Traian Băsescu: După alegerile din Republica Moldova, voi cere cetăţenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi Nicolae Timofti FOTO Arhivă
Traian Băsescu şi Nicolae Timofti FOTO Arhivă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că după alegerile parlamentare din Republica Moldova va face o vizită de bun rămas la Chişinău şi va cere autorităţilor de aici cetăţenia, informează Mediafax.

„După alegerile din Republica Moldova, voi face o vizită, ocazie prin care îmi voi lua rămas bun, şi voi depune totodată cererea pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova, într-un gest simbolic”, a spus Traian Băsescu pentru postul de televiziune Moldova 1.

Un alt subiect abordat de Traian Băsescu a fost şi securitatea energetică a Europei în contextul în care Rusia a ameninţat că poate reduce livrarea de gaze către beneficiarii Gazprom.

„Din cele mai recente declarţii ale lui Vladimir Putin înţeleg că Rusia nu are ca obiectiv să reducă livrările de gaze. Pe de altă parte, eu dau dreptate Rusiei. Ea spune că are de încasat peste patru miliarde de euro de la Ucraina. Kievul spune că nu are aceşti bani. Ucraina trebuie să găsească resurse financiare, pe de o parte, şi o înţelegere, clară, pe de altă parte, cu Gazpromul, pentru plata eşalonată a datoriilor existente”, a mai spus şeful statului.

Traian Băsescu a precizat că dacă România ar fi într-o asemenea situaţie, să furnizeze gaze naturale unei ţări şi să nu i se plătească pentru exporturi, „ar închide robinetul”. „Aici vorbim despre relaţii comerciale care trebuie respectate”, a mai declarat preşedintele României.

Şeful statului a mai precizat că Federaţia Rusă a mai dobândit recent un teritoriu extrem de important în Marea Neagră.

„Dacă vă uitaţi pe hartă, veţi vedea că din punct de vedere securitate şi geostrategic această nouă cucerire a Federaţiei Ruse nu face nimic altceva decât să dea Federaţiei Ruse un control aproape total pe tot ce se întâmplă în Marea Neagră. Nu o spun cu ostilitate faţă de Federaţia Rusă, dar ca şef de stat care are responsabilităţi pentru securitatea ţării lui trebuie să o spun public”, a mai declarat Traian Băsescu.


Citeşte şi:

Băsescu, declaraţie după declaraţie pentru unirea cu Republica Moldova

Finalul de mandat al preşedintelui Traian Băsescu aduce o avalanşă de declaraţii în favoare unirii cu statul vecin. După ce sâmbătă, la Carei, şeful statului a declarat că trecerea Prutului în cel de al doilea război mondial a fost o decizie corectă, miercuri seară Băsescu a declarat pentru telespectatorii de peste Prut, la postul naţional de televiziune, că în sufletul său, îşi doreşte foarte mult Unirea.

Băsescu: Ponta era utilizat pentru a scăpa oameni, nu pentru a spiona. Era un ţânc

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, la Adevărul Live, despre scandalul Ponta- ofiţer acoperit. Şeful statului a spus că premierul nu a avut activităţi de spionaj în afara ţării, aşa cum s-a vehiculat, ci că Ponta a fost folosit în cadrul parchetului General.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite