Cât cheltuie Guvernul pentru alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 2 şi 16 moiembrie FOTO Mediafax
Alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 2 şi 16 moiembrie FOTO Mediafax

Guvernul va suplimenta, la prima rectificare de anul acesta, bugetele Ministerului de Interne, Ministerului de Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Secretariatului General al Guvernului (SGG) şi Autorităţii Eelectorale Permanente (AEP) cu o sumă totală de 192,4 milioane de lei. Toţi aceşti bani au un singur scop: organizarea alegerilor prezidenţiale din toamnă.

Cea mai mare sumă o primeşte Ministerul de Interne, condus de vicepremierul Gabriel Oprea: 166, 8 milioane de lei. „Ministerul Afacerilor Interne: +191,8 milioane lei, din care 166,8 milioane lei sume necesare finanţării activităţilor specifice pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2014“, se arată în proiectul de Ordonanţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2014.

Tot pentru scrutinul prezidenţial, bugetul MAE va fi suplimentat cu 4,3 milioane de lei. Cu această sumă, MAE se va îngriji de secţiile de votare pentru românii din Diaspora, care, în urmă cu cinci ani, au votat masiv pentru Traian Băsescu în confruntarea cu Mircea Geoană.

STS: 7,7 milioane

Extrem de important este şi rolul STS în zilele de vot. Instituţia condusă de Marcel Opriş, aflat printre indezirabilii premierului, transmite şi securizează fluxul de informaţii privind prezenţa la vot şi rezultatele parţiale ale scrutinului. Pentru toate acestea, Guvernul a alocat serviciului 7,7 milioane de lei. O serie de atribuţii în organizarea şi desfăşurarea alegerilor o are şi Autoritatea Electorală Permanentă.

AEP elaborează sisteme de protecţie a secţiilor de votare, a buletinelor de vot, monitorizează şi controlează modul de întocmire şi actualizare a listelor electorale permanente, urmăreşte modul de întocmire şi eliberare a cărţilor de alegător, în concordanţă cu listele electorale permanente. Mai precis, AEP trebuie să semnaleze orice intenţie de fraudă electorală. Pentru alegerile prezidenţiale din toamnă, bugetul AEP va fi suplimentat cu 10, 7 milioane de lei. Ultima instituţie care primeşte bani în vederea organizării alegerilor prezidenţiale este Secretariatul General al Guvernului (SGG): 2,9 milioane de lei. 

„Este cam mult“

Faţă de alegerile prezidenţiale din 2009, care s-au încadrat în suma de 152 de milioane de lei, bani acordaţi de Guvernul Boc, alegerea unui nou preşedinte în toamnă va costa statul român cu 40 de milioane de lei mai mult. Contactaţi de „Adevărul“, foştii miniştri de Finanţe,  Gheorghe Ialomiţianu şi Varujan Vosganian, au făcut o comparaţie a cheltuielilor celor două scrutine prezidenţiale. Opozant al Guvernului, democrat-liberalul Gheorghe Ialomiţianu  spune că actualul Executiv risipeşte prea mulţi bani de la bugetul de stat pentru organizarea acestor alegeri.

„Cam mult. Pentru alegerile parlamentare era sub 100 de milioane şi erau cheltuieli mai mari, aveam buletine de vot. Acum, la alegerile prezidenţiale este doar un singur buletin de vot“, a declarat Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor în Guvernul Boc.    

Liberalul Varujan Vosganian este mai ponderat. Ministru de Finanţe în Guvernul Tăriceanu şi ministru Economiei în Guvernul Ponta, Vosganian crede că guvernul actual nu cheltuie mai mulţi bani decât în 2009, dacă ne raportăm la indicatorii economici din prezent. „În termeni reali, nu este mai mult pentru că inflaţia cumulată în aceşti cinci ani este de 15% - 18%, deci este cam tot pe acolo“, a spus liberalul Varujan Vosganian, fost ministru de Finanţe, pentru Adevărul“.

Istoricul costurilor

Mai scumpe decât prezidenţialele din 2009 au fost alegerile parlamentare din 2008, care s-au ridicat la suma de 160 de milioane. Această sumă reprezintă jumătate din costurile alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, la un loc, din 2004. Pe lângă aceste scrutinuri fixe, românii au mai fost consultaţi de două ori în privinţa demiterii preşedintelui Traian Băsescu. Primul referendum, cel din 2007, a costat statul român circa 47 de milioane de lei. Cel de-al doilea, cel din vara lui 2012, a supt de la bugetul de stat 95 de milioane de lei, de două ori mai mult ca în 2007.

Citeşte şi:

 Guşă: De frica baronilor, Victor Ponta nu promovează în PSD scenariul Maior - premier

Consultantul politic Cozmin Guşă a susţinut, în emisiunea Jocuri de Putere, difuzată de Realitatea TV, că Victor Ponta nu susţine în partid varinta ca George Maior să devină premier, în cazul în care el va ajunge preşedinte, de frica baronilor.

Premierul, pe urmele „Marinarului“. Ponta şi-a lansat candidatura la apă

Prim-ministrul Victor Ponta a dat fuga mai întâi la inundaţii în judeţul Gorj, apoi şi-a lansat oficial candidatura la Preşedinţie în capitala Olteniei, la Craiova.

MRU, la Adevărul Live: Nu am renunţat la candidatura pentru prezidenţiale

Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreşedinte PDL, a discutat, la Adevărul Live, despre şansele Alianţei Creştin Liberale de a propune un candidat care îi poate face faţă prim-ministrului Victor Ponta, lansat ieri, oficial, în cursa pentru Cotroceni. Fostul premier a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliştii Dan Marinescu (redactor şef Adevărul) şi Liviu Iolu.

 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite