Ambasadorul Rusiei la Bucureşti reacţionează la un articol semnat de Tismăneanu şi Marius Stan: Se dă cuvântul la orice bădăran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei în România FOTO Mediafax
Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei în România FOTO Mediafax

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malginov, a lansat un atac dur la adresa jurnaliştilor Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan, care au semnat un articol de presă în care îl critică pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru politica sa dictatorială.

„Nu este deloc necesar ca pe paginile publicaţiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran. Republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale. E foarte regretabil că asemenea text i-a stârnit interesul. Iar pentru mine portalul informaţional Contributors.ro şi ziarul România Liberă au încetat să existe ca surse de mass-media demne de respect. Îmi închipui ce ecouri le poate provoca reacţia mea destul de emoţională. Cu toate acestea, sunt convins că raţiunea şi moralitatea societăţii romăneşti în sfărşit vor prevala“, se arată într-un comunicat al lui Oleg Malginov, postat pe site-ul Ambasadei.


În acest context, Oleg Malginov povesteşte despre experienţa sa avută cu presa din România.  „Am primit cu surprindere şi dezamăgire articolul publicat în ziarul România Liberă din 26 martie cu titlul «Ispita fascistă a tovarăşului Putin» luat de pe Contributors.ro. În decursul a puţin mai mult de trei ani de lucru în România în calitate de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse am făcut cunoştinţa mai multor oameni foarte buni, educaţi, pricepuţi, care îşi cunosc în detaliu meseria, cei cu care deseori nu am căzut de acord, am polemizat, discutând despre probleme destul de complicate ale politicii europene şi mondiale. Cred că nu mă voi înşela dacă voi spune că în acest răstimp am reuşit să simt sufletul poporului român în care s-au păstrat şi sunt păzite cu grijă valorile ortodoxe şi devotamentul faţă de idealurile umaniste şi europene“, se mai arată în sursa citată.

În articolul de presă care l-a deranjat pe Oleg Malginov, jurnaliştii Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan îi creionează un portret negativ liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. „Putin este un dictator amoral căruia principiile dreptului internaţional nu-i spun absolut nimic. El dispreţuieşte statul de drept şi nu crede decât în forţă. Este anti-occidental şi anti-liberal în chip visceral. Cum scrie Alain Besançon în eseul tradus şi prefaţat de noi doi, Putin este urmaşul sovietismului, împărtăşeşte cu Lenin, Stalin, Hruşciov şi Brejnev oroarea de libertate, de ceea ce înseamnă autonomia individului. Se regăseşte în cultul disciplinei cazone, în imnurile şi marşurile imperialiste, în doctrinele rasiste care inspiră, în unele privinţe, proiectul eurasiatic. Nu are ce oferi poporului rus decât arme, agresiuni şi circ de tipul Olimpiadei de la Soci (adevărată potemkinadă). Avem de-a face cu un regim corupt  integral şi iremediabil, cu o metastază a abjecţiei şi a turpitudinii“, se arată în materialul de presă publicat în Contributors.ro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite