ANALIZĂ | Mizele anunţului timpuriu privind candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea vrea să fie din nou primar al Capitalei. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Gabriela Firea vrea să fie din nou primar al Capitalei. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

PSD, în frunte cu Gabriela Firea, este primul partid care arată că începe pregătirea localelor din 2024, organizaţia Bucureşti având drept scop câştigarea majorităţii primăriilor din Capitală.

Gabriela Firea a anunţat din prima zi a anului 2022 că vrea să candideze la Primăria Capitalei la următoarele locale, adică peste doi ani şi jumătate, un anunţ neaşteptat dat fiind timpul îndelungat până la alegeri. PSD intenţionează să recupereze cât mai multe primării, estimările social-democraţilor fiind că ar avea şanse considerabile să menţină actualele primării (Sector 3, Sector 4), dar să recâştige şi Capitala, Sectoarele 1 şi 2, potrivit informaţiilor „Adevărul”. 

Deşi sunt premature discuţiile despre cine va fi candidatul PSD pentru Sectorul 5 în 2024, surse social-democrate susţin că o variantă luată în calcul este susţinerea lui Cristian Popescu Piedone, printr-un parteneriat între PSD şi PPU-SL, formaţiune controlată de Dan Voiculescu, sub sigla căruia a candidat actualul edil de la Sectorul 5. Sectorul 6 e primăria unde dreapta are cel mai bine poziţionat primar, adică pe Ciprian Ciucu, edil care nu se confruntă cu probleme.

Ce spun specialiştii despre gestul lui Firea

„Adevărul” a vorbit cu mai mulţi specialişti pentru a traduce gestul Gabrielei Firea, apărut cu mult timp înainte de orice discuţii despre anul 2024. Sociologul Alfred Bulai subliniază că Gabriela Firea a vrut să dea un semnal în partidul său, atât în ceea ce priveşte pretenţia pentru funcţia de primar, pentru a nu exista posibili contracandidaţi, dar şi să arate că nu e interesată de competiţia pentru prezidenţiale. „A vrut să îşi definească probabil această opţiune în interiorul partidului, să sugereze că vrea la primărie şi că nu vrea la preşedinţie. Ca să preîntâmpine autopoziţionări pentru această candidatură ale altor membri, pentru că, evident, are o şansă în plus faţă de toată lumea din partid, în acest moment. Dar şi ca să liniştească apele pe zona de candidatură la prezidenţiale”, a precizat, pentru „Adevărul”, sociolgul.

La rândul său, politologul George Jiglău susţine că prim-vicepreşedintele PSD a încercat să aibă o poziţionare prin care să arate că are un cuvânt greu de spus în politică. „Politic vorbind, probabil că se simte mai puţin importantă acum decât atunci când era primar general al Capitalei. Probabil că de asta a făcut acest anunţ, să se poziţioneze încă de pe acum în cadrul partidului. Doamna Firea nu a pierdut chiar rău alegerile trecute, astfel că, dacă sunt câţiva alegători care au votat cu Nicuşor Dan şi care sunt suficient de dezamăgiţi încât să nu îl mai voteze, probabil că Firea are o şansă rezonabilă. Mă îndoiesc că din cadrul PSD va fi altcineva care să îşi dorească la fel de tare poziţia respectivă”, a punctat George Jiglău.

Situaţia complicată a lui Nicuşor Dan, care, în prezent, nu are o relaţie bună nici cu USR, nici cu PNL, liberalii fiind nemulţumiţi de colaborare, ar putea duce la o aglomerare de candidaţi pe partea dreaptă. Adică, pe lângă Nicuşor Dan, să propună candidaţi atât liberalii, cât şi cei din USR.

Sociologul Alfred Bulai consideră că situaţia va fi complicată atât pentru Nicuşor Dan, dar şi pentru formaţiunile dreptei, în contextul noii reaşezări politice. „Nicuşor Dan este al nimănui. Este renegat şi de PNL, şi de USR, este istorie. Vom vedea ce se întâmplă în câţiva ani, dar fiecare partid va avea candidatul propriu”, a punctat Bulai.

Pe de altă parte, George Jiglău punctează că este neclar modul cum va decurge relaţia lui Nicuşor Dan cu forţele care l-au susţinut în Consiliul General, cu toate că în prezent e mai probabilă o colaborare cu PNL, cu toate că şi liberalii sunt „într-o perioadă tulbure”. „E prematur să spunem cum va funcţiona relaţia PNL nu numai cu USR, ci şi cu celelalte partide. Nu exclud absolut deloc ca până în 2024 PNL şi USR să fie în aceeaşi tabără, fie la putere, fie în opoziţie”, a completat politologul.

PNL şi USR, forţate să mute politic

Schimbarea macazului de către PNL în toamna trecută, prin înţelegerea cu PSD la nivel central, a dus la resetarea jocului politic în Bucureşti. PNL este obligat să-şi construiască o strategie pentru 2024, mai ales că la nivelul Capitalei este partidul clasat pe locul al treilea, după PSD şi USR. Liberalii vor să evite scenariul din 2016, când organizaţia Bucureşti a avut un rezultat dezastruos. Şi USR va încerca să-şi consolideze organizaţiile pentru a fi în continuare principalul adversar al PSD la nivelul Capitalei. Misiunea de a rămâne la conducerea actualelor primării este una dificilă, mai ales la nivelul Sectorului 1, acolo unde Clotilde Armand a fost într-un conflict continuu nu doar cu PSD, ci şi cu PNL, iar o parte a populaţiei a fost ostilizată prin criza gunoaielor de anul trecut.

Citeşte şi:

Firea anunţă că va candida pentru un nou mandat de primar: „Menirea mea este aceea de a rezolva lucruri de sistem din Capitală”

Risipa banului public, în cifre: Ce sumă „înghite“ echipa de handbal CSM Bucureşti în fiecare an

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite