Carmen Iohannis îl însoţeşte pe şeful statului la Consiliul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis Carmen Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat în această dimineaţă la Consiliul European de primăvară de la Bruxelles. Din delegaţia prezidenţială face parte şi soţia sa, Carmen Iohannis. Prezenţa primei doamne este surprinzătoare, având în vedere că şeful statului nu are programată nicio întâlnire cu comunitatea de români din Belgia, ci doar discuţii oficiale cu şefii de stat şi de guvern din UE.

Înainte de a decola spre Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat temele de pe agenda Consiliului European.


“Azi şi mâine voi participa, la Bruxelles, la reuniunea de primăvară a Consiliului European. Principalele teme pe ordinea de zi a reuniunii sunt: Uniunea Energiei, Semestrul european, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, precum şi câteva teme de actualitate din sfera relaţiilor externe ale Uniunii Europene, cum ar fi Parteneriatul Estic, situaţia din Ucraina, relaţiile cu Federaţia Rusă, Libia, posibil şi altele.

România susţine crearea unei Uniuni a Energiei, bazată pe cele cinci dimensiuni propuse de Comisia Europeană: securitatea energetică, piaţa internă a energiei, eficienţă energetică, protecţia mediului, precum şi cercetarea, inovarea şi competitivitatea în domeniu.

În evaluarea noastră, crearea Uniunii Energiei va aduce avantaje importante pentru statele membre. Priorităţile care trebuie avute în vedere sunt crearea unei reale Pieţe Interne în domeniul energiei, valorificarea mai eficientă a resurselor energetice indigene, diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie, dezvoltarea infrastructurii care să permită o mai bună conectare între statele membre ale Uniunii.

În cadrul discuţiilor legate de semestrul european, vom avea un schimb de opinii cu privire la situaţia şi perspectivele economice ale Uniunii Europene. Vom conveni asupra liniilor directoare integrate pentru politicile economice şi pentru ocuparea forţei de muncă, finalizând astfel, prima etapă a semestrului european 2015.

Va fi analizat stadiul actual al negocierilor privind încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. România susţine finalizarea cu succes a negocierilor cât mai curând posibil.

În ceea ce priveşte relaţiile externe, vor fi dezbateri în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic care se va desfăşura la Riga în luna mai a acestui an. În opinia noastră, viitorul Summit trebuie să fie un moment important pentru consolidarea relaţiei Uniunii cu statele partenere, în special cu cele care au avansat în procesul de apropiere de Uniunea Europeană. Mă refer la Republica Moldova, Ucraina şi la Georgia.

Va fi dezbătută situaţia din Ucraina cu accent pe modalitatea în care Acordul Minsk II este implementat. În acest context, vor fi analizate relaţiile Uniunii cu Federaţia Rusă“, a spus şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite