CCR, de acord cu Iohannis. Proiectul privind modificările la Legea Sănătăţii, declarat neconstituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a Româniai (CCR) a decis miercuri că Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii, sesizată de Klaus Iohannis, este neconstituţională. Printre modificările prevăzute în lege, se numără şi vârsta de pensionare, prevedere pe care preşedintele o consideră „nejustitificată obiectiv şi raţional”.

Curtea  Constituţională a dat, miercuri, verdict de neconstituţionalitate privind Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii. Proiectul legislativ fusese sesizat şi trimis spre analiză de preşedintele Klaus Iohannis.

„În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul Sănătăţii este neconstituţională, în ansamblul său”, menţionează CCR, potrivit Digi24.ro.

Potrivit comunicatului emis de CCR, „Parlamentul a nesocotit limitele cererii de reexaminare”,  şi s-a constat, deci, că legea, în ansamblul său, încalcă articolul 77 alineatul (2) din Constituţie.

Printre prevederile prevăzute de lege, Klaus Iohannis a criticat condiţiile în care medicii ar urma să se pensioneze, precizând că se instituie „un tratament diferenţiat, nejustificat obiectiv şi raţional”.

„Prin modificarea introdusă la art. 391 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 se prevede că medicii se vor pensiona la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Totodată, prin modificarea introdusă la art. 391 alin. (7) din Legea nr. 95/2006 se prevede că medicii care au împlinit vârsta de 65 de ani nu pot deţine funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii, al ministerelor şi instituţiilor centrale cu reţea sanitară proprie, al autorităţilor de sănătate publică, al CNAS, al caselor judeţene de asigurări de sănătate şi a municipiului Bucureşti, precum şi în cadrul spitalelor publice şi al oricărei alte unităţi sanitare publice. Deşi această interdicţie există şi în prezent, norma este corelată cu actuala prevedere, potrivit căreia vârsta de pensionare este de 65 de ani. Or, noua reglementare cuprinsă la art. 391 alin. (7) nu se mai corelează cu cea de la art. 391 alin. (1), aspect de natură să lipsească norma de claritate şi precizie, contrar exigenţelor impuse de art. 1 alin. (5) din Constituţie. Mai mult, dispoziţiile art. 391 alin. (7), astfel cum sunt modificate în legea criticată, nu se corelează nici cu dispoziţiile art. 185 alin. (14) din Legea nr. 95/2006.(...) Aşadar, se instituie un tratament diferenţiat, nejustificat obiectiv şi raţional, între medicii care nu sunt cadre didactice şi persoanele care deţin una dintre calităţile enumerate la art. 185 alin. (14), contrar art. 16 alin. (1) din Constituţie”, a motivat preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite