Alegeri prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis: În 2015, dorim o moţiune de cenzură. Trebuie să scăpăm de o guvernare ineficientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis, candidatul ACL pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă, a declarat, marţi seară, la Realitatea TV, că în anul 2015 România ar avea nevoie de o moţiune de cenzură, pentru „a scapă ţara de o guvernare ineficientă”.

Scandalul interceptarilor DNA

Este un lucru pe care îl apreciez, este o dovadă că justiţia este independentă. Cred că se întâmplă o curăţenie în politica românească. Vedem momentan cea mai urâtă faţa a politicii româneşti. Vedem un candidat la preşedinţie derutat, pe domnul Ponta. Nu există nicio posibilitatea pentru candidatul Ponta să se disocieze de scandalul PSD. Sper ca aceste anchete să meargă până la capat. România mea arata fara coruptie, fara politcieni care fac legi pentru ei. Pot face ca lucrurile sa mearga ceas.

Dacă iese domnul Ponta nu rămânem doar cu actualul TVA, dar sigur vom avea şi alte 30 de noi taxe şi impozite. Promisiunile electorale din partea PSD nu au acoperire în economia reală.

Parlamentarii ACL doresc să se facă lumină în actualul scandal. Din păcate, cei din PSD doresc să protejeze oamenii de justiţie. Ponta trebuie să îşi trimită partidul la vot şi să voteze pentru încuviinţare, pentru ca spune deseori ca justiţia primează. Vreau să văd PSD-ul în parlament pentru încuviinţarea urmăririi penale. Dacă vor face altfel, atunci este evident că în vorbă-i una, în faptă, alta. Dacă sunt adevărate aceste discuţii din stenograme, prin care se doreşte realizarea unor legi pentru ei, este inimaginabil pentru un stat democratic.

Legea amnistiei

PSD-ul a venit pe nepusă masă cu legea aministiei. Noi ne-am opus. Victor Ponta a dorit să treacă atunci repede acest act normativ. Am tot încercat să o punem din nou pe ordinea de zi, să o votăm împotrivă, însă ei vor altceva, să o treacă. 

„În 2015, dorim o moţiune de cenzură”

Preşedintele şi prim-ministrul nu sunt puşi în funcţii ca să se certe la televizor. Eu îmi doresc să am o coabitare cu cineva pentru a face România să funcţioneze. Trebuie să încetăm cu show-urile la tv. Ne dorim ca printr-o moţiune de cenzură, guvernarea PSD să fie schimbată, undeva în 2015. Este din păcate un executiv ineficient. Dacă ne uităm pe cifre, vedem că am intrat în recesiune tehnică. Aflam cu stupoare că au fost distruse 20.000 de locuri de muncă în trimestrul doi. Investiţiile sunt de asemenea tăiate.

Despre traseismul din ACL

Din 1500 de primari, cei mai mulţi au hotărât să rămână alături de ACL. Cu toate promisiunile, au spus „nu”, şi vreau să le mulţumesc pentru asta. Ceilalţi au fost oameni slabi, însă bine că s-au dus. Prezidenţialele sunt o luptă grea. Este bine că a existat o asemenea curăţenie. Dacă s-au hotărât să cedeze pentru puţin, şi să lase partidul lor, atunci e bine ca au plecat. Aceşti trădători vor fi scoşi din politică mai devreme sau mai târziu, deoarece PSD-ul nu îi va promova. 

„Acum avem parte de o economie de cumetrie”

De la Revoluţie încoace nimeni nu a dorit să facă o reformă profundă. Acum avem parte de un capitalism de cumetrie. Noi încă nu am făcut trecerea de la comunism la un capitalism european, vestic. Am făcut paşi mici, dar avem nevoie de schimbări profunde. În ultimii 25 de ani am funcţionat după o logică inversă. în anii de contracţie economică, am introdus taxe şi impozite. Avem nevoie de o relaxare fiscală dacă vrem să crească economia. O sufocăm altfel.

Este obligatoriu să scădem TVA-ul. Este mult prea mare pt. economia României. În perspectivă, cred că ar putea fi şi mai mic de 19%. Rămâne întrebarea de unde acoperim găurile din buget. Cea mai mare evaziune fiscală din Romania este pe TVA, circa 70% din total. Oamenii de afaceri riscă. O reducere a TVA-ului va albi economia. Aceasta este cea mai importantă sursă pentru buget. Peste 28 % din PIB se află în economia subterană. O reducere a TVA-ului de 2% acoperă deja ceea ce colectăm acum în plus cu TVA-ul de 24%. Toate aceste lucruri sună incredibil, însă nu a existat dorinţă politică. Pe de altă parte, scăderea evaziunii poate scoate la iveală şi fărădelegile politice.

TVA-ul se poate reduce atunci când vor exista mecanisme concrete de colectare a taxelor. Pentru acest lucru trebuie să avem specialişti, care să combată evaziunea fiscală. Doar aşa vom avea bani pentru pensii, salarii şi invesţii mai mari. În zona colectării de taxe, politicul trebuie scos. Oamenii care îşi fac treaba trebuie recompensaţi.

Numiri pe criterii politice în educaţie

Nu au ce căuta în domeniul învăţământului. Este însă o problemă generalizată. Există o hiperpolitizare a instituţiilor statului. Aşa am ajuns să nu mai avem o limită a numirilor politice. Este nevoie de o legislaţie concretă care să spună ce funcţii se pot schimba. Trebuie negociat între partide şi găsit un consens până unde se pot face numiri pe criterii politice. Altfel, nu vom mai avea profesionişti în niciun domeniu.

Dascălii, profesorii, au avut ghinion de 25 de ani încoace. Întodeauna au fost ultimii cărora le-au venit rândul la creşteri salariale. Mai mult, am avut miniştri sau preşedinţi care au folosit expresii jenante la adresa lor. La asta m-am referit când am spus că au avut ghinion. Profesorii nu sunt răsplătiţi aşa cum se cuvine. 

Despre politică externă

România trebuie să dovedească în continuare că este un partener stabil şi de lungă durată pentru Statele Unite, NATO şi Uniunea Europeană. Pe de altă parte, relaţia cu Rusia este una puternic deteriorată. Trebuie să facem tot ce este posibil ca să se respecte tratatele internaţionale. În ceea ce priveşte China, este nevoie să avem cu ea relaţii economice echitabile, nu preferenţiale.

Relaţia pe care România o are cu Republica Moldova este una specială, unică în Europa. Trebuie să sprijinim cu tot ce putem parcursul european al Chişinăului. Acest lucru nu intră în contradicţie cu proiectului de unire.

Independenţa Justiţiei

Este nevoie de un preşedinte liber pentru a garanta independenţa justiţie. Eu sunt un politician liber, pot garanta acest lucru. Imaginaţi-vă un preşedinte care este manevrat. Cum ar putea el să garanteze statul de drept şi independenţa justiţie?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite