de răzbunare a liberalilor, care în acest fel îl pot taxa pe Tăriceanu pentru faptul că, în 2014, a trădat PNL şi a trecut de partea lui Victor Ponta.

Numai că, la fel ca în PSD, în PNL există tot două tabere. Pe de o parte sunt senatorii liberali care  l-ar vrea trântit imediat pe Tăriceanu. „Cum să nu votăm schimbarea sa, când s-a comportat mai rău ca un PSD-ist? Aţi uitat cum amâna votul pe cerereile Justiţiei, cum a interpretat regulamentul Senatului numai ca să-l salveze pe Şova? Eu, nu“, a spus pentru „Adevărul“ un senator liberal. Însă pe lângă acest grup resentimentar, în partid mai există o facţiune mult mai pragmatică, strânsă în jurul liderilor vechiului PNL. Surse liberale susţin că Alina Gorghiu tatonează terenul pentru o posibilă alianţă post-electorală între PNL şi ALDE. Chiar dacă vor câştiga alegerile, liberalii ştiu că nu pot forma singuri o nouă majoritate parlamentară, astfel încât o alianţă cu ALDE - partid care are mari şanse să treacă pragul electoral - este văzută drept cea mai naturală variantă de guvernare. De altfel, Alina Gorghiu a trimis primele„ bezele“: „Călin Popescu Tăriceanu a fost cel mai potrivit preşedinte pentru PNL“. PSD şi PNL mai au timp să se hotărască până la începutul lunii februarie, când începe sesiunea parlamentară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite