Cartierul Cosmopolis şi Rudeni-Chiajna: Cum s-a transformat Ilfovul într-un focar de infecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezenţa lui Clotilde Armand, Alexandru Moldovan şi Cornel Zainea şi-au lansat, astăzi, candidaturile la alegerile parlamentare, prilej cu care candidaţii au prezentat  prioriăţile lor legate de mediu, funcţionarea gropilor de gunoi, calitatea apei. Cei doi candidaţi au prezentat două cazuri - caritierul Cosmopolis şi Rudeni-Chiajna - drept exemple

Alexandru Moldovan, candidat la Senat din partea USR Ilfov, a prezentat cazul cartierului Cosmopolis:

Cazul cartierului Cosmopolis, un cartier care a aproximativ 6000 de locuitori, este unul clasic în ceea ce priveşte modul în care autorităţile locale îşi îndeplinesc obligaţiile faţă de cetăţenii pe care îi reprezintă. De ani de zile, locuitorii din complexul Cosmopolis au făcut sesizări la instituţiile competente în care au reclamat faptul că la intrarea în complex exista un miros puternic de dejectii, un focar de microbi, rezultat în urma deversării de ape menajere.

În urma unor dicuţiilor cu oamenii care stau în Cosmopolis am vizitat complexul şi, într-adevăr, am putut observa cum dintr-o zonă plină cu apă menajere, aflată în jurul staţiei de epurare, se scurgea apă infestată in balta Pasărea
În urma acestor constatări la nivelul filialei judetene USR , am decis să facem demersurile necesare pentru a încerca să rezolvam situaţia.

Am solicitat, mai întâi, un punct de vedere de la Garda de Mediu şi am primit răspuns de la domnul Emil Florin Grigore comisar şef. Acesta ne-a comunicat faptul ca în urma controalelor la cartierul Cosmopolis au sesizat lipsa actelor reglementare din punct de vedere protectie mediu, deversare ape uzate fecaloid şi menajere în canale deschise, nerespectarea măsurilor impuse de controalele Garzii de Mediu - serviciul Ilfov, fapt ce a dus la sancţiuni în valoare de 220.000 lei societăţii care administrează reţelele de apă şi canalizare din Complexul Cosmopolis. Mai mult, ni s-a comunicat că în momentul de fata apele uzate menajere sunt evacuate prin vidanjare.
Cu dovadă clară de la Garda de Mediu că există probleme cu colectarea apei menajere din Complex, am solicitat punctul de vedere al Primăriei Ştefaneştiii de Jos care, în mod curios, în loc de răspuns, ne-a transmis O RECOMANDARE: să ne adresăm societăţii SC EURO APAVOL SA, care are în administrare întreaga reţea de alimentare cu apa/canalizare a comunei, ca şi staţia de epurare a apelor uzate.

Atitudinea reprezentanţilor primăriei faţă de modul în care se implică în rezolvarea unor probleme administrative ce ţin de acest complex ne-a fost explicată de cei care stau în Cosmopolis: cartierul nu este interesant din punct de vedere electoral pentru politicienii locali. Din cei 6.000 de oameni care stau în Cosmopolis doar în jur de 800 au buletine de Ştefăneşti, restul nu sunt votanţi lor, deci în opinia opacă a autorităţilor locale, nu merită luaţi în seamă. Am continuat demersurile noastre şi ne-am adresat celor de la SC EURO APAVOL.Răspunsul primit de la directorul general Niculae Constantin este simplu şi demn de personajele din „Las Fierbinţi“: ei îşi fac treaba în regulă, iar dejecţiile care ajung în balta din apropierea complexului provin din alte surse de dejectii ce se scurg ÎN MOD GRAVITAŢIONAL, datorită faptului că Balta Pasărea face parte dintr-o salbă de lacuri. Cu alte cuvinte, dejecţiile curg pe apele din Ilfov, iar nefericiţii locuitori din Cosmopolis sunt victimele gravitaţiei.

Reprezentanţii complexului, prin vocea domnului Daniel Gidiuta, Consilier in cadrul companiei Opus Land Development ne-au explicat că operatorul de canalizare al complexului rezidential Cosmopolis este SC EURO APAVOL, inca din anul 2013 iar sistemul este functional in intreg complexul Cosmopolis. Deci încă o dată aflăm că SC EURO APAVOL ar fi cel responsabil cu rezolvarea problemei.

Un raport al Administraţiei Apele Române - Sistemul de Gospodărire al Apelor Ilfov ne scoate însă la lumină în acest caz: societatea SC Solar SRL care administrează reţelele de alimentare cu apă şi canalizare a Complexului Cosmopolis are un contract semnat cu SC EURO APAVOL , dar capacitatea sistemului de canalizare a primăriei Ştefăneşti, administrat de ultima societate, este insuficient dezvoltată, iar din acest motiv o parte din apele menajere se devarsă în Balta Pasărea, din cauză că nu pot fi preluate în sistemul de canalizare.
Complicitatea dintre Primăria Ştefăneşti, unde atat fostul primar PSD cat si actualul primar liberalul Ştefan Ionel Robert, şi SC Euro APAVOL nu trebuie să mire, tinând cont că din consiliul de administraţie al societăţii de canalizare fac sau au făcut parte politicieni locali.

Este vorba de candidatul PSD la Senat Emanuel Gabrile Botnariu şi de candidatul PSD la Camera Deputaţilor Constantin Cătălin Zamfira. Actionarul majoritar este SC Euro ApaVol este Consiliul Local din Voluntari . Asistăm, din nou, la o înţelegere politico-financiară transpartinică, în care interese cetăţeanului sunt încălcate de un grup de indivizi care au acaparat şi au transformat administraţia locală într-o feudă. Un exemplu dintr-un alt domeniu in care statul nu respecta legile, este constructia teatrului de opereta Ion Dacian . Guvernarea corupta PSD a lasat Bucurestiul capitala Romaniei fara teatru de opereta de mai bine de un an de zile , teatrul de opereta Ion Dacian a costat 9 milioane de euro si sta inchis din cauza incompetentei ministeriale a domnului Ionut Vulpescu – (fost consilier a lui Ion Iliescu) . Acest domn a inaugurat o cladire construita si finantata de statul roman de la 0 si care nu respecta normele ISU . 

Cornel Zainea, candidat USR Ilfov pentru Camera Deputratilor, a prezentat cazul Rudeni – Chiajna:

Locuiesc de 8 ani în Chiajna, iar în ultimul timp calitatea vieţii familiei mele a scăzut foarte mult din cauza poluării olfactive şi chimice greu de descris provocate de gropile de gunoi şi incineratoarele din zona Rudeni. Aceste gropi de gunoi sunt afaceri ale mafiei transpartinice din România cu implicări la nivel internaţional. Actuala groapă de gunoi din nord vestul Bucureştiului, groapa adminsitrata de Iridex, denumită popuos “Centru de Management Integrat al deşeurilor”, este o afacere pornită de fostul senator al Partidului Conservator, Corneliu Pascu, un apropiat al lui Dan Voiculescu. O investigaţie făcută de Rise Project a dezvăluit legături care duc de la Corneliu Pascu la Mircea Cosma, fostul lider PSD Prahova recent condamnar, şi urmăritul penal Sebastian Ghiţă.

Proiectul gropii de gunoi ecologice de la Rudeni a încălcat legile din start, deoarece nu s-au respectat distanţele minime legale faţă de casele din jur. Le-am cerut în nenumărate rânduri celor de la Agenţia de Protecţie a Mediului Bucureşti să ne pună la dispoziţie autorizaţia de mediu pe baza căreia s-a construit depozitul de la Iridex, fără nici un rezultat - pe motiv ca nu mai există.

O a doua ilegalitate este faptul că în acordul de mediu este prevăzut foarte clar că această groapă nu trebuie să provoace disconfort olfactiv celor din jur. Cu toate acestea, în ultimii 3 ani s-au făcut mii de sesizări de către cetăţeni către GM şi APM Bucureşti, deoarece în funcţie de roza vânturilor, alternativ, în cartierele Bucureştii Noi, Crângaşi, Pajura, Damaroaia, Giulesti,Chitila, Chiajna, Dragomireşti se simte un miros foarte puternic şi deranjant de gunoi şi hidrogen sulfurat. Acest gaz este extrem de toxic - în cantităţi foarte mari este letal, iar la expunere constantă poate genera multe probleme de sănătate. Ştim că este vorba despre hidrogen sulfurat deoarece Primăria Bucureşti si APM au făcut câteva analize ale aerului iar valorile măsurate au ieşit mult peste cele de siguranţă - au fost inregistrate depasiri si de 7 ori mai mari decat valoarea limita legala.

În urma ultimului control efectuat de Garda de Mediu la rampa de gunoi Rudeni administrata de Iridex, în vara acestui an, s-au constatat o serie de nereguli pentru care au fost impuse 20 de masuri de remediere a problemelor (descoperit că pe o suprafaţă foarte mare gunoiul este descoperit deşi stratul de pământ ar trebui să fie între 30 şi 50 de cm. Asta pe lângă alte 20 de nereguli). Cu toate astea, Garda de Mediu nu are atributiile necesare închiderii gropii de gunoi, acest lucru îl poate face doar Agenţia pentru Protecţia Mediului. Aşadar, în acest moment instituţiile statului nu au o strategie unitara de actiune, o legislaţie integrată pentru a colabora, pentru a acţiona în interesul cetăţenilor, situaţie întreţinută de actualele partide politice care au interese directe în aceste afaceri extrem de bănoase.

Aceasta este, din nefericire situaţia actuală care afecteaza zeci de mii de locuitori din Chiajna şi din unele zone din judeţul Ilfov şi din Capitală. Soluţiile pe care le propunem noi, cei de la USR, sunt simple şi pot fi puse în practică prin asumarea lor la nivel de administraşie locală şi la nivel legislativ: În primul rând, la nivel local, ar trebui ca toate gropile de gunoi (dar şi incineratoarele) din proximitatea zonelor locuite (zona Bucureşti - Ilfov) să fie închise, ecologizate şi aduse la standarde internationale, iar gropile noi să fie deschise, prin reglementări legislative clare, la cel puţin 10 km de aşezările umane. În al doilea rând dorim să schimbăm metoda de depozitare si incinerare a gunoiului, să trecem la metode de sterilizare şi compactare ca în statele dezvoltate din Vest

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite