Băsescu îi răspunde lui Iohannis: Nu am auzit prostie mai mare debitată de un şef de stat. Dacă aş fi fost preşedinte, Narîşkin nu ar fi ajuns la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a arătat deranjat de afirmaţia şefului statului, Klaus Iohannis, potrivit căreia România s-a aflat într-o oarecare izolare în ultimii ani pe plan extern.

„Domnul preşedinte Iohannis a simţit că România a fost izolată până la venirea lui la Cotroceni. N-am auzit prostie mai mare debitată de un şef de stat din Europa decât ceea ce a glăsuit domnul Iohannis de la tribuna Parlamentului legat de izolarea României şi i-aş aduce aminte că anul acesta, de când este preşedinte, valorifică capacitatea României de a negocia din anii trecuţi", a declarat Traian Băsescu, potrivit Mediafax.

În apărarea sa, şeful statului a vorbit despre funcţionalitatea scutului de la Deveselu. „Mi se pare că a fost un efort de politică externă româno-americană care arată că România nu era izolată sau necredibilă. Astăzi este în funcţiune acest site“, a adăugat Băsescu.

Fostul preşedinte a mai spus că România şi-a pierdut din influenţa în ceea ce priveşte Republica Moldova, arătându-se nemulţumit şi de faptul că România nu a intervenit atunci când Comisia Europeană a decis să negocieze cu Serbia. „Domnul Iohannis a dormit liniştit, iar Serbia începe negocierile de aderare fără să ţină cont de acordul cu România“, a spus liderul Mişcării Populare.

Totodată, Traian Băsescu a criticat şi faptul că România l-a primit pe Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat, la Bucureşti.  „Dacă aş fi fost preşedintele României, Narîşkin n-ar fi ajuns să vorbească de la tribuna de la care a vorbit şi Iohannis la implinirea unui an de mandat“, a mai spus Băsescu.

În discursul susţinut la un an de mandat, preşedintele Klaus Iohannis a spus că România s-a aflat „într-o oarecare izolare“ pe plan extern. Exponentul politicii externe este preşedintele României, iar în fruntea statului s-a aflat în ultimii zece ani Traian Băsescu.

„Vizitele externe pe care le-am făcut, precum şi primirea a unor şefi de stat şi de Guvern, au avut menirea de a reface legături strategice, de a ne apropia de state din regiune. Consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, întărirea parteneriatelor strategice cu state membre ale UE şi NATO, relaţia privilegiată cu R. Moldova şi susţinerea parcursului european au fost şi vor rămâne o constantă a politicii noastre externe. Din diverse motive, România s-a aflat într-o oarecare izolare în anii anteriori. România este o ţară respectată NATO şi UE, care este gata să-şi asume responsabilităţi“, a spus Klaus Iohannis de la tribuna Parlamentului.

Politica externă este un atribut exclusiv al preşedintelui României. Traian Băsescu a fost preşedintele ţării timp de zece ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite