Alegeri prezidenţiale 2014. Ponta: Vă garantez că în 2015 şi 2016 avem banii necesari pentru indexarea pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, garantează că în următorii doi ani Guvernul are banii necesari pentru indexarea pensiilor, fără să fie nevoie de majorare de taxe.

„Faptul că domnul Iohannis este un copy paste de proastă factură după Traian Băsescu mi se pare că habar nu are despre ce vorbeşte. Ori este vorba de amatorism, ori se gândesc să ne întoarcem la 2010 când s-au tăiat pensii şi salarii. Dacă rămâne Guvernul actual ca majoritate vă garantez că în 2015 şi 2016 avem, fără a mări niciun fel de taxă, banii necesari pentru indexarea pensiilor. Garantez pentru premierul acestei majorităţi“, a spus Ponta, la RTV.

„Şi mie mi se pare că domnul Iohannis habar nu are despre ce vorbeşte. Dacă îl întrebi cât este PIB-ul României, cât este deficitul, cât îi este alocat fiecărui minister în parte, se pare că habar nu are", a adăugat liderul d ela Palatul Cotrocenu care a punctat că Iohannis îi are alături drept consilieri pe Vasile Blaga, Roberta Anastase şi Adrian Videanu, oameni responsabili de tăierile din 2010-2011.

Invitată în aceeaşi emisiune, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a vorbit despre măsurile sociale ale guvernului Ponta: „Ştim că nu toate măsurile au putut să mulţumească pe toată lumea, dar dacă avem creştere economică, am încercat să distribuim într-un mod echilibrat.”

Ministrul Muncii a precizat că ţinta acestor decizii sunt familiile cu probleme financiare, „ţinta” fiind copiii: „Nu se pune problema niciunei discriminări. Cei care primesc aceste beneficii sociale (alocaţie pentru susţinerea familiei) au nevoie de un sprijin mai mare”.

La rândul său, Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, i-a cerut premierului Victor Ponta să prezinte bugetul să explice cum va acoperi gaura de 15 miliarde de lei pentru 2015 dacă nu prin majorarea de taxe şi impozite.

”Împreună cu specialiştii noştri am făcut câteva calcule simple şi am luat în considerare ce se întâmplă cu finanţele ţării. Avem angajament ferm, noi, România, să reducem deficitul de la 2,2 la 1,4% din PIB. Această sumă reprezintă aproximativ 5,3 miliarde de lei la nivelul anului 2015. De asemenea, avem angajamentul reducerii CAS de la 1 ianuarie cu 5% puncte, care are un impact de aproximativ 4,8 miliarde de lei, la nivelul lui 2015. În plus, avem promisiunile electorale ale candidatului prim-ministru Victor Ponta, cu creşterea salariilor, cu creşterea pensiilor, creşterea indemnizaţiilor, toate împreună evaluate la aproximativ +/- 5 miliarde de lei. În cazul acesta, domnule prim-ministru, poftiţi vă rog în Parlament cu proiectul de buget ca să ne dăm seama şi noi, totuşi, de unde şi cum vreţi să gestionaţi bugetul ţării acoperind această sumă de 15 miliarde de lei”, a spus Iohannis.

Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal, avertiza săptămâna trecută că Executivul are nevoie să găsească pentru 2015 o sumă de 10 miliarde de lei pentru a acoperi scăderea CAS cu 5 puncte procentuale şi reducerea deficitului bugetar la 1,4%, iar dacă sunt adunate şi cheltuielile sociale - precum indexarea pensiilor - atunci suma ajunge la 15 miliarde de lei.

Citeşte şi:

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite