Corespondenţă din Peru. Ce au discutat Băsescu şi Humala. Posibile colaborări în industria navelor militare, dar peruvienii vor şi expertiza noastră în gimnastică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a purtat o discuţie oficială cu şeful statului peruan. FOTO: Reuters
Traian Băsescu a purtat o discuţie oficială cu şeful statului peruan. FOTO: Reuters

În discuţia oficială purtată între preşedintele României, Traian Băsescu, şi şeful statului peruan, Ollanta Moises Humala Tasso, s-au schiţat eventualele colaborări între cele două state. Totodată, liderul român i-a invitat pe oficialii peruani la Bucureşti, anul acesta sau cel târziu anul viitor, pentru a semna un parteneriat strategic româno-peruan.

Întâlnirea oficială a celor doi şefi de stat a avut loc la edificiul „Palacio del Gobierno“, cu o oră întârziere faţă de cum era stabilit în program.

Preşedintele peruan a început prin a-i mulţumi omologului său român pentru vizita în Peru, subliniind că este prima dată când un şef de stat român a venit la Lima în ultimii 40 de ani. Ollanta Humala a apreciat cu atât mai mult eforturile lui Traian Băsescu de a vizita Lima, cu cât duminică s-a încheiat Summitul UE-CELAC, la Santiago de Chile, iar preşedintele român era destul de obosit din cauza diferenţei de fus orar.

În cursul discuţiei, şeful statului andin s-a arătat interesat de potenţialul sportului românesc. „Am putea colabora în domeniul educaţiei şi al sportului“, a spus liderul peruan. Pasionat de sport, Ollanta Humala speră să beneficieze de experiza noastră în gimnastică.

De asemenea, acesta a completat că Peru că ar putea colabora cu România în domeniul construcţiilor feroviare şi pentru construirea unor linii de metrou.

Traian Băsescu a început prin a mulţumi preşedintelui peruanilor pentru invitaţie şi pentru ospitalitatea de care a avut parte la Lima. El a declarat: „Vedem Peru ca pe o ţară parteneră, împreună cu care să dezvoltăm relaţii comerciale cu mai multe ţări din America Latină“. Băsescu a elogiat, apoi, tradiţia noastră în realizarea de utilaje petroliere şi a continuat, cu un zâmbet, menţionând că suntem „un constructor de nave redutabil“, atât de nave comerciale, cât şi militare.

Preşedintele României a abordat cu omologul peruan şi problema delicată a combaterii traficului de droguri, care – a punctat Băsescu – de multe ori pleacă din America de Sud şi ajunge la Marea Neagră, de unde intră pe piaţa europeană. Liderul de la Bucureşti s-a arătat deschis la dorinţele peruanilor, care ar putea să importe de la noi medicamente mai ieftine. „Ne-am săturat să cumpărăm medicamente la un preţ ridicat“, afirmase Ollanta Humala.

„Ce vă gândiţi să exportaţi la noi în ţară?“, a fost întrebat, de reporterul televiziunii Kanal D, preşedintele peruan. Răspunsul a început cu o acoladă în care s-a arătat că economiile celor două ţări sunt complementare şi că Peru are o economie specializată în sectorul minier şi a insistat pentru o colaborare în construcţia de nave.

Preşedintele român a declarat, într-o intervenţie cu peruanii, la postul lor public de televiziune, că România are voinţa politică de a susţine Peru într-o colaborare militară, referindu-se la navele maritime. Ollanta Humala a admis că îşi doreşte această colaborare, fiindcă „România a progresat mult în ceea ce priveşte tehnologia de apărare.“

Traian Băsescu a recunoscut că, în 2012, a existat deja o misiune de recunoaştere a oportunităţilor în Peru şi că discuţiile continuă.

Şeful statului român a răspuns, cu privire la provocările din regiune, că doar în ultimii zece ani, UE a investit în America Latină peste 385 de miliarde de euro, mai mult decât în Federaţia Rusă, China şi India la un loc. „Imaginaţi-vă America Latină fără aceste 385 de miliarde de euro!“, a spus preşedintele, care a smuls apoi zâmbetele apreciative ale peruanilor, când a menţionat ca s-au investit sume consistente mai ales în Brazilia, Argentina şi Mexic, neglijându-se investiţiile în celalalte ţări (inclusiv Peru).

Pe parcursul vizitei la Lima, preşedintele Traian Băsescu a acordat un interviu pentru postul TV „Peru Noticias“ şi un altul pentru ziarul „El Commercio“.

Marţi spre miercuri, la miezul nopţii, aeronava prezidenţială a decolat spre România.

Miezul Summitului UE-CELAC este acesta: UE şi CELAC generează o treime din PIB-ul lumii. Împreună suntem un miliard de oameni. Putem să fim împreună pe puntea de comandă a globalizării“ Traian Băsescu, preşedinte România
Summitul a fost o platformă cu oportunităţi pentru ambele părţi Ollanta Humala, preşedinte Peru
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite