Băsescu a plecat la Consiliul European: Premierul şi-a dat acordul telefonic pentru Cioloş. Nu e bine să conteşti, domnule Ponta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu participă astăzi la Consiliul European desfăşurat la Bruxelles. Şeful statului a anunţat, în emisiunea Evenimentul Zilei, că îl va propune, neoficial, pe Dacian Cioloş pentru încă un mandat de comisar pentru Agricultură. În acest sens, Băsescu spune că a obţinut acordul telefonic al premierului. Ponta are însă altă variantă.

„La ora asta, când preşedintele Comisiei este desemnat, România trebuia să aibă scrisoarea trimisă de guvern cu propunerea noastră. Nu-mi pot permite astăzi să nu spun un nume, pentru că pe portofoliul pe care îl vizăm noi mai sunt şi alte state. E un portofoliu greu. Eu i-am spus premierului la telefon, sper să nu conteste, pentru că nu e bine să conteşti. L-am întrebat: Domnule premier: rămâne pe varianta Cioloş? A zis da!“, a precizat Băsescu, în emisiunea „Evenimentul Zilei“, difuzată de B!TV.

Şeful statului a explicat ce riscă România dacă astăzi nu va face o propunere, fie ea şi neoficială.

„Odată cu numirea preşedintelui Comisiei, odată cu votul din Parlamentul European, se declanşează un puzzle formidabil, iar dacă stai în afară lui, rămâi la peluză şi iei un portofoliu pentru multilingvism. Eu am avut o înţelegere cu premierul, iar acum văd că spune altceva. El n-a ştiu legea, a crezut că face el numirea. La ora asta, când plec eu la Bruxelles, candidatul României trebuia de mult audiat în comisiile din parlamentul nostru. Jumătate din ţări a trimis deja propunerea scrisă către Juncker. Dacă m-aş potrivi la cum lucrează Ponta, azi m-aş duce să beau o cafea pe teresă. Preşedintele este obligat să apere interesul naţional, nu pot să stau după un om care nu respectă regulile“, a mai spus Băsescu.

Premierul Victor Ponta spunea ieri că preşedintele Traian Băsescu vrea să nominalizeze comisarul european, dar fără să aibă mandat din partea Guvernului .„În ceea ce priveşte nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona şi legii româneşti, Guvernul nominalizează un comisar. Domnul preşedinte vrea să îl nominalizeze el. Eu nu consider că... şi nu i-am dat acest mandat şi, de acum încolo, este foarte important pentru viitor. Aşa cum se întâmplă şi în Germania, cancelarul Merkel nominalizează comisarul, şi peste tot în Europa comisarul european este desemnat de către Guvern, eu nu am cum să accept ca preşedintele să uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de către Tăriceanu în 2007 şi de Emil Boc în 2009“, a spus Ponta.

Miza Consiliului: Reprezentantul pentru politică externă

Presedintele Basescu urmeaza sa participe, de la ora 17.00 (ora Romaniei), la Bruxelles, la Summitul Partidului Popular European. De la ora 19.00 (ora Romaniei), şeful statului va participa la reuniunea Consiliului European cu presedintele PE, Martin Schulz. Înainte de plecare, Traian băsescu a vorbit despre obiectivele summitului.

„Consiliul are trei obiective: cel mai important va fi Ucraina. Al doilea subiect va fi întâlnirea cu Jean Claude Junker, viitorul preşedinte al Comisiei Europene. În cursul zilelor trecute, preşedintele Van Romouy a făcut o tatonare a opţiunilor statelor membre pentru funcţia de Înalt Reprezenant al CE. Am dori ca Înalt Reprezentant pentru politică externă să fie un reprezenatn al statelor estice. Se va mai discuta astăzi, neoficial, şi despre protofoliile Comisiei Europene. Noi vrem să rămânem în continuare cu Agricultura. Dacă se realizează un tadem funcţional preşedinte-Guvern, am credinţa că putem obţine portofoluiul Agricilturii. Deşi este o ordine de zi aparent foarte scurtă, este extrem de complicată.Un obiectiv extrem de important al acestui Consiliu ar fi ca toţi să ne punem d eacord pe viitorul Reprezenant pentru politică Externă. Procesul privind numirea comisarilor se va întinde până în septembrie sau chiar octombrie“, a spus Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite