Calcule pentru adoptarea bugetului. Când ar putea promulga Traian Băsescu noua lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul bugetului a fost dezbătut într-o singură zi, parlamentarii lucrând marţi de dimineaţă până la miezul nopţii, şi votat miercuri la prânz. Totul pentru ca legea bugetului să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Socotelile parlamentarilor de la Putere vor fi date peste cap însă de către preşedintele Traian Băsescu.

Proiectul de buget a primit miercuri votul final în Parlament, dar este încă departe de a fi pus în practică, pentru că preşedintele Traian Băsescu are puterea de a-i întoarce pe parlamentari la lucru chiar în toiul sărbătorilor de iarnă.

Nici vizita premierului Victor Ponta la Cotroceni nu l-a determinat pe şeful statului să se răzgândească în privinţa trimiterii legii înapoi în Parlament spre reexaminare. „Îmi fac datoria morală ca preşedinte, văzând că pe spinarea românilor se acumulează în bugetul de stat bani pentru clientela politică. Dar nu voi putea să am decât acţiuni legale, adică trimis bugetul înapoi la Parlament şi eventual să-l atac la CCR“, a spus trist reşedintele, după întâlnirea cu premierul de la Cotroceni.

PDL zice pas, PPDD, nu poate

Potrivit regulamentului Senatului şi Camerei Deputaţilor, grupurile parlamentare au la dispoziţie un termen de 5 zile de la adoptare pentru a contesta la Curtea Constituţională (CCR) legea bugetului. „Legea adoptată de Camera Deputaţilor cu privire la care Senatul s-a pronunţat ca primă Cameră sesizată ori, după caz, în calitate de Cameră decizională pentru unele prevederi, semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului, se comunică, cu 5 zile înainte de a fi trimisă spre promulgare, Guvernului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi Avocatului Poporului şi se depune la secretarul general al Camerei Deputaţilor şi la secretarul general al Senatului, în vederea exercitării dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale“, se arată în Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a declarat, pentru „Adevărul“ că grupul parlamentar PDL nu intenţionează să conteste legea la CCR. „Nu am găsit elemente de neconstituţionalitate“, a spus Ialomiţianu.

Pe de altă parte, deputatul Liliana Mincă a anunţat că PPDD va ataca legea la CCR. „Sigur că vom contesta legea la CCR“, a spus Mincă, pentru „Adevărul“. PPDD nu are suficienţi membri pentru a putea contesta singuri la CCR pentru că au mai rămas doar 28 de deputaţi şi 11 senatori PPDD, astfel vor avea nevoie de voturile colegilor de la PDL.

„Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei“, se arată în Legea Fundamentală.

Băsescu poate amâna până anul viitor

După ce termenul de 5 zile expiră, proiectul de buget va fi trimis preşedintelui spre promulgare. Şeful statului are la dispoziţie 20 de zile timp în care poate retrimite legea înapoi în Parlament. Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a luat în calcul că preşedintele va trage de timp şi va întoarce legea în ultima zi, adică pe 28 decembrie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea le-a dat vestea proastă parlamentarilor miercuri, în plen, imediat după adoptarea bugetelor pe 2014: s-ar putea reîntâlni în 28 decembrie pentru a vota din nou Bugetul. După ce preşedintele va primi legea de la reexamniare, va avea la dispoziţie 10 zile pe a o promulga, însă

„Procedura prevede pentru proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pentru atacarea la Curtea Constituţională un termen de 5 zile. În varianta în care proiectul bugetului de stat şi proiectul asigurărilor de stat vor fi retrimise, termenul minim este 27-28 decembrie, asta înseamnă că putem să ne vedem pe 28 decembrie pentru a rediscuta aceste două proiecte, dacă ele vor fi retrimise după expirarea termenului de contestare la Curtea Constituţională“, a explicat Zgonea.

Şeful deputaţilor nu a luat în calcul şi ipoteza în care preşedintele Traian Băsescu poate ataca legea la CCR, ceea ce înseamnă că parlamentarii şi guvernanţi nu vor putea lucra pe bugetul adoptat pentru 2014 de la 1 ianuarie, cum îşi doreşte guvernul. După ce preşedintele va primi legea de la reexamniare, va avea la dispoziţie 10 zile pe a o promulga, însă mai are un as în mânecă pentru a bloca legea: sesizarea CCR. 
Materiale pe aceeaşi temă:

Bugetul pe 2014, adoptat pe repede-înainte. Opoziţia pregăteşte terenul pentru o contestaţie la CCR 

VIDEO Ponta prezintă bugetul în Parlament, în absenţa lui Antonescu

DOCUMENT Ponta a prezentat noul plan de autostrăzi. Cum va arăta România în 2018

Ponta: Bugetul nu a fost niciodată atacat la CCR, în 23 de ani

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite