Călin Popescu Tăriceanu a început şantajul tradiţional şi la PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu, poreclit Răzgândeanu
Călin Popescu Tăriceanu, poreclit Răzgândeanu

Deşi are o înţelegere verbală cu PSD pentru a forma majoritatea parlamentară, Călin Popescu Tăriceanu ameninţă că trece de partea dreptei. Tăriceanu se visează premier sau, în cel mai rău caz, revendică funcţia de preşedinte al Senatului plus patru-cinci ministere

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, continuă să joace la mai multe capete, atitudine care i-a şi adus porecla „Răzgândeanu“, din perioada în care negocia cu PDL-ul condus de Traian Băsescu. Chiar dacă are un pact cu PSD – e drept, nescris – prin care s-a angajat să sprijine un guvern PSD, Călin Popescu Tăriceanu joacă dur cu social-democraţii. Liderul ALDE vrea să profite de pe seama faptului că Liviu Dragnea nu poate ajunge premier din cauza condamnării penale şi se autopropune la Palatul Victoria, deşi partidul său abia a trecut pragul electoral. Potrivit unor surse politice, apropiaţii lui Tăriceanu i-au transmis lui Liviu Dragnea că ar trebui să ia serios în calcul varianta Tăriceanu- premier, în caz contrar, ALDE ar putea pune umărul la o majoritate de dreapta. „Aşa e Tăriceanu la fiecare negociere, nu e o surpriză pentru noi. Dar cu aproape 50%, cum să susţinem candidatul altui partid? E amuzant şi enervant. Totuşi, cred că vom ajunge la un consens cu ALDE, deşi avem şi alte variante“, a comentat un vicepreşedinte PSD pentru „Adevărul“.

Fostul preşedinte al PNL a răspuns la o ştire apărută pe surse, în care liberalii i-ar fi transmis, chipurile, că l-ar susţine pentru funcţia de premier dacă s-ar dezice de PSD. Însă nimeni nu a publicat o astfel de ştire, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, spunând doar că aşteapta ca fiecare partid de dreapta să vină cu o propunere de premier, apoi se va putea discuta despre o alianţă. „Călin Popescu Tăriceanu, ca un adevărat oportunist, a plecat din PNL în 2014, într-un moment în care credea că Victor Ponta va deveni preşedintele României şi nu Klaus Iohannis. Între timp, ALDE a devenit un satelit al partidului condus acum de Liviu Dragnea şi de aceea, îi sugerez lui Tăriceanu să se autopropună lider al PSD, partid la dispoziţia căruia se află de ani de zile. Sau lider al PRU, partid mult mai apropiat de performanţele sale electorale, al cărui lider informal este Victor Ponta, un alt stăpân al lui Tăriceanu. De fapt, în cel mai fericit caz, Călin Popescu Tăriceanu ar putea ajunge în fruntea cozii de la permise“, a replicat şi deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.

În demersul de a le arăta social-democraţilor că are o poziţie puternică în negocieri, Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat de acord şi cu marele său rival politic, Traian Băsescu, care a declarat că „PNL ar  trebui să-l aducă pe Tăriceanu preşedinte după o fuziune cu ALDE“.„M-am întâlnit cu domnul Băsescu de curând, pe scările de la România TV. Ne-am salutat şi am văzut declaraţiile domnului preşedinte referitoare la PNL şi la criza de leadership. Îi împărtăşesc punctul de vedere“, a spus Tăriceanu.

VARIANTELE DE REZERVĂ ALE PSD
La prima vedere, ambele scenarii par utopice: şi Tăriceanu să fie premierul susţinut de PSD, şi dreapta să poată închega o majoritate, în condiţiile în care social-democraţii au scos 45% în alegeri. Însă Tăriceanu simte că e o bună ocazie să obţină maximum din negocieri pentru sine şi partidul său. Întrebat câte posturi şi-ar dori ALDE în noul Guvern, Tăriceanu a răspuns ironic: „Cât mai multe, aşa 80-90%“. Răspunsul ascunde însă şi o doză de adevăr, în sensul în care, potrivit surselor citate, dacă PSD nu-l va susţine pe Tăriceanu premier, liderul ALDE pregăteşte o listă importantă de revendicări pentru a susţine PSD în Parlament: postul de preşedinte al Senatului şi alte patru-cinci ministere, printre care Agricultura – pentru Daniel Constantin, şi Educaţia – pentru Sorin Câmpeanu. 

Funcţia de preşedinte al Senatului n-ar fi o problemă pentru PSD, însă Liviu Dragnea nici nu concepe să-i ofere lui Tăriceanu mai mult de două ministere, câţiva secretari de stat şi o mână de prefecţi. „Totuşi, vă reamintesc că noi aveam aproape 50% şi ne putem reorienta“, insistă vicepreşedintele PSD consultat de „Adevărul“. Liviu Dragnea are mai multe variante de a strânge o majoritate: în primul rând, prin racolare. „Mulţi parlamentari aleşi pe listele altor partide bat deja la uşile noastre“, a anunţat Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD. Cu aleşii agăţaţi în primele zile ale noului Legislativ, PSD ar putea face singur majoritatea, o majoritate fragilă, ce-i drept. Dar lângă PSD s-ar mai putea lipi şi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, care întotdeauna votează cu puterea. Pentru şi mai multă siguranţă, Liviu Dragnea ar putea bate palma şi cu UDMR, în condiţiile în care Kelemen Hunor, liderul maghiarilor, s-ar alia cu oricine numai să fie la guvernare. În plus, UDMR ar veni cu pretenţii mai mici: două ministere - la alegere dintre Cultură, Sănătate şi Mediu, doi secretari de stat şi prefecţi în judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Satu Mare.

Calcule: PSD ar putea avea majoritate şi fără ALDE
În urma rezultatelor finale anunţate de Biroul Electoral Central (BEC), PSD mai are nevoie de doar 12 parlamentari pentru a asigura majoritatea necesară pentru Guvern şi adoptarea legilor organice. La Camera Deputaţilor, PSD va avea 154 de aleşi, iar majoritatea va fi asigurată de 165 de deputaţi. Cu cele 17 voturi ale minorităţilor naţionale şi cele 21 ale UDMR, PSD va avea cu 28 de voturi mai multe decât majoritatea absolută. La Senat, PSD este şi mai aproape de a fi majoritar de unul singur, având nevoie de doar doi senatori, care ar putea reveni, la bucată de la alte partide, sau de la UDMR, dacă negocierile cu ALDE vor eşua. PSD va avea 67 de senatori, iar cu cele nouă mandate vor strânge 76 de senatori, cu şapte mai mulţi decât majoritatea asigurată de 69 de senatori.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite