Aleşii se încurcă în propriul vot. Comisia Juridică trimite ordonanţa lui Dragnea în plen fără raport
0Plenul Senatului va decide astăzi dacă va adopta sau dacă va respinge Ordonanţa de Urgenţă 55, care a permis aleşilor locali ca pentru o perioadă de 45 de zile să treacă în rândurile altui partid. Deşi votul din Senat nu mai are, practic, nicio valoare, pentru că ordonanţa şi-a produs total efectele, senatorii se fac în continuare de râs.
Comisia juridică şi comisia de administraţie nu au reuşit să întomească un raport comun de admitere sau respingere a actului normative, aşa cum cere procedura legislativă. „Mai întâi, preşedintele Comisiei Juridice a propus un amendament de a schimba titlul din raport de admitere în raport de respingere. S-a supus la vot, iar amendamentul a fost respins“, a declarat Ioan Chelaru, membru al Comisiei Juridice, pentru „Adevărul“.
Astfel, membrii Comisiei Juridice şi Comisiei de Administraţie reunite s-au exprimat prin vot în privinţa raportului de admitere a celebrei OUG, cu ajutorul căreia coaliţia de guvernare a câştigat 500 de aleşi locali înainte de alegerile prezidenţiale.
Din cei 21 de senatori prezenţi, s-au înregistrat zece voturi „pentru“ raportul de admitere, care au aparţinut parlamentarilor Puterii, nouă voturi împotrivă, a aleşilor din PNL şi PDL, şi două abţineri, ale celor din UDMR.
Regulamentul Camerei Superioare prevede ca hotărârea asupra propunerilor să se ia cu votul majorităţii senatorilor prezenţi. În acest caz nu au fost întrunite suficiente voturi în favoarea raportului de admitere pentru că majoritatea era asigurată de 12 senatori, la diferenţă de numai două voturi pentru a recomanda plenului Senatului adoptarea OUG iniţiată de vicepremierul Liviu Dragnea.
„Vom merge în plenul Senatului şi vom vom spune că senatorii din cele două comisii nu au întrunit numărul necesar de voturi nici pentru admitere, nici pentru respingere. Nu este obligatoriu să facem o recomandare plenului. Plenul are decizia finală“, a mai spus Chelaru. OUG 55 a fost respinsă de Camera Deputaţilor după ce nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării, Senatul urmând a fi for decizional.
La începutul lui septembrie, Guvernul a adopta, în şedinţă extraordinară, ordonanţa de urgenţă care suspendă temporar legislaţia antitraseism, în pofida criticilor şi rezervelor exprimate nu doar de Opoziţie şi de societatea civilă, dar şi de ambasadele SUA, UE şi a Marii Britanii.
Proiectul promovat de Dragnea a fost susţinut , cu fermitate, şi de premierul Ponta Victor. „Trebuie să deblocăm activitatea consiliilor şi să facem dreptate primarilor, care nu sunt sclavi pe moşiile lui Blaga şi Iohannis“, a spus Ponta, în deschiderea şedinţei de Guvern. Ponta a corectat perioada de „mercato“ de zece zile, aşa cum era prevăzut în proiectul de Ordonanţă iniţial, şi a anunţat că aleşii locali vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru a se decide. În acest interval, potrivit unor surse social-democrate, PSD se aşteaptă să racoleze în jur de 100 de primari.