Băsescu: Sunt convins că nu au fost paparazzi cei care le-au filat pe doamnele Udrea şi Bica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României, Traian Băsescu, a vorbit vineri seară, la postul de televiziunea Realitatea TV, despre campania electorală, suspiciunile legate de activitatea serviciilor de informaţii, modul în care va vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014 şi ce intenţionează să facă după plecarea de la Cotroceni.

Despre o posibilă candidatură la altă funcţie

Nu mai candidez la nimic în următoarea perioada, nici măcar la Parlament. Visul meu este, dacă partidele nu se reformează (….) să lucrez la acest partid, PMP, să fie o alternativă.

Despre Legea partidelor politice

Nu aveam cum să o modific (legea partidelor).

Despre serviciile de informaţii

Legea nouă pentru serviciile de informaţii stă în parlament din 2006. Ar trebui revizuită acum.

Am senzaţia (că serviciile de informaţii) au nişte percepte greşite. Cât de secret să fie un serviciu secret. Atât de secret încât să nu fie dezvăluite operaţiunile. Secretul are o limită. Serviciile trebuie să aibă grijă să-şi relaxeze comunicarea.

Am discutat cu şefii celor două servicii. Şi tema EADS şi tema urmăririi procurorului Bica, a doamnei Elena Udrea şi a domnei…Topoliceanu.

Suntem de acord amândoi (n.r. - Băsescu şi moderatorul Rareş Bogdan) că nu este vorba de paparazzi. Clar nu au fost paparazzi.

De ce facturile doamnei Bica au fost luate în februarie, iar ale doamnei Udrea în septembrie. Am întrebat: „Dacă nu este filaj românesc îmi spuneţi în câteva zile al cui este?“ (n.r. întrebare adresată şefilor de servicii).

Sunt convins că nu au fost paparazzi.

Este evident că doamna Bica a fost supravegheată. Pentru dânsa au fost luate facturile din luna februarie. Facturile doamnei Udrea sunt din septembrie (n.r. – datate). Doamna Udrea a devenit de interes după ce şi-a depus candidatura în 22 septembrie.

Despre protecţia legală a şefei DIICOT Alina Bica

Protecţia domniei sale o asigura Serviciul de Protecţie şi Pază. În rest, e ilegal. Dacă e fără mandat e ilegal.

Despre întâlnirea cu şefii de servicii de informaţii din 10 septembrie

La întâlnirea din 10 septembrie a fost şi Meleşcanu, desigur. Au fost George Maior, generalul Predoiu de la SIE şi generalul Coldea de la SRI. În acel timp, Meleşcanu strângea şi semnături pentru candidatură la alegeri (n.r - alegerile prezidenţiale).

La întâlnirea din 10 septembrie a fost şi Meleşcanu, desigur. Au fost George Maior, generalul Predoiu de la SIE şi generalul Coldea de la SRI.

Despre controlul parlamentar al serviciilor

Nu există an în care cele două servicii naţionale să nu-şi fi depus rapoartele. Anul acesta au fost aprobate inclusiv rapoartele din anul 2013. Eu cred că le-au făcut publice (…) Am rugămintea, dacă nu le găsiţi pe site, să contactaţi purtătorul de cuvânt al SRI.

Eu am spus public. Suspectez o implicare a serviciilor. Aştept un răspuns: cine a dispus urmărirea procuroarei DIICOT, Alina Bica.

Nu pot să cred că noi care vrem să asigurăm securitatea cibernetică a Ucrainei, nu ştim care este PC-ul din România care a făcut acel site. 

Dezbaterile despre serviciile secrete sunt o preocupare a societăţii tocmai din faptul că sunt deţinătorii unor informaţii destul de sensibile. Din acest motiv, sunt un motiv de dezbatere.

Patriotismul este să înţelegem şi spăfim prietenii serviciilor. Nu să fim înspăimântaţi de servicii. Am fost înspăimântaţi de fosta Securitate (…) Eu recunosc că am avut o încredere totală în neimplicarea serviciilor în ultimii 10 ani, dar faptul că a apărut cazul Meleşcanu în tandem cu premierul. Acum, supravegherea la Paris.

Dacă ar fi de acord cu o suspendare a viitorului preşedinte

Nu vreau să mai fie vreo suspendare a preşedintelui. (…) Cu excepţia situaţiei în care se justifică legal. Dacă este acuzat de înaltă trădare. Dar, în mod normal, este vorba de crimă politică, să faci acest lucru (n.r. – suspendarea). La mine, în 2007, a fost un turnător cel care a citit suspendarea. În 2012,  au fost doi mameluci. 

Recomandarea pe care i-o face Elenei Udrea

Recomandarea mea este să nu negocieze, dacă vrea să rămână un politician vertical. Dar, poate să se manifeste public pentru o opţiune. Nu ştiu ce va face doamna Udrea şi nu-i pot impune un anume comportament.

Despre candidatul pe care Traian Băsescu îl va vota în turul 2

Pot spune că o să-i votez pe amândoi? Am o rugăminte. Lăsaţi-mă să avem această discuţie după turul 1. Deocamdată candidatul meu este Elena Udrea. Discutăm după turul 1.

De ce i-a luat apărarea Eleni Udrea în cazul Dorin Cocoş

Obiectivul meu a fost să vin o dată în plus argumente în plus pentru Elena Udrea.

Nimeni nu spune că numai Cocoş a luat 9 milioane de dolari. Ceea ce ştiu este că cea mai parte a celor 9 milioane de dolari sunt blocaţi de stat într-un cont din Elveţia.

Este clar că Dorin Cocoş a fost implicat într-o afacere ilegală. Eu nu l-am apărat pe Dorin Cocoş, am apărat-o pe Elena Udrea deoarece am înţeles ce s-a petrecut în declaraţia de avere.

Despre supravegherea adversarilor politici

N-am cerut în zece ani ca cineva să fie supravegheat. Nici pe cel mai mare duşman. Nu este permis aşa ceva şi e ilegal.

Despre Microsoft şi EADS

După ce SRI-ul transmite cazul la Parchet, informarea preşedintelui încetează. Se intră în altă parte a legii.

O parte din sesizările care ţin de Microsoft se întâlnesc şi în cazul EADS.

Despre viitorul politic

Ce înţelegere să fac. Eu vă spun căfără nicio ezitare. Din spectrul politic de acum, aş fi cel mai bun premier. Însă, nu aş accepta niciodată o astfel de combinaţie. Eu în politică îmi asum un singur obiectiv. Dacă aţi urmărit declaraţiile mele am spus că trebuie o reformare a clasei politice. Partidele trebuiau să facă asta.

Mi se pare o oportunitate să creşti un partid care nu a fost parte la compromisurile din ultimii 25 de ani. Primul lucru, să scoată balastul pe care îl are.

Al doilea lucru, trebuie înfiinţat un departament de resurse umane.

Despre Legea amnistiei şi graţierile la final de mandat

Cu numai câteva cuvinte pot schimba munca depusă de foarte mult timp a procurorilor, poliţiştilor etc. (…)  Politicul poate pune capăt procesului de consolidare a justiţiei prin simple modificări de legi. Ex: modificări ale Codului Penal.

Eu am avut nişte criterii când am utilizat instituţia graţierii. Şi aceste criterii s-au axat exclusiv pe cazul bătrânilor şi al femeilor cu mulţi copii.

Despre retrocedări

O cauză a retrocedărilor a fost pentru că am văzut restitutio in integrum. E foarte greu la 50 de ani de la naţionalizare acest lucru. Practic, a fost o deformare a procesului de restituire.

Dacă stabileam: se dă 30% din valoarea actualizată a bunului care ţi-a fost naţionalizat, era, cred, o bună soluţie.

Despre implicarea instituţiilor religioase în campanie

Este evident că Biserica Ortodoxă s-a implicat în campanie pentru susţinerea lui Victor Ponta. Este cea mai puternică implicare directă pe care am văzut-o în ultimii 20 de ani. Lui Dragnea, am văzut i s-a cântat „Vrednic este!”. (...) Eu nu o critic, este greu să critici Biserica Ortodoxă, la cât este de populară.

Despre Victor Ponta şi Klaus Iohannis

Ponta va fi o calamitate şi vine cu întreagă şleahtă de corupţi care vor să conducă România (…) Ponta este cel mai mare rău care se poate face României.

Pe Iohannis greu o să-l uit când se plimba prin Bucureşti ca „premierul de la Grivco”, cu Antonescu şi cu Geoană de mână. Îmi vine să râd. Nu ştiu cum se gândea Iohannis că va fi premier fără să vorbească şi cu mine.

Despre cel mai urât atac politic din ultima vreme

Cel mai urât atac mi se pare cel legat de cele două case cerute la Snagov. Am cerut o locuinţă şi un birou. Nu am specificat. Am cerut doar să se aplice legea. Spun public. Nu cer niciuna din cele şapte case ale lui Ponta şi ale Dacianei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite