Buşoi a început bătălia pentru Primăria Capitalei: pune la dispoziţia pacienţilor bucureşteni consultanţă medicală gratuită. Care sunt drepturile pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PNL, Cristian Buşoi, candidat la Primăria Capitalei, a lansat o campanie de informare privind drepturile pacienţilor. Bucureştenii au la dispoziţie un număr de telefon la care pot suna dacă s-au simţit nedreptăţiţi atunci când au apelatla un serviciu de sănătate. Cele mai mari probleme ale pacienţilor sunt legate de cardul de sănătate şi de atenţia pe care trebuie să le-o acorde medicilor pentru a fi mai bine îngrijiţi.

„Lansez alături de tineri voluntari campania de informare privind drepturile pacienţilor. Pcientul trebuie să fie în centrul sistemului de sănătate. Multe dintre drepturile pacienţilor nu sunt respectate, iar pacienţii nu ştiu de foarte multe ori care le sunt drepturile. Am lansat uin call center, unde voluntarii vor răspunde la întrebări. Am lansat un website, unde se află foarte multe informaţii despre cardul de sănătate, drepturile asiguratului, vaccinuri, etc. Call centerul este disponibil pentru cetăţenii din Bucureşti. Vom avea câteva puncte cum este acest cort (n.r. în faţa Spitalului Regina Maria), unde se împart pliante şi are loc interacţiunea propriu-zisă cu cetăţenii. Sunt 14 colegi medici implicaţi în acest proiect, printre care trei foşti manageri de spital, medici de familie. Tinerii care răspund la telefon sunt voluntari. La fel şi specialiştii. Mi-am asumat cheltuiala pentru tipărirea pliantelor şi crearea websitelui“, a spus Buşoi.

Întrebat de ce nu a lansat acest proiect în timpul în care s-a aflat la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Buşoi a spus că timpul a fost scurt, iar priorităţile au fost aletele. „Am fost timp de opt luni în fruntea CNAS. M-am axat asupra cardului de sănătate. Este nevoie de un sprijin mai larg, de schimbarea legislaţiei“, a răspuns Buşoi.

Linia telefonului a fost deschisă înainte de lansarea campaniei, iar printre problemele pacienţilor cu care se confruntă sunt lipsa cardului de sănătate şi şpaga cerută de medici. „Multe persoane ne spun că nu li s-au dat cardul de sănătate, că doctorul le-a cerut bani pentru a presta serviciile medicale“, ne-a declarat Mihai Bratasin, voluntar.

Care sunt drepturile pacienţilor

- pacientul are dreptul la îngrijiri medicale continue până la vindecare sau până la ameliorarea stării de sănătate. Pacientul are dreptul la asistenţă medicală de urgenţă, la asistenţă stomatologică de urgenţă şi de servicii.

- pacientul are dreptul la servicii medicale în statele membre UE, SEE şi Elveţia, care îţi pot fi decontate în vaza documentului portabil S2.

- pacientul are dreptul să beneficieze de servicii de asistenţă medicală preventivă şi de promovare a sănătăţii, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor.

- pacientul are dreptul la toate informaţiile pe care le solicită în legătură cu tratementul medical. Furnizorul de servicii medicale trebuie să-ţi garanteze confidenţialitatea privind datele, în special în ceea ce priveşte diagnosticul şi tratamentul.

Obligaţiile pecientului

- prezentarea la controalele anuale la medicul de familie

- respectarea tratamentului şi indicaţiilor medicului curant

- achitarea contribuţiei datorită fondului de sănătate şi coplata/contribuţia personală, în condiţiile legii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite