Bilanţ final: câţi primari a racolat PSD prin ordonanţa traseismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin ordonanţa de urgenţă lansată de Liviu Dragnea, PSD a câştigat 404 din cei 540 de primari care au migrat de la un partid la altul în toamna anului trecut, arată un raport ExpertForum.

O analiză ExpertForum arată că nu mai puţin de 540 de primari, adică un procent de 17%, au ales să plece din partidul pe lista căruia au fost aleşi în 2012, profitând astfel de ordonanţa traseismului gândită de Liviu Dragnea şi promovată de premierul Ponta în toamna anului trecut, în prag de alegeri prezidenţiale. Aşa cum era de aşteptat, cifrele arată că PSD este marele câştigător al migraţiei politice: din cei 540 de primari care au schimbat partidul în cele 45 de zile de „permisie“, 404 s-au înscris, peste noapte, în PSD.

La polul opus, cei mai mulţi primari au plecat de la PNL - 268, iar de la PDL 195. În schimb, liberalii au câştigat cinci primari, iar în PDL s-a înscris un singur edil. Chiar dacă pentru marele PNL pierderile au fost imense, liderii de la centru nu s-au obosit să numere „bob cu bob“ daunele. „Noi am rămas surprinşi. Am întrebat la partide, dar ei habar nu aveau. Ştiau, aşa, nişte date generale, dar e curios că n-au stat să numere. E şi acesta un semn de profesionalizare în partidele noastre“, a spus politologul Sorin Ioniţă, cel care conduce ONG-ul ExpertForum.

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, PLR, a luat dintr-un foc 34 de primari, însă, în realitate, mai controlează şi câţiva aleşi care au rămas independenţi. „Au fost 9 independenţi, iar acum sunt 43. O parte dintre ei sunt independenţi, dar ţin de Tăriceanu, însă nu sunt etichetaţi PLR. Sunt şi primari precum Pinlati (n.r.- Gheorghe Ştefan) de la Piatra Neamţ, aflat în puşcărie acum, care a migrat în ultima zi, care e independent, dar, de fapt, e cu Udrea“, a mai spus Sorin Ioniţă. UNPR, partid condus de vicepremierul Gabriel Oprea, a racolat la rându-i 14 primari, pierzând doar trei. Partidul lui Dan Diaconescu, deşi se afla la guvernare cât timp ordonanaţa şi-a făcut efectul, a pierdut 24 de primari şi, astfel, s-a dezintegrat şi în teritoriu, nu doar în Parlament.

Partid, orientare sexual, religie

Cei mai mulţi primari traseişti au fost în Giurgiu (73%), judeţ care s-a colorat aproape integral în roşu după ordonanţa lui Dragnea. Podiumul traseismului a fost completat de judeţele Neamţ (49%) şi Buzău (38%). De partea cealaltă se situează judeţele Sibiu, Mehedinţi şi Ilfov. „O fi mult, o fi puţin? Cred că este mult. Nu s-a migrat peste tot uniform, dar în judeţele în care s-a migrat, s-a migrat masiv. Mai există şi judeţe precum Teleorman, unde au migrat doar opt primari, însă, probabil,  atât mai erau în Opoziţie“, a analizat Sorin Ioniţă, care a povestit cât de greu a cules datele din teritoriu. „Un consilier juridic al Prefecturii Vaslui, care s-a prevalat de legea datelor personale, ne-a răspuns că afilierea politică a primarului este un fel de dată personală asimilată orientării sexuale, convingerilor religioase, şi că aşa ceva nu poate fi prelucrat şi dat în public, ca atare nu sunt informaţii de interes public. O să încercăm să-l aducem pe acest consilier la conferinţa noastră de la sfârşitul lunii ca să-l prezentăm ca pe o exponată“, a glumit Ioniţă. În afara primarilor, şi-au mai schimbat partidul în cele 45 de zile oferite de Dragnea 171 de consilieri judeţeni şi 4.378 de consilieri locali, ceea ce reprezintă aproape 11%.

Îşi pierd mandatele?

În august 2014, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care le-a permis aleşilor locali, ca într-un interval de 45 de zile, să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul. Curtea Constituţională a decis, în luna decembrie, cu majoritate de voturi, că ordonanţa traseismului este neconstituţională şi a cerut Parlamentului să repare, printr-o lege, ce au stricat Ponta şi Dragnea prin ordonanţă. „Curtea a spus că ordonanţa este neconstituţională şi Parlamentul trebuie să emită o lege de respingere. Parlamentul trebuie să spună care sunt efectele asupra aleşilor. În opinia mea, Parlamentul trebuie să spună în legea de respingere că mandatele primarilor încetează“, a declarat Laura Ştefan, specialistul în drept constituţional de la ExpertForum. În opinia Laurei Ştefan, aleşii locali migratori ar trebui să-şi piardă mandatul şi să se organizeze alegeri parţiale.

traseism
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite