Alegeri prezidenţiale 2014. BEC îi dă peste nas, din nou, lui MAE. Pentru ce trimite mai MAE 120 de oameni în diaspora?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BEC a respins propunerea MAE de a înlocui reprezentanţii politici din secţiile de votare din diaspora cu persoane popuse de MAE. Legea spune clar că reprezentanţii politici pot fi înlocuiţi doar la cererea partidelor care i-au propus.

A doua zi după ce a fost învestit în funcţia de ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a propus BEC  înlocuirea reprezentanţilor partidelor politice care nu se prezintă în ziua alegerilor în comisia de votare cu persoane din lista întocmită de MAE.

„Am propus, de exemplu, să se accepte posibilitatea înlocuirii reprezentanţilor partidelor care nu sunt prezenţi la alegeri în ziua alegerilor şi care, de fapt, descompletează comisiile de votare, ceea ce creează greutăţi deosebite. La primul tur al alegerilor electorale au fost peste 130 de reprezentanţi ai partidelor din România care nu s-au prezentat în comisiile electorale şi ne aşteptăm ca la turul II, având în vedere că au rămas numai doi candidaţi, probabil partidele care nu mai au candidaţi să manifeste un interes chiar mai mic decât în primul tur. De aceea, ni se pare absolut necesar să se adopte decizia de a putea suplimenta cu diplomaţi din MAE toate aceste birouri unde nu se prezintă reprezentanţi ai partidelor“, a spus Meleşcanu.

Pentru a susţine propunerile MAE, Guvernul a majorat bugetul MAE cu 1,5 milioane lei din fondul de rezervă. Cu aceşti bani, MAE s-a angajat să trimită un număr de şapte ştampile şi cabine de vot, maximul care îl permite legea, suplimentarea personalului din secţiile de votare cu 120 de oameni şi înlocuirea reprezentanţilor partidelor care nu sunt prezenţi cu diplomaţi MAE.

Legea contrazice MAE

Solicitarea MAE s-a lovit, pe bună dreptate, de un refuz al BEC, pentru că propunerea lor încalcă legea pentru alegerea preşedintelui. „Reprezentanţii formaţiunilor politice în birourile electorale pot fi înlocuiţi, la cererea celor care i-au propus, cu aprobarea biroului electoral ierarhic superior, până în preziua votării, iar în caz de deces, îmbolnăviri sau accidente, chiar şi în ziua votării“, se arată la articolul 15 din Legea pentru alegerea preşedintelui. Mai exact, singurii care pot propune înlocuirea reprezentanţilor politici sunt partidele care i-au delegat să facă parte din secţiile de votare din diaspora, şi nu MAE.

BEC a invocat articolul 15 şi în întâlnirile avute cu fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean, iar răspunsul său a fost aceleaşi: că legea nu permite înlocuirea reprezentanţilor politici cu diplomaţi, numai dacă cei care i-au propus, adică partidele politice, o cer.

După decizia BEC, MAE a dat un comunicat prin care le cere membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din diaspora să se prezinte în ziua votului, dar nu a menţionat nimic despre ce se va întâmpla cu cei 120 de oameni detaşaţi în plus faţă de turul I în diaspora şi cei 1,5 milioane lei oferiţi de către Guvern pentru măsurile luate de MAE.

„Luând notă de comunicatul Biroului Electoral Central nr.32/CP din data de 11 noiembrie 2014 prin care BEC respinge solicitarea MAE referitoare la «posibilitatea ca membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare care nu se prezintă în ziua votului să poată fi înlocuiţi cu persoanele propuse de MAE», Ministerul Afacerilor Externe lansează un apel către toţi membrii desemnaţi în birourile secţiilor de votare din străinătate de a se prezenta în ziua votării la secţiile de votare şi a-şi îndeplini, fără excepţie, atribuţiile care le revin în desfăşurarea celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale", se arată într-un comunicat MAE.

Secţii de votare, nu, deşi legea permite

Nu este pentru prima dată când MAE şi BEC se contrazic, iar în final tot BEC are dreptate. Deşi BEC a spus că există temei legal pentru noi secţii de votare în străinătate, MAE a respins recomandarea BEC.

Teodor Meleşcanu repetă că legea actuală nu permite înfiinţarea de noi secţii de votare, astfel încât se confirmă faptul că Victor Ponta nu a vrut decât să tragă de timp atunci când l-a schimbat pe Titus Corlăţean. „Al doilea tur de scrutin are loc în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur“, precizează articolul 54 din Legea 370/2004. Numai că pe 4 noiembrie, BEC a dat o decizie de interpretare a acestei prevederi, hotărând că acest articol se referă numai la votanţii din România, nu şi la cei din afara graniţelor.

„BEC a apreciat că sintagma «aceleaşi liste de alegători» de la primul tur se referă la secţiile de votare din ţară, unde procesul electoral se desfăşoară în baza «listelor electorale permanente», spre deosebire de procesul electoral din străinătate care se desfăşoară, în baza «tabelelor electorale». Ca atare, şi derularea procesului electoral în «aceleaşi secţii de votare» vizează doar secţiile de votare din ţară, nu şi secţiile de votare din străinătate“, se arată în hotărârea numărul 4H/4.11.2014.

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Primarii din Italia au oferit României spaţiu pentru a deschide mai multe secţii de vot. MAE i-a refuzat

Diplomaţii români din Italia au cerut ajutor autorităţilor locale din Italia pentru deschiderea de secţii de vot în două oraşe cu mari comunităţi de români. Primăriile din Italia au răspuns pozitiv cererii diplomaţilor români din Peninsulă, însă MAE a refuzat ofertele, arată jurnaliştii de la hotnews.ro.

Alegeri prezidenţiale 2014. Lia Olguţa Vasilescu, despre protestele din ţară: „Au ieşit 2.000 de inşi în stradă. Aşa şi? O facem şi noi? Facem război civil“

Primarul Craiovei, vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu, s-a arătat deranjată de iniţiativa românilor de a protesta în mai multe oraşe ale ţării, în semn de solidaritate cu românii din diaspora, precizând că poate mobiliza 20.000 de români doar la Craiova.

Alegeri prezidenţiale 2014. Scandalul votului din Diasporă continuă: Băsescu cere din nou demiterea ministrului de Externe

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că se impune demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, ca urmare a dezinformării lansate în spaţiul public, după care este ilegală organizarea de noi secţii de votare în străinătate cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2014.

Biroul Electoral Central: MAE putea să deschidă noi secţii de vot în străinătate pentru turul doi, dar nu a făcut-o

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avea baza legală necesară pentru a deschide noi secţii de votare în străinătate pentru buna desfăşurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, dar nu a făcut-o, informează Biroul Electoral Central (BEC) într-un comunicat remis vineri seară.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite