Bancul lui Băsescu şi „îngerii” de la DNA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin anul 2008, în culisele emisiunii Naşul, preşedintele Traian Băsescu ne spunea pe un ton relaxat un banc care avea să facă o oarecare carieră şi pe internet. Bancul sună cam aşa: cică Băsescu, Obama şi Putin au întâlnire cu Dumnezeu şi fiecare dintre cei trei lideri are dreptul la câte o întrebare.

Obama Îl întreabă cand se va termina criza economică, iar Dumnezeu după un scurt răgaz de gândire îi răspunde: „Nu în mandatul tău!”.  Acelaşi răspuns „Nu în mandatul tău!” i-l dă Dumnezeu şi lui Putin care întrebase când va redeveni Rusia o mare putere. În fine, îi vine rândul şi lui Basescu: „Doamne, când se va termina cu corupţia din România?” Iar Cel de Sus, după o consultare îndelungată cu îngerii, îi răspunde: „Nu în mandatul Meu!”
 

Îmi amintesc perfect râsetul zgomotos şi şmecheresc al preşedintelui Romaniei, de la finalul bancului. Un râset care, deşi specific dumnealui, nu-i aparţinea! Se ghicea în privirea uşor tristă un soi de defetism al unui om trecut prin viaţă, care ştia că oricât ţi-ai dori nu poţi să stârpesti corupţia, mai ales în România unde este practicată de secole ca sport national. 

Şi totuşi, Presedintele care îşi va încheia în curând mandatul va rămâne în istorie, în primul rând pentru lupta anticorupţie, pentru că a creat cadrul ca justiţia română să lucreze profi şi independent. Timp de 10 ani am văzut cu cătuşe granguri din cei mai mari, oligarhi, moguli, miniştri, faraoni, baroni, primari, magistraţi corupti, mafioţi, pungaşi, găinari, samsari şi alte neamuri de borfaşi. De la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga, prieteni şi duşmani politici, inamici personali, dar şi apropiaţi, culminând cu fratele de sânge. 

Traian Băsescu şi-a păstrat impertubabil acelaşi discurs public: „Nimeni nu este mai presus de lege!” Chiar dacă a mai „scrâşnit” din dinţi, ca tot omul prins in lanţul slăbiciunilor, chiar dacă nu i-a plăcut întotdeauna ceea ce se întâmplă, Preşedintele nu şi-a pierdut cumpătul şi n-a cedat ispitei dictatoriale de a „subjuga” Justiţia. 

Probabil că atunci când ne spunea bancul cu pricina nici măcar Traian Băsescu nu se gândea la dimensiunile uriaşe pe care avea să le capete lupta anticorupţie. Fostul căpitan de navă a fost surprins el însuşi de tsunami-ul declanşat în special de DNA. O instituţie cu rezultate excepţionale care şi-a câstigat fără îndoială un prestigiu internaţional. Cred că nu par ridicol dacă aş propune DNA, ca idee, pentru Premiul Nobel pentru Pace, căci pace se cheamă atunci când lupţi pentru stoparea războiului cumplit al mafioţilor politici împotriva propriului popor. 

Nu idealizez! Mulţi vor spune că-i şi meritul SRI. Şi al americanilor. Foarte bine! Ce mă interesează este faptul că toţi aceşti „îngeri” mai lucrează pentru România s-au învrednicit să-i arate lui Dumnezeu că ar putea termina cu corupţia mai repede decât veşnic. Dacă nu în mandatul lui Traian, măcar în mandatul lui „Santa Klaus”! 

Am scris acest articol azi (joi, 11 decembrie) pentru că am văzut cu câtă neruşinare Guvernul Ponta vrea să taie din bugetul DNA. Tocmai instituţiei care aduce sute de milioane de euro la buget i se impune austeritate. Luaţi, aşadar, cât mai grabnic mâinile murdare de pe „îngerii” din Justiţie, dacă nu vreţi ca românii să strige din nou în stradă, ca pe 16 noiembrie: „DNA vine să vă ia!”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite