Blaga: Ordonanţa Guvernului va permite românilor din diaspora să voteze pe listele suplimentare în orice secţie de votare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a afirmat, după discuţiile pe care le-a avut cu ministrul pentru Diaspora, Maria Ligor, că ordonanţa de urgenţă a Guvernului de modificare a legii electorale prevede că românii din diaspora vor putea vota pe liste suplimentare oriunde, nu doar la misiunile diplomatice, şi că se va realiza o listă cu secţii de vot ce vor putea fi amenajate în afara ambasadelor, consulatelor şi sediilor ICR.

Blaga a afirmat, în urma discuţiei cu ministrul pentru diaspora, Maria Ligor, că ordonanţa de urgenţă va intra în dezbatere publică în data de 15 august.  ”Ordonanţa de urgenţă va permite înregistrarea online a celor care doresc să voteze în diaspora”, a spus Blaga.

El a precizat că Ministerul de Externe va propune Autorităţii Electorale Permanente o listă cu secţii de votare, acolo unde la toate scrutinurile parlamentare, s-au prezentat români la urne.

De asemenea, o altă modificare faţă de legea iniţială este că pe listele suplimentare vor putea vota românii din afară oriunde vor fi amenajate secţii de votare, nu doar la misiunile diplomatice.

”Important este că nu se atinge esenţa legii deci, din acest punct de vedere, se respectă prevederile Comisiei de la Veneţia şi nu se transmit sarcini suplimentare administraţiei, iar astfel se respectă şi decizia Curţii Constituţionale”, a mai afirmat Vasile Blaga.

Copreşedintele PNL a menţionat că Ordonanţa de Urgenţă  va fi adoptată de Guvern cel mai probabil la începutul sesiunii parlamentare, pentru a fi transmisă Parlamentului, când îşi reia activitatea. 

Vasile Blaga a mai spus că ministrul Maria Ligor le-a transmis libralilor că la 1 august s-a triplat numărul de români care s-au înregistrat în Registrul electoral pentru alegerile parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite