Ana Birchall, după CAG: Pentru România, cheia negocierilor privind Brexit o reprezintă protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministru delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a participat, luni, la reuniunea Consiliul Afaceri Generale în format UE 27 care a avut loc la Bruxelles. Punctul principal al dezbaterilor a fost reprezentat de adoptarea proiectului pentru deschiderea negocierilor privind Brexit. Demnitarul român a sublinat faptul că în contextul Brexitului, aspectul cel mai important pentru România este protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie.

Într-un comunicat de presă remis de Ministerul Afacerilor Externe se arată că principalul punct de dezbatere din cadrul reuninii de luni de la Bruxelles, la care a participat ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a fost reprezentat de adoptarea proiectului de decizie a Consiliul de autorizare a deschiderii negocierilor pentru un acord cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord prin care să se stabilească condiţiile de retragere din Uniunea Europeană. Pe primul lor în negocierile derulate de ţara noastră în contexul Brexitului se află cetăţenii români şi protejarea drepturilor acestora în Marea Britanie, se arată în documentul publicat de MAE.

„Principalul punct de dezbatere în cadrul reuniunii a vizat adoptarea proiectului de decizie a Consiliului de autorizare a deschiderii negocierilor pentru un acord cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord care stabileşte condiţiile de retragere din Uniunea Europeană. În acest context, miniştrii pentru afaceri europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii pe marginea directivelor de negociere şi a priorităţilor urmărite de statele membre UE în cadrul acordului de retragere a Marii Britanii din Uniune”, se arată în comunicatul MAE.

Cooperare pentru prevenirea discriminării muncitorilor români din Marea Britanie

Ministrul delegat a sublinat şi continuitatea de care va da dovadă România în ceea ce priveşte cooperarea cu partea britanică în scopul prevenirii şi combaterii oricăror forme de descriminare sau abuz asupra lucrătorilor români din Regatul Unit.

„România va susţine continuarea cooperării cu partea britanică în scopul prevenirii şi combaterii oricăror forme de discriminare sau abuz asupra lucrătorilor români din Regat. Pentru România, cheia negocierilor privind Brexit o reprezintă protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie”, a declarat Ana Birchall în cadrul reuninii de la Bruxelles.

Drepturi sociale

Ana Birchall a prezentat şi poziţia României în ceea ce privesc drepturile sociale de care beneficiază cetăţenii europeni în Marea Britanie, drepturi care nu ar trebuie să fie afectate de Brexit.

„România acordă o atenţie deosebită problematicii referitoare la drepturile sociale, drepturile de pensie, având obiectivul de a se asigura că cetăţenii europeni, inclusiv români, care beneficiază de aceste drepturi la momentul ieşirii Marii Britanii din UE, chiar şi pentru cei care nu au ajuns la vârsta de pensionare, vor continua să aibă acces la aceste beneficii şi după retragerea UK”, reiese din comunicatul celor de la MAE.

Obligaţii financiare

Ministrul delegat Ana Birchall s-a referit şi la necesitatea ca Marea Britanie să îşi respecte obligaţiile financiare faţă de Uniunea Europeană, precizând că „toate aspectele referitoare la buget trebuie negociate într-o abordare integrată, în cadrul unui aranjament financiar unic, în conformitate cu articolul 10 al liniilor directoare adoptate de Consiliul European”.

Negocierile care urmează să se deruleze trebuie făcute sub o voce unitară, inclusivă şi coerentă, astfel încât procesul să fie unul cât mai transparent şi pentru a nu se crea confuzie privind unitatea europeană, a declarat ministrul Birchall.

„Este necesar să evităm situaţia de a comunica pe mai multe voci, pentru că aceasta ar slăbi mesajul european şi ar crea confuzie cu privire la unitatea noastră”, a ţinut să sublinieze ministrul delegat Ana Birchall.

Menţinerea unei relaţii apropiate cu Marea Britanie 

Nu în ultimul rând, la reuniuniea de la Bruxelles, ministrul pentru afaceri europene şi-a arătat susţinerea pentru abordarea Comisiei Europene privind menţinerea unei relaţii apropiate cu Marea Britanie şi după părăsirea blocului comunitar european.

„Susţinem abordarea Comisiei Europene cu privire la menţinerea unei relaţii apropiate în viitor cu Marea Britanie, mai ales în ceea ce priveşte dimensiunea judiciară şi de afaceri interne şi cea de securitate şi apărare”, a adăugat oficialul român în intervenţia sa la reuniune.

Pe parcursul reuniunii, România a mai susţinut respectarea principiilor de bază convenite la nivelul UE, în special privind începerea negocierilor referitoare la cadrul viitor al relaţiilor dintre UE şi Marea Britanie numai după realizarea unor „progrese substanţiale” cu privire la acordul de ieşire, inclusiv sub aspectul respectării de către Marea Britanie a tuturor angajamentelor financiare încheiate în calitate de stat membru.

Cu ocazia reuniunii, ministrul delegat Ana Birchall a avut o convorbire cu omologul din noul guvern de la Paris, Marielle de Sarnez. În cadrul discuţiei, ministrul român a adresat felicitări pentru rezultatele recentelor alegeri din Franţa şi a exprimat încrederea în consolidarea cooperării bilaterale pe teme ale agendei europene, în special în ceea ce priveşte buna pregătire în vederea asumării Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului 2019.

În marja reuniunii CAG, ministrul delegat Ana Birchall va avea o întrevedere cu vice-ministrul pentru afaceri europene în cadrul MAE eston, Matti Maasikas, pentru discuţii pe marginea priorităţilor Preşedinţiei estone a Consiliului UE (semestrul II 2017) şi a subiectelor de interes comun în domeniul afacerilor europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite