Aurescu va participa la reuniunea CAE de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Bogdan Aurescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu va participa, luni, la reuniunea CAE, de la Bruxelles, unde şefii diplomaţiilor europene vor discuta despre războiul din Ucraina. În contextul dat, ministrul român va prezenta rezultatele celei de-a doua ediţii a conferinţei pentru sprijinirea Republicii Moldova, dar şi ultimele decizii ale României privind sprijinirea Ucrainei şi facilitarea exporturilor de cereale din statul vecin.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de ministerul de Externe român, şefii portofoliilor de la externe ai Europei vor discuta în cadrul reuniunii despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relaţiile UE cu America Latină şi Caraibi şi diplomaţia digitală a UE. „La discuţia pe tema Ucraina va interveni şi ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, prin video-conferinţă, fiind prima discuţie cu oficialul ucrainean după decizia Consiliului European din 23-24 iunie de acordare a statutului de candidat la UE acestei ţări. De asemenea, miniştrii europeni vor aborda aspecte privind Consiliul de Asociere UE-Israel şi vor evalua evoluţiile recente din Republica Democratică Congo, Tunisia, precum şi perspectivele de dialog ale UE cu Liga Statelor Arabe”, a mai transmis ministerul. 

Potrivit sursei citate, ministrul român va „expune evaluarea părţii române cu privire la evoluţiile din teren şi la consecinţele la adresa securităţii regionale. De asemenea, va exprima sprijinul pentru menţinerea presiunii asupra Rusiei şi consolidarea regimului de sancţiuni la adresa acesteia, precum şi cu privire la sprijinirea Ucrainei de către UE, inclusiv prin alocarea unei noi tranşe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF)”. Partea română va prezenta şi măsurile cele mai recente adoptate „pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina, printre care deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, finalizarea lucrărilor la linia de cale ferată cu ecartament larg din portul Galaţi, precum şi acordul României pentru tranzitarea canalelor Chilia şi Bâstroe de către nave sub pavilion terţ încărcate cu cereale”. 

De asemenea, sursa citată a mai explicat că ministrul român sublinia în cadrul întrevederii cu ministrii de externe europeni „importanţa intensificării sprijinului UE pentru statele din Caucazul de Sud şi Asia Centrală, regiuni deosebit de vulnerabile la acţiunile Federaţiei Ruse. (...) În cadrul discuţiei privind relaţiile UE cu America Latină şi Caraibi (ALC), ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru consolidarea angajamentului UE cu această regiune şi va menţiona obiectivul României privind dinamizarea dialogului” cu America Latină şi Caraibi, mai arată sursa citată. 

Ministrul va prezenta şi rezultatele celei de-a doua ediţii a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, reuniune care a reuşit să strângă „asistenţă financiară în valoare de 615 milioane de euro, din care peste 432 milioane de euro granturi”.

În ceea ce priveşte diplomaţia digitală a UE, „ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru dezvoltarea şi promovarea modelului european în domeniu, bazat pe respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, statul de drept şi principiile democratice. Va evidenţia importanţa consolidării rezilienţei partenerilor din vecinătate, pentru combaterea ameninţărilor hibride şi a atacurilor cibernetice”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite