Analiză la cald: suspendarea preşedintelui şi sondajele. Cinci lucruri de reţinut

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii se pripesc confundând valoarea electorală şi comunicaţională a suspendării cu aspectele constituţionale. Suspendarea nu trebuie dusă până la capăt în trei zile, ca în iulie 2012. Ea va fi lăsată să fermenteze în următoarele două luni, prin realizarea diverşilor paşi tactici.

1. Suspendarea lui Traian Băsescu nu este despre Băsescu, ci despre Ponta

Anunţul lui Călin Popescu - Tăriceanu că ar dori suspendarea lui Traian Băsescu nu este o noutate. Intenţia a apărut în spaţiul public acum trei săptămâni, când Preşedintele Senatului chiar spunea că nu îşi doreşte să fie interimar la Cotroceni.

Ce s-a întâmplat între timp este fermentarea ideii în spaţiul public, coroborată, probabil, cu nişte analize a tendinţelor electorale. A contat şi episodul Traian Băsescu – Elena Udrea, candidata PMP, care a reaprins fitilul discuţiilor despre susţinerile politice ale Preşedintelui.

Victor Ponta este, în cheia unei analize raţionale, cel mai câştigat, nu pentru că PSD are nevoie să scurteze durata mandatului lui Traian Băsescu cu câteva săptămâni, ci pentru că tema cu cel mai mare succes electoral a momentului este conflictul cu Preşedintele, iar suspendarea acestuia reprezintă maximumul activării comunicaţionale pe această axă de conflict.

Unii se pripesc confundând valoarea electorală şi comunicaţională a suspendării cu aspectele constituţionale. Suspendarea nu trebuie dusă până la capăt în trei zile, ca în iulie 2012.

Ea va fi lăsată să fermenteze în următoarele două luni, prin realizarea diverşilor paşi tactici. Este puţin probabil că se va ajunge la final, la un vot de suspendare în Parlament. Dar, cu puţin peste două luni până la turul al doilea, nici nu contează.

2. Coaliţia care susţine PSD e mai abilă să genereze teme publice decât coaliţia care i se opune

Suspendarea este tema care va scoate oxigenul mediatic din moţiunea de cenzură a Opoziţiei şi din suita de acţiuni care privesc tema justiţiei şi administraţiei. Dacă puterea va ţine acest ritm şi în campania electorală, Opoziţia va fi silită să fie reactivă.

După săptămâni în care a fost în defensivă din pricina veştilor din economie şi a OUG privind migraţia primarilor, PSD şi sateliţii săi vor să ridice miza şi să folosească mecanismele constituţionale şi instituţionale cu această "balenă electorală": suspendarea Preşedintelui.

3. Opoziţia=Iohannis, restul se bălăcesc în piscina pentru copii

Sondajul INSCOP Research arată foarte clar că doar Klaus Iohannis se bate, cu şanse, în turul al doilea cu Victor Ponta. Elena Udrea, Monica Macovei şi orice alt candidat se vor lupta cu fostele lor performanţe în încercarea de a le îmbunătăţi sau se vor lupta cu obiectivul de a-şi transforma semnăturile în voturi. Polarizarea scenei politice între stânga şi dreapta va face victime colaterale în rândul celor care se doresc partid - balama.

4. Miza reală este managementul aşteptărilor

Cu o diferenţă de doar 4% între a câştiga şi a pierde alegerile, miza ţine de care candidat va reuşi să ridice aşteptări pe care le poate atinge. Orice supralicitare în campanie, orice poziţionare faţă de turul întâi care va fi foarte departe de adevăr va avea impact în turul al doilea. Miza devine nu cine este cel mai bun candidat, ci care candidat poate gestiona cel mai corect aşteptările în ceea ce-l priveşte. Altfel spus, cine intră în turul al doilea ca un câştigător, confirmându-şi poziţionarea.

5.  Balenele electorale şi dinamica valurilor

Aşa cum spuneam, suspendarea Preşedintelui este o balenă electorală, care poate genera o dinamică a valurilor neaşteptată chiar şi pentru cei care o aduc în prim-plan. Cu un tablou al primului tur atât de predictibil, ajungi să te întrebi de unde nevoia să creezi valuri, în loc să-ţi pregăteşti armele pentru turul al doilea, construind coaliţia câştigătoare.

Turul al doilea al prezidenţialelor este coşmarului social-democraţilor, care, pentru orice eventualitate, propun un punct de inflexiune al alegerilor cu mult înainte de 2 noiembrie.

Este despre ofensivă, teren de joc şi despre o evoluţie care să-i recompenseze pe cei curajoşi, care preferă jocul la limită. O strategie gen Băsescu, veţi spune, fără a greşi, dar propusă de această dată de cei care sunt favoriţi. O campanie anti-plictiseală, până la urmă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite