Alina Mungiu-Pippidi: Domnul Dragnea să-şi recheme mardeiaşii

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi este preşedintele SAR
Alina Mungiu-Pippidi este preşedintele SAR

Degeaba a aliniat domnul Dragnea cea mai curăţică garnitură după ultimul congres PSD, cum a dat puţin de greu, tot resursele umane tradiţionale au avut rampa. Anume, colonelul Dogaru şi ai săi rezervişti au umplut centrul Bucureştiului şi au ameninţat că dau jos guvernul Cioloş pentru că acesta a corectat pe cât a putut, în ultima clipă, legea generalului Oprea prin care militarii iarăşi aveau pensii speciale.

Curtea Constituţională a blocat şi ea pensiile speciale ale aleşilor locali, numai Avocatul Poporului ar mai rămâne să rezolve cu pensiile discriminatorii (în sens pozitiv) ale parlamentarilor, că doar CC a spus clar, e discriminare, deci toate pensiile speciale sunt anticonstituţionale, şi cea mai mică creează precedent. În fond dacă nu mai vrem să fie plătite pensiile din contribuţii, că mai aveam puţin şi acolo ajungeam cu atâtea excepţii şi măriri atunci să lichidăm contribuţiile complet, mărim impozitul general şi plătim de acolo. Greu de discutat însă cu Dogaru şi trupa, supravieţuitorii unor mineriade de ei instrumentate şi conduse, pe care fraierii de mineri şi-au lăsat numele, ei ştiu de bâtă şi atât.

La fel şi revoluţionarul stâlp al studiourilor televizate, Codrin Ştefănescu, al doilea care a ameninţat cu trântirea guvernului Cioloş deîndată ce a venit vorba de două tururi de scrutin pentru primari, făcând aluzie la o înţelegere care ar fi avut loc la investirea guvernului. E remarcabil că oricât se reformează PSD, tot aceşti stâlpi ai partidului şi gorilele lor rămân fruncea pe stradă şi pe la TV, ocupându-se cu galeria chiar atunci când cred că ocupă prim planul, cu tot ce presupune galeria, adică huiduieli, îmbrânceli şi zgomot de fond în general.

Iată că ne dădu Dumnezeu testul reformei PSD înainte de alegeri, cu PSD opunându-se la greu să avem alegeri reprezentative pentru primării.

PSD nu poate pretinde că aceste alegeri ar favoriza puterea, că nu există decât un guvern tehnocrat. Ar favoriza poate nişte oameni noi în politică, dar credeam că acesta e un deziderat comun, i-am auzit pe d-nul Dragnea şi mai ales pe d-nul Dâncu explicând de zor cum o să ajungem noi anul ăsta la consens pe subiectul unei noi clase politice.

Eu zic că am ajuns deja la consens şi sondajele, manifestanţii de la Colectiv şi peste o sută de ONG-uri, deci mai toată societatea civilă, vrea alegeri pentru primari în două tururi de scrutin, aşa cum era în programul cu care Dacian Cioloş s-a dus la Parlament când s-a întâmplat un accident şi s-a pierdut prima pagină.  Vedeţi acest program aici. Mai vrem şi consilii locale fără prag, ca să nu mai avem simpatice majorităţi de partid cumpărate cu câteva pahare pentru a ne ridica de trei ori pe an preţul apei. Şi, ca să fie clar din partea unui profesor de democraţie, nici constitutional, nici european nu călcăm vreo regulă îmbunătăţind reprezentativitatea şi accesul la reprezentarea locală, cine se face că nu pricepe e ori prost, ori securist. Pentru prima categorie s-a pronunţat deja şeful Curţii Constituţionale, nu numai acum, când numai nu a făcut un desen cum că se poate în orice formă, dar şi alegerile trecute prezidenţiale, când a spus că se poate ţine turul doi indiferent de ce decide Curtea Constituţională. E clar? Galerii minereşti de tot felul, nu vă mai ascundeţi după Constituţie şi Comisia de la Veneţia, că vi se vede umbra de la bâtă.

Nişte oameni de la PSD mi-au scris să se plângă că ei ar fi agreat la plecarea lui Victor Ponta în schimbul promisiunii că de legile electorale nu se mai atinge nimeni şi deci, pe scurt, ei sunt partea înşelată şi liberalii partea ipocrită în această afacere. La aceste observaţii răspund următoarele.

Numai voi ştiţi de ce aţi agreat la plecarea lui Victor Ponta, care nu era o prioritate pentru manifestanţi şi nu a fost înţeleasă de nimeni. Iar în rest nimeni, dar absolut nimeni nu avea dreptul în zilele manifestaţiilor de la Colectiv, când noi nu dormeam noaptea de teamă că plângerea noastră penală contra lui Gabi Oprea pe tema poliţistului mort şi a coloanelor oficiale excesive va fi folosită doar pentru şantajul unei noi majorităţi, nu pentru a-l înlătura pentru totdeauna, să facă vreo înţelegere contra celor din stradă şi a oamenilor din spatele României Curate, vreun million şi jumătate în acele zile, pentru care cele două tururi erau punctul unu pe agenda. O asemenea păcăleală şi trişare ordinară nu e posibilă pentru că, dacă vreodată ar ieşi la iveală, ar fi sfârşitul politic al celor care au făcut-o. Nu apăr pe nimeni de la administraţia prezidenţială, că oricum au arătat în zilele acelea, ca şi la formarea guvernului, că şi ei trebuie să se spele ca şi restul clasei politice, dar explic, clar, sper, de ce o asemenea înţelegere nu se poate respecta şi nici încheia, poate altfel decât prin demisia celor care recunosc că au făcut-o.

Ca atare, chiar şi cei mai sceptici oameni de bună intenţie e cazul să priceapă că trebuie să apărăm guvernul Cioloş de colonei pensionari şi revoluţionari cu patalama şi guvernul va sfârşi prin a face ceea ce vrea societatea civilă, dimpreună cu domnii Dragnea, Iohannis şi compania, chiar dacă va mai trebui să facem ceva plângeri penale sau concurenţă prin stradă la galerişti.

Puteţi comenta acest articol pe site-ul Romania Curata

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite