Ana Birchall, despre Raportul MCV: E bun, dar unele recomandări nu reflectă progresele României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrulul delegat pentru Afaceri Europene din Guvernul Grindeanu, Ana Birchall, spune că ultimul raport MCV nu reflectă toate progresele României, Guvernul continuând să lucreze cu Comisia Europeană pentru a limita caracterul general al unora dintre recomandări.

„Dorim să salutăm raportul Comisiei privind MCV publicat azi, raport ce are o importanţă fundamentală pentru ţara noastră. Se împlinesc zece ani de la instituirea acestui Mecanism, iar documentul publicat azi prezintă o evaluare a întregii perioade şi, mai mult decât atât, recunoaşte performanţele substanţiale înregistrate de România în domeniile afetente MCV în toată această perioadă de zece ani. Este al patrulea raport pozitiv consecutiv prin care se califică progresele României ca fiind majore, demonstrând şi certificând astfel menţinerea parcursului sustenabil în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor acestui Mecanismi”, a spus ministrul Ana Birchall, care menţionează că obiectivul Executivului este încheierea acestui mecanism de cooperare şi monitorizare al Uniunii Europene. 

„Însă, elementul cheie al raportului constă în aceea că dincolo de aprecierile pozitive, Comisia indică o perspectivă clară de finalizare a acestui Mecanism prin intermediul continuării şi consolidării accelerate a reformelor, formulând în acest sens 12 recomandări. Se introduce conceptul de finalizare a fiecărei condiţionalităţi în parte prin îndeplinirea celor 12 recomandări. Închiderea tuturor condiţionalităţilor va duce la finalizarea acestui mecanism”, a subliniat Birchall.

De asemenea, Ana Birchall a spus că Guvernul va continua să lucreze cu Comisia Europeană pentru a limita caracterul general al unora dintre recomandări. „Salutăm recunoaşterea progreselor majore ale României privind mai multe aspecte legate de MCV şi vă asigurăm că noi vom continua să lucrăm cu CE pentru a limita caracterul general al unora dintre astfel de recomandări care nu reflectă întocmai progresele României aşa cum au fost ele certificate de rapoartele pozitive anterioare cât şi de prezentul raport (...) Contând în permanenţă pe sprijinul Comisiei în atingerea obiectivului de finalizare a MCV vom continua să pledăm ca raportarea să se facă pe baza obiectivelor iniţiale ale MCV stabilite prin decizia Comisie din decembrie 2006“, a mai spus reprezentantul Guvernului.

Birchall a declarat că trebuie stabilit un calendar în ceea ce priveşte rezolvarea a unei părţi din punctele referitoare la probleme ale României identificate în ultimul raport MCV. „Considerăm că astfel de înţelegeri trebuie să stabilească un calendar cu obiective clare şi un calendar predictibil cu astfel de obiective“, a spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Tăriceanu nu mai vrea MCV

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut un mesaj asemănător, în sensul că este cerută încheierea colaborării.„Voi propune ca România să transmită un punct de vedere Comisiei că nu mai vrem să colaborăm în cadrul MCV. Să se ia notă în cadrul Comisiei Europene. A devenit un mecanism politic, prin care România este tratată ca o ţară de mâna a doua“, a declarat Tăriceanu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite