Campioni la auto-ironie, dar totuşi pe primul loc în Europa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii ocupă primul loc la cunoaşterea modului de funcţionare al Parlamentului European. Aceasta a fost concluzia unui studiu Eurobarometru. Să intrăm mai în detaliu: conform statisticilor, respondenţii români au cunoştinţe solide despre Parlamentul European

Românii ocupă primul loc la cunoaşterea modului de funcţionare al Parlamentului European. Aceasta a fost concluzia unui studiu Eurobarometru. Să intrăm mai în detaliu: conform statisticilor, respondenţii români au cunoştinţe solide despre Parlamentul European. In cifre, acest lucru se poate translata într-o proporţie de 45%, faţă de media europeană care este aproximativ de 39%. Mai mult, două treimi, adică 66% dintre românii intervievaţi cunosc faptul că deputaţii din Parlamentul European sunt aleşi direct de către cetăţenii diferitelor state membre, comparativ din nou cu media europeană care este de 55 %. Doar 10 % au oferit un răspuns incorect (faţă de 27 % din întreaga UE).   Deci nu stăm rău, nu? Acest fapt mai poate fi analizat şi din perspectiva interesului pe care românii îl acordă UE, deoarece este destul de greu să ştii şi să reţii anumite informaţii precum cele menţionate mai devreme dacă nu eşti interesat mai întâi să le afli. Aici trebuie să recunoaştem şi meritul mass-media care a contribuit semnificativ la înregistrarea acestui scor, lucru menţionat şi în studiul de faţă, prin faptul că aproximativ două treimi  (adică 65%) dintre respondenţii din ţara noastră îşi amintesc că au citit, au văzut sau au auzit recent o informaţie despre Parlamentul European. Dacă ne gândim să comparăm aceste proporţii cu media UE, din nou am avea întâietate, ţinând cont de faptul că aceasta se plasează pe undeva pe la 52 % .

Totuşi, citind rapotul până la capăt, am mai aflat câteva aspecte importante. De exemplu, dacă ne raportăm la valorile pe care ar trebui să le protejeze şi să le promoveze UE, românii sunt de acord cu europenii: "Protectia drepturilor omului"  înregistrând un scor de 58 % în România şi 58 % în UE. A doua valoare aleasă este reprezentată de "solidaritatea dintre statele membre ale Uniunii Europene". Aceasta este mentionată mai frecvent în România decât media europeană (43 % în primul caz faţă de 33 % în cel de-al doilea). Motivul este lesne de înţeles, având în vedere că românii consideră că UE le-ar putea îmbunătăţi calitatea vieţii. Apoi, aproximativ o treime dintre români menţionează "egalitatea dintre bărbaţi şi femei" (32 %, comparativ cu 35 % în UE). Astfel că, deşi ne place să ne considerăm evoluaţi din punctul de vedere al egalităţii sexelor, problema încă persistă şi  nu numai la nivelul României, ci la nivel european.

Suntem, aşadar, pe primul loc într-un studiu deloc de neglijat despre cât de multe infomaţii deţinem despre UE. Şi n-ar fi rău dacă acest lucru ar duce la o campanie de conştientizare a valorii României în interiorul UE, ca să nu ne mai concentrăm atât de tare numai pe ştirile sau evenimetele care au un impact negativ asupra imaginii ţării noastre. Nu spun că ar trebui să cădem în celalaltă extremă, dar puţin efort de creştere a stimei de sine nu ne-ar face rau :-)

Preluat şi pe  http://www.alinagorghiu.ro 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite