Alegeri prezidenţiale 2014. Victor Ponta: Federaţia Rusă, cel mai mare risc de securitate pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta. FOTO: AP
Victor Ponta. FOTO: AP

Victor Ponta, prim-ministru al României şi candidatul alianţei electorale PSD-UNPR-PC la alegerile prezidenţiale, a declarat duminică seară la Antena 3 că preşedintele Vladimir Putin şi Federaţia Rusă reprezintă, în acest moment, pentru regiunea noastră şi România cel mai mare risc de securitate de după 1989.

Afirmaţiile făcute de Victor Ponta au venit în contextul discutării situaţiei geopolitice a Europei şi a Republicii Moldovei.

„Cred că Vladimir Putin şi Federaţia Rusă, nu vorbim de persoane, vorbim de state, reprezintă, în acest moment, pentru regiunea noastră şi pentru România, cel mai mare risc de securitate de după 1989. Cred că interesele noastre legitime privind, în primul rând, Republica Moldova care trebuie să meargă pe drumul integrării europene, se ciocnesc clar, pentru că noi sprijinim Moldova să meargă în Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă vrea să o oprească. E valabil pentru Ucraina, e valabil pentru Georgia”, a declarat liderul social-democrat la Antena 3.

„Federaţia Rusă, condusă de domnul Putin, este cel mai mare risc pentru securitate şi pentru alegerile strategice ale ţărilor vecine, care pentru noi sunt cele mai importante: Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia” a adăugat candidatul alianţei electorale PSD-UNPR-PC pentru alegerile prezidenţiale.

Liderul de la Palatul Victoria a subliniat că principala armă de negociere a Federaţiei Ruse este reprezentată de energie. Astfel, pentru a evita o posibilă dependenţă de marele vecin de la est, e recomandat ca România să fie independentă energetic.

„Eu am spus şi în întâlnirile internaţionale, o spun şi aci în ţară: principala armă a Federaţiei Ruse şi domnului Putin nu sunt avioanele sau tancurile sau fregatele, ci principala armă o reprezintă energia, motiv pentru care România, dacă vrea să fie puternică, şi este puternică, trebuie să devină independentă energetic”, a adăugat Victor Ponta.

Întrebat ce părere are despre unul din colaboratorii lui Vladimir Putin, Viktor Orban, Ponta a subliniat că nu e „un admirator” al liderului de la Budapesta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite