Băsescu: Koveşi este departe de a fi întruchiparea corectitudinii şi a cinstei. Îi place să fie starletă de televiziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi a fost numită în fruntea DNA de către Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul
Laura Codruţa Kovesi a fost numită în fruntea DNA de către Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că mulţi fac greşeala de a identifica DNA cu şefa innstituţiei, Laura Codruţa Kovesi, despre care spune că este departe de a fi „întruchiparea corectitudinii“. Băsescu mai arată că nu o acuză de plagiat pe şefa DNA, dar că o suspecteazăcă a obţinut verdictul de neplagiat.

„Imediat ce dai să vorbeşti de Laura Codruţa Koveşi, dacă n-o lauzi consistent, propagandaştii încazarmaţi te declară duşman al justiţiei, mai ales dacă îndrăzneşti să spui că doamna face abuzuri sau că lasă infractori de teapa lui Pescariu şi Florică în libertate şi cu banii furaţi în conturi sau că îşi alege ţintele selectiv sau că sacrifică viaţa unor oameni pentru propria-i glorie. În buna tradiţie a anilor '50, propagandiştii nu fac deosebirea dintre un om, vremelnic aflat în fruntea DNA, şi instituţia DNA care trebuie să funcţioneze corect şi eficient, democratic şi respectând drepturile fundamentale, instituţie pe care o susţin fără rezerve“, a scris Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Fostul preşedinte a mai spus că „propaganda“ identifică DNA cu Laura Codruţa Kovesi. „Haitei propagandei îi spun cert un lucru: Koveşi este departe de a fi întruchiparea corectitudinii şi a cinstei şi, în acest sens, am aflat destule în ultimele luni ale mandatului şi mai ales după ce am plecat de la Cotroceni. Dragi propagandişti ai anilor '50, dacă vreţi să faceţi ceva pentru DNA şi pentru ţară, apăraţi instituţia şi n-o legaţi definitiv de un om trecător. Mă întreb cum aţi mai putea apăra DNA punând semnul egal între Laura Codruţa Koveşi şi DNA dacă într-o zi o veţi vedea la televizor pe Laura Codruţa Koveşi cu cătuşe“, a mai spus Băsescu.

Ulterior postării pe Facebook, Băsescu a intrat prin telefon la România TV, unde a explicat la cine se referă când vorbeşte despre propagandă. „N-am avut niciun aranjament cu ei, fie că se numeau Tăpălagă, Bot, Ciocăzanu. Erau lingăi voluntari. Această hoardă de propagandişti, dacă spui ceva despe Kovesi... Tăpălagă, unul care m-a lins fără să-i cer. Voluntar a fost. Acum şi-a schimbat obiectul lingerii. Eu nu le-am cerut nici lui Tăpălagă, nici lui Ciocăzanu, nici lui Bot, nici lui Mircea Marian să mă susţină“, a declarat Băsescu la RTV.

Fostul preşedinte a susţinut din nou că şefa DNA nu trebuie confundată cu instituţia pe care o conduce, iar criticile la adresa acesteia sunt îndreptăţite. "Dacă tot îi place să fie starletă de televiziune, lăsaţi-o să fie şi criticată", a mai afirmat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a mai spus că o suspectează pe Kovesi că a obţinut verdictul de neplagiat prin încălcarea legii. „Pricepeţi de ce nu este bine să puneţi semnul egal între un om şi o instituţie? PS 1. România are o singură instituţie care se confundă cu omul ales: PREŞEDINTELE. 2. Eu nu o acuz pe Koveşi de plagiat, pentru că nu sunt calificat pentru o astfel de apreciere. Eu o suspectez doar că a obţinut verdictul de neplagiat prin manopere frauduloase specifice unora dintre aceia pe care domnia sa îi încătuşează“, a conchis Băsescu.Deputatul

Sebastian Ghiţă s-a autodenunţat la Parchetul General că a falsificat raportul de neplagiat al Laurei Codruţa Kovesi, care atunci era procurrul general al României. Autodenunţul lui Sebastian Ghiţă a avut o serie de reacţii virulente la adresa şefei DNA. Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că avea informaţii încă din 2014 despre un posibil plagiat în cazul tezei de doctorat al Laurei Codruţa Kövesi, plagiat care ar fi fost muşamalizat de Sebastian Ghiţă şi Mihnea Costoiu. Mai mult, fostul şef al statului susţine că, în 2016, actualul procuror-şef al DNA a ameninţat un demnitar că va fi arestat dacă se redeschide dosarul de plagiat.

„Recunosc, am aflat în 2014. Printre cei implicaţi sunt domnul Ghiţă, domnul Mihnea Costoiu, cu ştiinţa primului-ministru de la acea vreme, Victor Ponta. Eu eram singur şi ei toţi, nu m-ar fi crezut nimeni. Eu am aflat atunci că raportul cu privire la neplagiatul doamnei Kövesi a fost falsificat. Presiuni pentru falsificarea acelui raport a făcut generalul Coldea. Mihnea Costoiu e un om din celebra Academie a Ştiinţelor Securităţii Naţionale, dl. Ponta era într-un fel sau altul - pentru că şi dânsul avea un plagiat şi raportul favorabil pentru domnia să a fost realizat cam în aceeaşi manieră“, a declarat Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite